StoryEditor
Hrvatskaburno u saboru

Izabrani novi ministri; Plenković poručio Marasu da je ucviljeni plačljivko, Beljak pitao budućeg ministra rada je li služio vojsku, zaključio da je idealan kandidat za šefa HDZ-a

Piše Anita Belak-Krile
19. srpnja 2019. - 19:59
odbor_sabor10-190719

Sabor je brzopotezno popodne na izvanrednoj sjednici potvrdio nove ministre i potpredsjednike u Vladi premijera Andreja Plenkovića. Na mjesto smijenjenog ministra uprave Lovre Kušćevića prisegao je Šibenčanin  Ivan Malenica, ministra imovine Gorana Marića zamijenio je Mario Banožić, ministra poljoprivrede Pločanka Marija Vučković, ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac dosadašnji ministar rada Marko Pavić. Funkciju smijenjene ministrice socijalne skrbi Nade Murganić preuzela je Vesna Bedeković, a na čelu Ministarstva vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić, koja odlazi na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, potvrđen je karijerni diplomat Goran Grlić Radman. Izglasana su i dva nova potpredsjednika Vlade - ministar financija Zdravko Marić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Zadnji je  potvrđen ministar rada, Josip Aladrović  čiji se izbor odužio zahvaljujući  odboru Gordanu Marasa. 

Cijeli dan premijer Andrej Plenković predstavljao je buduće ministre na saborskim odborima, a najburnije je bilo na Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo na čijem je čelu Maras, a zbog čega je kasnila potvrda Aladrovća. Odmah na početku Maras je indirektno prozvao premijera da nije služio vojsku.

- Pozivam na dostojanstvenu raspravu, pogotovo one kojima je mamica sredila da ne idu u vojsku - bacio je Maras rukavicu Plankoviću.

Kazao je kako HDZ-ova Vlada nosi etiketu korupcije, najveću od 90-tih.

- Za to nisu krivi mediji nego premijer koji je do jučer govorio da su to tehnički problemi. Imamo vrlo konkretne stavove HDZ-ovaca da stranka treba rekonstrukciju. Najpoštenije bi bilo da raspišete izbore, tražiti da podnesete odgovornost, nije valjda da vam je godinu dana mandata važnije od Hrvatske i njezinih građana - rekao je Maras. Dobio je i odgovor u istom tonu.

- Pozdravljam sve zastupnike, i pristojne i nepristojne, i kulturne i nekulturne – odgovorio je Plenković te potom Marasu poručio:

- Ponovno ste se pojavili ovdje kao stalker, ucviljeni plačljivko. Nastavili ste s vašom tiradom koju sam imao priliku slušati na jednom Odboru. Orkestrirali ste da ovaj odbor počne sat vremena prije glasanja. Tu pokušavate filibustering. (Iskorištavanje parlamentarne procedure kako bi se govorima bez kraja i konca odgodilo ili izbjeglo donošenje neke odluke op.a) Vi možete to pokušati, ali nećete uspjeti, kao što ste bili neuspješni ministar jedne neuspješne vlade. Sudjelovali ste i u tome da javnost zaboravi da je Vlada u kojoj ste bili ministar podigla granicu umirovljenja na 67 godina. Za 71.4 milijardi kuna deficita ste zadužili državu, podigli ste dobnu granicu za umirovljenje na 67 godina, a prpošno ste potpisivali referendum '67 je previše'. To je goebbelsova propaganda - odbrusio je Plenković Marasu prozivajući ga za zlouporabu sjednice odbora.

-To je vrijeđanje, pazite što pričate! Molim vas da se ne ponašate bahato, pogledajte ankete kome građani vjeruju – ubacio se Maras.

Atmosferu je dodatno zaoštrio šef HSS-a Krešo Beljak koji je budućem ministru radaJosipu Aladroviću pripremio set pitanja.

- S koliko godina ste završili fakultet? Koliko dugo ste bili prijavljeni na Zavod za zapošljavanje nakon toga? Na koliko ste radnih mjesta radili, a da vam nije trebala stranačka, tj. uhljebnička iskaznica? Jeste li služili vojsku? Je li istina da ste vi tvorac mirovinske reforme - nabrojao je pitanja Beljak. Aladrović mu je odgovorio kako u njegovom životopisu stoji sve što je radio u životu.

- Sve što sam radio, radio sam pošteno. Kao ravnatelj HZMO-a sam sudjelovao oko reforme. Ako pitate korisnike, mogu biti jako zadovoljni - rekao je Aladrović.

Beljak mu je ironično zahvalio što mu nije na ništa odgovorio, pa je odgovorio umjesto njega:

- Završili ste fakultet u roku, vjerojatno ste bili odličan student. Niste bili na Zavodu jer vam je otac bi HDZ-ov župan i niste ništa radili, a što nema veze sa stranačkim uhljebljivanjem. A niste služili ni vojsku. To vas sve diskvalificira kao kandidata za ministra ali vas zato čini idealnim kandidatom za šefa HDZ-a – ironično je zaključio Beljak dodavši kako je i prekršio zakon kad se već s 16 godina uključio u HDZ, a po zakonu za to mora biti punoljetan.

Nešto prije 17 sati potpredsjednik Odbora Željko Lacković predložio je da se prekine rasprava kako bi zastupnici otišli na glasanje na plenarnu sjednicu. Maras to nije prihvatio, nakon čega su vladajući napustili sjednicu odbora.
 

Izdvojeno

06. srpanj 2020 14:06