StoryEditorOCM
Hrvatskaopći simptomi

Istovremeno se spojilo nekoliko virusa, ima slučajeva zaraze fluronom, gripom i COVID-om u isto vrijeme; Infektolog objašnjava možemo li ih razlikovati

Piše PSD
28. prosinca 2022. - 20:48

Gripa je stigla na velika vrata, a ni COVID-a nije ništa manje.

S obzirom na to da u isto vrijeme hara nekoliko virusa, mnogi se pitaju kako znati je li riječ o prehladi, gripi ili koroni.

Reporterka Dnevnika Nove TV razgovarala je s infektologom Goranom Tešovićem o simptomima gripe i COVID-a.

"Simptomi COVID-a tijekom pandemije su se prilično mijenjali. Međutim, zapravo je to teško međusobno razlikovati. Naglašeni su neki opći simptomi, povišena tjelesna temperatura, glavobolja.

Respiratornih simptoma ima, u pravilu ne na početku bolesti. Dakle, bez obzira na kliničko iskustvo relativno je teško razlikovati gripu od COVID-a. Ne mogu baš reći da postoji ovoga časa neki specifični simptom na osnovi kojega bih rekao ‘ovo je vjerojatno gripa‘, ‘ovo je vjerojatno COVID‘", rekao je Tešović.

Iako gripe nije bilo dvije godine, Tešović kaže kako ne misli da se našem organizmu sada teže izboriti s njom. 

"Ono što mi sada vidimo, to su uobičajene kliničke slike, dominantno među djecom. Uglavnom među predškolskom i školskom djecom, koji imaju nekomplicirani oblik influence.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Dakle, ne viđamo neke posebno teške kliničke oblike influence. Prvenstveno sve ovisi o virusu. Ovoga trenutka, barem među našim bolesnicima, dominira gripa A, i to ona koja, recimo, izaziva nešto blaži oblik bolesti", poručio je Tešović.

Ovoga trenutka, rekao je Tešović, u klinici nemaju niti jedno dijete koje je hospitalizirano zbog gripe.

"Radi se o uobičajenim kliničkim oblicima bez komplikacija koji ne zahtijevaju hospitalizaciju. Oni čine većinu bolesnika koji dolaze u našu prijemnu ambulantu. Oni čine te ogromne brojeve.

Ovo je možda prilika da poručim i roditeljima djece da ne moraju baš dolaziti, osobito ne prve sate bolesti, sa svojom djecom u prijemne ambulante sekundarnih i tercijarnih zdravstvenih ustanova", istaknuo je Tešović.

Potvrdio je kako ima i slučajeva zaraze fluronom, gripom i COVID-om u isto vrijeme. 

"To smo vidjeli i prošle godine. Ne sjećam se da je neki od tih bolesnika imao značajno težu kliničku sliku bolesti u odnosu na one koji su bili inficirani samo jednim od ta dva virusa", dodao je.

Kada je u pitanju RSV, rekao je Tešović da su sada nešto manji brojevi. "To, naravno, nikako ne znači da je sezona gotova. Ona će trajati još tjednima. Ne znači da nećemo ponovo imati uspon u broju oboljelih, ali ovoga trenutka nešto je malo manji broj nego što je to bilo prije tjedan ili prije dva", zaključio je Tešović. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 07:36