StoryEditor
HrvatskaJučer, danas, malo sutra

Ivica Ivanišević: Vili Beroš je zapravo naš ministar turizma. Zaludu nam svi planovi za sezonu ako gostima, uz more i sunce, nudimo i koronavirus

6. veljače 2021. - 14:17
Željko Puhovski/Cropix

Naš ministar turizma zove se Vili Beroš. On je, naravno, i ministar gospodarstva, financija, kulture, regionalnog razvoja, pravosuđa... Dakle, manje-više svega, čak i zdravstva, premda nema nikakve sumnje da se učinci njegova rada najizravnije osjećaju upravo u turističkome sektoru.

Jer, zaludu nam svi planovi, projekti i propagandne akcije ako potencijalnim gostima, uz bistro plavo more, žarko sunce, domaću spizu i opojna vina, nudimo i zarazu opasnim virusom.

Iluzorno je razmišljati o broju postelja u hotelima i apartmanima najviše kategorije, odvažnim gastronomskim iskoracima, zavodljivom preplitanju kulturnih i turističkih sadržaja, općenitom širenju izvanpansionske ponude i produljenju sezone kad nemamo ispunjene ni minimalne tehničke uvjete da svakome gostu prije i poslije svega zajamčimo zdravlje. A to u ovome trenutku – a trenutak se bogami već protegao na punu godinu – ne da nemamo, nego nemamo ni pojma kad bi se situacija mogla konačno promijeniti.

Usporeno cijepljenje

Naravno, Hrvatska u tome smislu nije nikakva iznimka. I druge se zemlje hrvaju s istim problemom; neke su u odnosu na nas bolje (ili barem sretnije), neke nisu. Kvaka je, međutim, u tome što sve nacionalne ekonomije nisu jednako izložene pandemijskim rizicima.

Postoje djelatnosti kojima se čovjek može baviti od kuće, ali turizam sigurno nije jedna od njih. Čak ni ako se radi o rentanju vlastitoga doma. Naš apartmandžija može prozračiti sobe, zategnuti plahte na krevetima, napuniti smočnicu namirnicama koje želi ponuditi gostima, ali sve mu je zaludu kad se nikome ne ide u goste. Osobito ne u zemlje koje bi zadugo mogle ostati u epidemijskome škripcu, kao što je to, recimo, slučaj s nama.

Kod nas cijepljenje ide takvom dinamikom da je razložno upitati se hoće li prosječan Hrvat srednjih godina prije dočekati da ga medicinska sestra bocne ili će, pak, umrijeti od starosti netaknutog ramena. A sve dok se ne procijepimo u dovoljnome broju da steknemo famozni imunitet krda, naš će turizam biti na aparatima.

Da bi nam nastupajuća sezona mogla biti i kilavija od prethodne, nitko se od vladajućih ne usuđuje reći. Ni stvarni ministar turizma Vili Beroš, ni gospođa Nikolina Brnjac koja tu funkciju obnaša samo na papiru, i koja se ovih dana pohvalila jednim prikladnim, dakle, papirnatim pothvatom. Pardon, griješim, prije će biti da se radi o plastificiranom dostignuću. Naime, dotična je najavila kampanju za oznaku "Safe stay in Croatia“, koja bi se lijepila na vrata objekata kao što su hoteli, restorani, benzinske crpke, uredi aviokompanija, muzeji... i signalizirala turistima kako ih unutra neće dočekati nikakvi zdravstveni rizici.

Zvuči zgodno, jedina je nevolja u tome što to plastificirano jamstvo u stvari nikome i ništa ne može jamčiti. Da može, onda bi oznaku lijepilo jedino ministarstvo koje može donositi meritorne ocjene toga tipa, ministarstvo zdravstva, a ne turizma.

Gospođa Bunjac ovako je obrazložila potrebu za kampanjom koja bi trebala raspršiti strah potencijalnih gostiju: "Važni preduvjeti za ostvarivanje turističkih rezultata su i povoljna epidemiološka situacija, dovoljna razina procijepljenosti i percepcija sigurnosti destinacije. Po tome je Hrvatska prepoznata i prošle godine i na tome nastavljamo raditi i u 2021.“

Odgovornost politike

Lijepo je čuti da u vrhovima vlasti postoji svijest o važnosti zauzdavanja zaraze. Nije, međutim, jasno kako to gospođa i njezini suradnici "nastavljaju raditi i u 2021. godini“. Za povoljnu epidemiološku situaciju oni ne snose nikakve zasluge (kao što nisu imali ni krivnje dok je situacija bila nepovoljna), cijepljenje prošle godine nije bilo moguće ni u teoriji (a tek trebamo vidjeti kako će ono izgledati ove godine u praksi), a percepciju sigurnosti destinacije nisu stvorili ljupki slogani, nego suhe brojke koje su nedvojbeno poručivale kako je zaraza koronom kod nas bila, makar i privremeno, ograničena.

Prošlogodišnju sezonu nije nam spasilo Ministarstvo turizma, nego zdravstva. Ni o uspjehu ove koja je pred nama neće odlučivati ljudi čiji su core business jastučnice, plahte, tvrdo kuhana jaja i pekmez na prepečencu, nego dame i gospoda u bijelim kutama.

Naravno, nisu ni oni svemogući. Konačno, nabava cjepiva nije odgovornost medicine, nego politike. Ili, da budem sasvim precizan, one manjine koja živi u oba svijeta, a čiji je najistaknutiji predstavnik Vili Beroš, naš jedini autentični ministar turizma, bez obzira na činjenicu što mu taj status nitko službeno ne priznaje. Jer, samo on uistinu može zajamčiti safe stay in Croatia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2021 22:45