StoryEditorOCM
HrvatskaČeka se PONEDJELJAK

Izlaze li Pupovac i SDSS iz vladajuće koalicije? Evo što bi raskid suradnje značio za Plenkovićevu većinu u Saboru

Piše Marina Karlović-Sabolić
31. kolovoza 2019. - 00:02

Prvo je bila najavljena, a onda i otkazana. Konferencija za novinare Samostalne demokratske srpske stranke trebala se održati u četvrtak, u ozračju koje je posljednjih desetak dana – nakon napada na Srbe kod Knina, i upozorenja Milorada Pupovca da je Hrvatska na putu da postane neka nova NDH – prilično uzavrelo.

Viđeniji zastupnici HDZ-a, stranački pretorijanci iz Hvidre i ostalih braniteljskih udruga, čak i šef SDP-a – svi su od Pupovca zatražili da svoj SDSS povuče iz Vlade.

Na konferenciji su se javnosti trebali obratiti saborski zastupnici Boris Milošević i Dragana Jeckov, no od tog su obraćanja ipak u posljednji trenutak odustali. Službeno, u SDSS-u su ipak odlučili sačekati sjednice najviših stranačkih tijela. Neslužbene informacije iz saborskih kuloara, pak, govore da je premijer Andrej Plenković u međuvremenu razgovarao s Miloradom Pupovcem.

Sadržaj tog razgovora nije poznat, no prilično je izvjesno da su nakon njega u SDSS-u ipak odlučili stati na loptu.
Definitivnu odluku o ostanku ili izlasku iz vladajuće koalicije SDSS bi mogao donijeti na sastanku svog Predsjedništva u ponedjeljak. Nije stvar u tome da se u SDSS-u ne slažu s ocjenama o sličnostima između današnje Hrvatske i Pavelićeve NDH koje je izrekao Pupovac. Stvar je, međutim, procjene što bi izlaskom iz koalicije dobili, a što izgubili.

Pupovac je već prije – u uvjetima tanke parlamentarne većine – nekoliko puta upozorio da nije na manjinskim zastupnicima da ruše hrvatsku Vladu. No, okolnosti su se posljednjih godinu dana ipak promijenile, i Plenković u ovome trenutku u Saboru može – zahvaljujući uglavnom prebjezima iz SDP-a – računati na čak 82 ruke. Eventualni izlazak tri zastupnika SDSS-a iz koalicije ne bi ugrozio većinu u Saboru, s obzirom na to da Plenković uz pomoć Bandićevih "žetončića" mirno može dočekati kraj mandata i bez SDSS-a.

Ipak, n avagi će biti i druge stvari. SDSS je na vlasti u 13 općina. U dobrom dijelu pokrenuti su projekti sanacije električne mreže. Postavljeni rok je 2020. godina. U nizu dalmatinskih općina i gradova – Islam Grčki, Islam Latinski, Donji Karin i Benkovac samo su neki od njih – priprema se pak sanacija vodovoda. Riječ je o relativno velikim projektima koji izravno podižu kvalitetu života u tim sredinama, koji su već dogovoreni s HEP-om i Hrvatskim vodama, a čija bi provedba izlaskom iz koalicije mogla biti dovedena u pitanje.

Sad je samo pitanje hoće li prevagnuti politička pragma ili volja da se s HDZ-om ipak ide u – svjetonazorski rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 11:56