StoryEditor
Hrvatskasve je po starom

Je li Crkva okrenula leđu HDZ-u? 'Ma kakvi, nikada se Kaptol neće odreći te stranke, oni su kao brat i sestra'; Poznati sociolog tumači i zašto je to tako

Piše Marina Karlović Sabolić
11. lipnja 2019. - 19:25

Župnik je rekao da se glasa za Ružu. Tako su, u danima koji su uslijedili nakon izbora za EU parlament, u Cisti Provo tumačili potonuće HDZ-a. U ovoj općini Imotske krajine stranka Franje Tuđmana u pravilu osvaja 80 i više posto glasova na državnim izborima.

Sada su, međutim, pali na niske grane. I dobili "samo" 52,3 posto. Njihovi su se birači okrenuli Suverenistima Ruže Tomašić, Zlatku Hasanbegoviću i njegovim Neovisnima za Hrvatsku. HDZ se strmoglavio na najlošiji rezultat u svojoj povijesti. Dijelom i zbog toga što mu je, tako je barem utvrdio jedan od HDZ-ovih stratega Vladimir Šeks, leđa okrenula Crkva. Utjecajna i moćna vjerska zajednica koja je do sada uvijek čvrsto stajala uz HDZ.

Sociolog religije s Instituta "Ivo Pilar" dr. Ivan Markešić tvrdi da se aktualne razmirice trebaju gledati tek kao oscilacije u međusobnim odnosima. Nikako ne kao dokaz da je Crkva definitivno dignula ruke od HDZ-a. Tim prije što su odnosi Crkve i HDZ-a i do sada tijekom posljednjih 30 godina imali svojih uspona i padova.

– Nikad se Crkva neće odreći HDZ-a, niti će se HDZ odreći Crkve i međusobnih usluga koje tu postoje. Oni su kao brat i sestra. Među njima može doći do razmimoilaženja zbog etičnih, svjetonazorskih ili nekih drugih pitanja, ali se te razlike na koncu uvijek izglade. U takvim se situacijama prihvati činjenično stanje i ide se dalje. Nema tu nekih naglih, strelovitih, krutih prekida suradnje – kaže nam Markešić.

Prekid bi, uvjeren je on, HDZ-u učinilo veliku štetu. Problem za Crkvu, međutim, leži u činjenici da ona zapravo na sceni i nema drugu opciju.

– Crkva se teško na dugi rok može okrenuti Suverenistima ili nekoj drugoj desničarskoj stranci. Sigurno je i da Crkva neće podržati neku lijevu opciju. HDZ jest demokršćanska stranka, no ne može podržavati neka srednjovjekovna rješenja. Crkva, s druge strane, ne može ići protiv onoga što propovijeda papa Frane. Vatikan podržava Marakeški sporazum, nisu bili ni protiv Istanbulske konvencije. Crkva u Hrvatskoj jednostavno nema velikog izbora – zaključuje Markešić.

Još jedan važan element sugerira da veza Crkve i HDZ-a neće puknuti tako lako. Lijevo-liberalne stranke nedavno su – sve odreda – zatražile reviziju, pa i raskid Vatikanskih ugovora. Akata na temelju kojih Crkva iz državne blagajne svake godine prima pozamašnu svotu novca.

Plenković je odmah jasno i nedvosmisleno objavio da, dok je on premijer, neće biti promjene Vatikanskih ugovora. Obvezavši se tako da će njegova Vlada i dalje čvrsto stajati na braniku izdašnih financijskih dotacija Crkvi.

Njegova je prednost što to obećanje može i ispuniti. Za razliku od radikalne desnice, i lijevo liberalne ljevice. Koje su još uvijek preslabe da bi mogle osvojiti Banske dvore. I tako svoja obećanja provesti u djelo.

Oko čega su se razišli

– KOALICIJA S HNS-om – hrvatski biskupi Andreju Plenkoviću ne mogu oprostiti što je iz svoje Vlade izgurao konzervativni Most, a umjesto njih u Banske dvore instalirao liberalni HNS;

– ISTANBULSKA KONVENCIJA – jedni je vide kao akt za borbu protiv nasilja na ženama, drugi kao dokument kojim se na mala vrata uvodi rodna ideologija u Hrvatskoj. Premijer Plenković i njegova Vlada spadaju u prvu, a Katolička crkva u drugu skupinu;

– REFERENDUMI KONZERVATIVNIH UDRUGA – ponašanje ministra uprave Lovre Kuščevića prema referendumskim inicijativama dio Crkve u Hrvata smatra nedemokratskima. Ako su već skupili potpise, bilo bi pošteno da se referendumi i održe;

– MARAKEŠKI SPORAZUM – u osnovi benigan, pravno neobvezujući UN-ov dokument o migrantima crvena je krpa konzervativnim revolucionarima diljem Europe. Iako je sporazum otvoreno pohvalio i papa Frane, dio svećenika u Hrvatskoj ga koristi za kritiku premijera Plenkovića.

#HDZ#CRKVA

Izdvojeno

05. srpanj 2020 16:34