StoryEditor
Hrvatskapomoć najpotrebitijima

Izmjenama zakona širi se broj korisnika dječjeg doplatka: evo tko će sve imati pravo na tu naknadu, radi se o još 94.000 obitelji

Piše H
14. lipnja 2018. - 17:54
sjednica_vlade8-181017

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila izmjene Zakona o doplatku za djecu kojim se proširuju prava na dječji doplatak pa će izmjenama dohodovnog cenzusa pravo na dječji doplatak dobiti još 94.000 obitelji, odnosno 154.000 djece.

Proširivanjem dohodovnog cenzusa za obitelji koje primaju dječji doplatak s 50 na 70 posto proračunske osnovice, od 1. srpnja bi se za oko 50 posto proširio krug potencijalnih korisnika doplatka. Time će pravo na dječji doplatak dobiti sve obitelji čiji je ukupni mjesečni dohodak po članu kućanstva niži od 2328 kuna, izvijestila je ministrica obitelj, demografiju, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.  

Po procjenama resornog ministarstva, tim promjenama pravo na dječji doplatak dobit će još 94.000 obitelji, odnosno još 154.000 djece, a iznosi doplataka za pojedine razrede neće se mijenjati.

Izmjenama se proširuje i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka od 500 kuna, koji ostvaruju korisnici doplatka u skladu s važećim zakonom, i to tako da će se on dobivati i za treće i četvrto dijete.

Plenković o demografskoj revitalizaciji zemlje

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je najavio da će sa sjednice Vlade poslati poruke o demografskoj revitalizaciji zemlje i reformi pravosudnog sustava, koja će pridonijeti rješavanju zaostalih predmeta i smanjenju broja sudova.

Izmjenama zakona o doplatku za djecu, koje Vlada šalje u drugo saborsko čitanje, još 154.000 djece u Hrvatskoj dobivat će dječji doplatak, što će državni proračun do kraja ove godine stajati više od 150 milijuna kuna, rekao je Plenković na početku sjednice.    

Ovim zakonskim izmjenama dajemo snažnu poruku koliko želimo pridonijeti demgrafskoj revitalizaciji zemlje, poručio je premijer.

Demografskoj i populacijskoj politici posvećene su i  dopune zakona o subvencioniranju stambenih kredita, za što će se izdvojiti novih 40 milijuna kuna u ovoj godini.

Riječ je o mjeri koja je dobre rezultate postigla već u prošloj godini, a  pokazuju cjelovitost aktivnosti koje Vlada želi učiniti na području demografske revitalizacije  s jednim međuresornim pristupom, rekao je Plenković. 

Nakon toga najavio je paket zakona o reformi u pravosudnom sustavu, koji bi trebali omogućiti brže rješavanje zaostalih predmeta i smanjenje broja općinskih, odnosno prekršajnih sudova sa 46 na 34.

"Mislim da su to važne poruke - da se prije ljetne stanke Sabora usvoji reforma u pravosudnom sustavu", istaknuo je Plenković.

#DJEČJI DOPLATAK

Izdvojeno

06. srpanj 2020 01:31