StoryEditor
HrvatskaDOSKOČILI PANDEMIJI

Iz Dubrovačke biskupije doskočili koronavirusu: Msgr. Uzinić stalno online s vjernicima

25. ožujka 2020. - 16:15
Na Nadbiskupskoj palači u Splitu osvanuo je transparent ‘Ostani doma’, a većina hrvatskih biskupija još nije izvijestila o komunikaciji s vjernicima preko interneta Duje Klarić/HANZA MEDIADuje Klaric/Cropix

Tješite, tješite moj narod”, pozivao je Bog kroz usta starozavjetnog proroka svećenike drevnog Izraela, a ista poruka važi i za današnje biskupe i svećenike.

Budući da je Katolička crkva u pandemiji koronavirusa odlučila slušati preporuke znanstvenika, pa slijedeći primjer propisa civilnih vlasti upravo svjedočimo nezapamćenom događaju u novijoj povijesti: crkve su zatvorene u većini europskih zemalja, nema misa, nema ispovijedi, a vjerojatno će tako proteći i najvažnije kršćansko razdoblje, Velikog tjedna i Uskrsa.
Što će biti s predstojećim prvim pričestima i krizmama, još nitko ne zna. Sa sjevera Italije i dalje stižu užasni izvještaji o broju novozaraženih i umrlih od posljedica viroze, a među pokojnicima našlo se i tridesetak katoličkih svećenika, većinom starijih od 70 godina, dok je najmlađi, Andrea Avanzini iz Parme, imao 57 godina.

 

Blizu, a daleko

U svim crkvama zemalja zahvaćenih epidemijom mise se ipak služe svakodnevno, ali bez vjernika. A u mnogim župama svećenici se snalaze na različite načine kako bi bili blizu svojim vjernicima u danima dok nemaju dostupnu euharistiju i pričest, koje su životno važne za kršćane, a uočio je to i papa Frane pa je izjavio kako je “impresioniran pastoralnom domišljatošću” biskupa i svećenika. Talijanski svećenik Giussepe Corbari iz Robbiana, na primjer, zamolio je župljane da mu pošalju svoje fotografije, a on ih je polijepio na klupe: dok su karanteni, kaže kako osjeća da su skupa u molitvi.

A don Scott Holmer iz grada Bowieja u Washingtonskoj nadbiskupiji osmislio je “drive” ispovijedanje: vjernici autom stanu u označeni prostor, otvore prozor, a on ispovijeda sa sigurne udaljenosti od dva metra.

Sličnih je primjera puno, a naše se biskupije tek navikavaju na njih. Na fasadi Nadbiskupske palače u Splitu osvanuo je rukom ispisani transparent “Ostani doma”, a većina hrvatskih biskupija, nažalost, još nije izvijestila o mogućnosti komunikacije s vjernicima, koju pruža internetsko doba. Većina ih je na svojim stranicama postavila obavijesti o zaustavljanju pastoralnih aktivnosti i zatvaranju ureda. I na tome su, zasad, stali.

Kao i u mnogim stvarima, ovdje prednjači Dubrovačka biskupija; i prije službene obavijesti HBK o novim propisima koji važe od ovog petka, tamošnji vjernici, ali i svi ostali već pet dana mogu na njihovim stranicama i biskupovu Facebook profilu pratiti “online” večernju molitvu i kratku poruku biskupa Mate Uzinića pred slikom Gospe od Porata u katedrali. Prenosi se i nedjeljna misa iz katedrale, uspostavljena je volonterska služba za pomoć potrebnima i Civilnoj zaštiti, te otvorena linija za psihološku pomoć ljudima kojima teško pada izolacija.

Odmah se snašli

– Gledajući što se događa u drugim zemljama, posebno u Italiji, zaključili smo da će se slična situacija brzo dogoditi i nama. Tako smo odmah po objavi uputa Splitske metropolije, koje se odnose na liturgijska ograničenja za vrijeme pandemije, angažirali jedan dubrovački studio, proveli kablove iz Biskupije do katedrale i započeli prijenos. Nedjeljom je prijenos mise iz katedrale u 10 sati, a svake večeri u 20 sati biskupova molitva za zagovor Gospi od Porata, krunica i kratka poruka. Svjesni smo da katolicima nije lako ostati bez duhovne hrane koju im pruža euharistija i zajedništvo, pa smo željeli barem na ovaj način da osjete da smo im blizu, da mislimo i molimo za njih – objasnio nam je don Hrvoje Katušić, generalni vikar Dubrovačke biskupije, dodajući kako prema prvim podacima nekoliko tisuća ljudi već prati prijenose.

Po svoj prilici organizirat će se i prijenosi obreda Velikog tjedna iz katedrale, te križni put petkom u 20 sati. Neobičan je prizor vidjeti samog biskupa u praznoj katedrali kako predvodi obrede, ali takvo je vrijeme, zar nije bilo nevjerojatno vidjeti Papu kako sam hoda praznim ulicama Rima...

– Poručujemo vjernicima da je Crkva živa, bez obzira što smo svi neko vrijeme ograničeni kretanjem i dajemo im poticaj da izdrže u kućnoj izolaciji. Korizma za kršćane podrazumijeva razdoblje odricanja i žrtve, a ova vrsta prisilnog odricanja od sakramenata velika je žrtva. Gledajmo to na ovaj način i lakše ćemo izdržati. Mnogi će vjernici sada naučiti i što je “duhovna pričest”, kakvu su iskusili mnogi naši prethodnici, poput zatvorenika ili područja na kojima se ispovijedanje kršćanstva zabranjivalo. Što se tiče nemogućnosti za ispovijed, potičemo vjernike na kajanje kojim se dobiva oproštenje grijeha do trenutka kada će opet moći ići na “prave” ispovijedi – ističe don Hrvoje, dodajući kako su se njihovi volonteri stavili na raspolaganje Civilnoj zaštiti, koji dogovaraju 24-satno dežurstvo pred bolnicom.

Pripreme i u Splitu

U Obiteljskom savjetovalištu angažirano je sedam psihologinja i psihoterapeutkinja koje će telefonskim pružati potporu ljudima kojima treba razgovor i ublažavanje posljedica tjeskobe.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u četvrtak je objavio videoporuku na YouTubeu u kojoj je također govorio vjernicima o promijenjenim uvjetima pastoralnog djelovanja i pozvao ih na strpljenje i odgovornost. Prema riječima msgr. Miroslava Vidovića, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije, priprema se internetski prijenos nedjeljne mise, vjerojatno i obreda Velikog tjedna, te molitve iz kapele sv. Tita u zgradi Nadbiskupije.

– Što se tiče ispovijedi, koja je vjernicima veliki problem, ostaje otvorena mogućnost i tog sakramenta, ako je osoba u velikoj pogibelji, prema crkvenim propisima – zaključuje msgr. Vidović.

Izdvojeno

01. kolovoz 2020 14:46