StoryEditorOCM
Hrvatskaaktualno prijepodne

Jandroković izbacio Vidović Krišto iz sabornice: ‘Završit ćete kao vaš idol Sanader, ovo nije Sjeverna Koreja‘

Piše JL
28. rujna 2022. - 10:44

Hrvatski sabor u srijedu nastavlja rad aktualnim prijepodnevnom koje se trebalo održati na početku jesenskog zasjedanja prije dva tjedna, ali je odgođeno zbog spriječenosti premijera Andreja Plenkovića, koji je bio u izolaciji zbog zaraze koronavirusom.

Na aktualnom prijepodnevu pitanja će postaviti 40 zastupnika. Ždrijeb je odlučio da će prva biti Dragana Jeckov (SDSS), a posljednji Željko Reiner (HDZ).

Odmah na početku aktualnog sata Miro Bulj i Karolina Vidović Krišto dobili su opomene nakon što su se javili za povredu Poslovnika, no šef Sabora Gordan Jandroković je rekao kako njihovi govori nisu imali nikakve veze s povredom Poslovnika pa im je podijelio opomene. Vidović Krišto dobila je tri opomene, no nastavila je govoriti pa ju je Jandroković izbacio iz sabornice.

- Završit ćete kao vaš idol Sanader, ovo nije Sjeverna Koreja, nego Hrvatska rekla je Vidović Krišto, nakon čega ju je Jandroković izbacio iz sabornice.

Reagirao je i SDP-ov Arsen Bauk i ustvrdio da to ne može biti treća opomena. Jandroković je svejedno ustrajao: "Napustite dvoranu".

Dragana Jeckov iz SDSS-a pitala je ministra gospodarstva Davora Filipovića hoće li doći do nestašice proizvoda kojima je Vlada ograničila cijenu.

- Neće biti nestašica. Kada smo donosili ovaj snažan i sveobuhvatan paket mjera vodili smo računa da pomoć bude za najpotrebitije. Snizili smo cijene za 30 posto za 9 proizvoda, to je u dogovoru s proizvođačima i trgovcima. Dakle, to je bilo dogovorno, kako bismo zaštitili naše sugrađane, rekao je Filipović.

SDP-ov saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić optužio je HDZ za korupciju, a Plenković mu je u odgovoru rekao kako njegova stranka vodi više računa o partneru, nego o sebi.

- Vi niste tirani, vi ste te škole završili u Kragujevcu, pa to znate kako se to radi. Evo i Davorka Vidovića ste se riješili, kazao je Plenković Hajdašu Dončiću.

Opomene za nekoliko zastupnika, oporba zamjera Plenkoviću zbog ustaljenih odgovora

Kako prenosi N1, Mostovac Zvonimir Troskot rekao je da je zbog HDZ-a nastao ‘uhljebarij‘ u institucijama, posebno se osvrnuvši na HERA-u.

- Što ćete vi napraviti da nas zaštitite od tog regulatornog uhljebarija, hvarskih protežea i vas samih?, upitao je Troskot Plenkovića.

- Vi ste rekli da sam ja najopasniji čovjek u Hrvatskoj, rekao mu je Plenković, pa ispričao kako je, otkad je ‘on najopasniji čovjek u Hrvatskoj‘ od 2016. godine, nabrojao ono što smatra postignućima svoje Vlade - povećana minimalna plaća, smanjen broj nezaposlenih...

- Mi ćemo, gospodine Troskot, kao opasni učiniti da dođe do povećanja minimalne mirovine, dodao je Plenković.

Nakon izlaganja Troskota, SDP-ova Sabina Glasovac javila se za povredu Poslovnika.

- Gospodin premijer za ovakve političke govore ima pressice. Ovo je aktualni sat, gdje mi pitamo, a on odgovara, rekla je Glasovac.

- Kolegice Glasovac, ne piše gdje i kako predsjednik Vlade treba odgovoriti. On ima svoje četiri minute za odgovor, nakon čega imate dvije minute za izraziti nezadovoljstvo odgovorom, rekao je Jandroković.

- Premijer koristi svoju minutažu da manipulira statističkim podacima, rekla je Katarina Peović, na što je zaradila opomenu jer je, kako je rekao Jandroković, iskoristila repliku, a ne povredu Poslovnika.

- Vidimo obrazac na koji predsjednik Vlade odgovara. Vidi tko će mu sljedeći doći postaviti pitanje, ode na Google, vidi što je taj zastupnik ranije govorio i onda u tom smjeru priča. Predlažem da onda ubuduće na to mjesto dođe Google, a neka premijer u Vladi obavlja svoj težak i odgovoran posao, rekao je SDP-ov Arsen Bauk.

- Gospodine Plenkoviću, kolega Troskot vam nije postavio pitanje - ajde se, molim vas, pohvalite uspjesima svoje Vlade. To možda možete očekivati na pitanju 17 ili 52, ali ovo nije bilo to pitanje", rekao je zastupnik Nino Raspudić, pa dobio opomenu.

I Hrvoje Zekanović dobio je opomenu za povredu Poslovnika.

Plenković: ‘Da sam ja bio premijer 2003. ili 2008....‘

Nezavisni zastupnik Davorko Vidović postavlja pitanje premijeru Plenkoviću o rafinerijama u Hrvatskoj te privatizaciji Ine.

- Vi ste bili ministar u Račanovoj Vladi, je li tako? Tko se uopće sjetio za privatizaciju Ine? Jesam li se ja sjetio? Zašto se uopće išlo u privatizaciju Ine? Ja da sam bio u poziciji predsjednika Vlade 2003. ili 2008. nikad ne bih ovakvu gigantsku energetsku kompaniju privatizirao. Taj proces, nažalost, otišao tako daleko što odlukama Račanove što kasnijim odlukama Sanaderove Vlade, rekao je Plenković.

- I gdje smo sad? Sad smo u situaciji da nam način upravljanja Inom donosi ovakve afere kakve imamo, koje su strašne, ne mogu biti gore nego što jesu. Da imamo kompaniju na koju se ne mogu osloniti da mi dio krize iznese energetska kompanija, rekao je Plenković.

Vidović mu je odgovorio da je najtransparentnija odluka, u vrijeme Račanove Vlade, bila da se ide u strateško partnerstvo s Molom, da bi Hrvatska imala dvije rafinerije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2022 18:07