StoryEditor
HrvatskaSUPRUŽNIci U KANDIDATURI

Jakov je izdržao i postao 'igrač' u predsjedničkoj kampanji: gdje su Sanja Musić-Milanović i Kim Ann Luzaich i hoće li se i one uključiti u bitku za svaki glas?

Piše Marina Karlović-Sabolić
21. listopada 2019. - 19:09

Jakov je izdržao. I, sudeći po objavljenim fotografijama, sa svojom se suprugom sasvim lijepo provodi.

Na Facebook profilu Kolinde Grabar-Kitarović ovih su dana objavljeni idilični prizori dvoje supružnika s njihova putovanja u London. Hrvatska predsjednica suprugu je za 51. rođendan poklonila ležerni izlet u britansku prijestolnicu. Gdje su se, kako i priliči, slikali ispred popularnog Tower Bridgea. Posjetili kazalište Bridge Theater. I pogledali predstavu "Two Ladies", u kojoj igra poznata hrvatska glumica Zrinka Cvitešić.

Predsjednica je o svemu tome preko društvenih mreža obavijestila javnost.

Istovremeno, supruga bivšeg SDP-ova premijera Sanja Musić-Milanović drži se po strani. I, bar za sada, ne pojavljuje se u predsjedničkoj kampanji. Ni supruga Miroslava Škore, Amerikanka Kim Ann Luzaich, ne gura se u prve redove.

Dodatna snaga

Jakov je, s druge strane, već neko vrijeme prava zvijezda. Navijači su mu na Poljudu tijekom utakmice s Mađarskom skandirali da izdrži. Predsjednica im je uzvratila da je izdržao i da će izdržati.

– Svi, a pogotovo mi iz Splita, znamo koliko je Jakov Kitarović primio verbalnih "batina", što od navijača, što od konotacija zbog odnosa između Zdravka Mamića i Kolinde Grabar-Kitarović. Savjetnici predsjednice su vjerojatno nakon poruke "Jakov je izdržao" procijenili da njezina supruga nema razloga skrivati. Predsjednica ipak dolazi iz demokršćanskog miljea, gdje obitelj znači puno. Zato se ovim objavama zapravo želi stati na kraj glasinama da u njihovu braku nešto ne funkcionira – kaže nam komunikacijski stručnjak Gordan Turković.

I pritom podsjeća na to da se bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy uvijek pojavljivao u društvu svoje supruge Carle Bruni, elegantne dame i intelektualke. I u SAD-u je slična tradicija kada su u pitanju prve dame. Michelle Obama uvijek je bila aktivna u društvu, kako za vrijeme mandata, tako i sada kada njezin suprug više nije predsjednik.

– To, po meni, kandidatu daje dodatnu snagu, ako se čitava priča dobro iskomunicira – smatra Turković.

Što se tiče ostalih takmaca, oni su, bar kako se sada čini, odabrali potpuno drugu taktiku.

Bikulturalna obitelj

– Zoran Milanović ni ranije nikad nije u prvi plan stavljao svoju suprugu, i to vjerojatno neće činiti ni sada u kampanji u kojoj, realno govoreći, kod njega nema neke velike supstancije. Ni Miroslav Škoro u kampanji ne koristi svoju suprugu, iako se iz njegove biografije vidi da mu je obitelj bikulturna: supruga mu je Amerikanka, njihova djeca govore nekoliko jezika, i tu on pokazuje određenu širinu – zaključuje Turković.

Ostaje nam da vidimo hoće li Škoro tu širinu koristiti i u kampanji.

U kojoj bi, bar kako sada stvari stoje, svaki glas mogao biti presudan.

#ZORAN MILANOVIĆ#KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ#MIROSLAV ŠKORO#PREDSJEDNIČKI IZBORI

Izdvojeno

08. srpanj 2020 07:36