StoryEditor
HrvatskaPOSLJEDICE EPIDEMIJE

Ispovijest dubrovačkog ugostitelja: Promet nam je pao za 80 posto, broj zaposlenih smo prepolovili. Ali, preživjeli smo krizu 2008., pa ćemo i ovu!

Piše PSD/JL
12. srpnja 2020. - 11:04
Tonči Plazibat/Ilustracija/HANZA MEDIA

Kad bi ljudi znali gdje idu, većina ih ne bi nigdje ni pošla, priča za Jutarnji list 36-godišnji Pero Šare na terasi svoga ribljeg restorana u Dubrovniku, referirajući se pritom na neizvjesnu situaciju koja je zadesila hrvatske, ali i svjetske ugostitelje.

Na terasi prvog dubrovačkog Oyster & Sushi bara u Ulici od Pustijerne, smještenoj u povijesnoj dubrovačkoj jezgri Karmen, odmah preko puta katedrale, nema puno mušterija. Jedva da ima i prolaznika. Sve je stalo. Na polupraznom štekatu, Pero Šare sjedi i razmišlja o jednoj od najvećih kriza koja je pogodila svijet.

“Promet nam je pao, ne znam ni smijem li to reći naglas, ali sigurno za 80 posto. U jednoj noći sredinom srpnja prošle godine zaradili bismo 30.000 kuna, a ove godine u isto vrijeme oko 8000 kuna. Lani smo u ovo vrijeme imali tri sittinga od 6 popodne do ponoći, a ovih dana po jedan. I to smo dobro prošli jer neki restorani u okolici nemaju ni jednog gosta. Također, u našem dubrovačkom restoranu trenutno radi 11 djelatnika, dok ih je lani radilo dvadesetak. Preživjeli smo krizu 2008. pa ćemo i ovu. Iako mi se čini da će ovaj put biti puno kompliciranije”, priča Šare što daje zapravo vrlo jednostavnu računicu.

Tijekom srpnja prošle godine njegov je dubrovački restoran uprihodio oko 900 tisuća kuna, ako računamo da su u prosječnom danu bilježili zaradu od 30 tisuća kuna. No ovog će srpnja, nastavi li se ova nova normalnost, prihodi stati na 240 tisuća kuna.

"Opstat ćemo nekako. Doduše, trebati će nam sigurno nekoliko godina da se vratimo u normalu. Ono što me tješi je činjenica da smo svi kao obitelj skladni i pomažemo se. Da sve propadne, nas 15-ak bi zasukali rukave i održavali barem dva restorana. Ako treba gulit krumpire, gulit ćemo krumpire. Posla se ne bojimo. Zato ne strahujemo ni od propasti”, priča Šare borbenim tonom unatoč prilično teškoj situaciji za turistički sektor.

Obiteljski biznis Bota-Šare trenutno zapošljava 100-tinjak osoba u svojih šest restorana. Da su prilike uobičajene, barem jednake kao prošle godine, u ovo vrijeme imali bi oko 170 djelatnika, konobara, voditelja, chefova, ribara, dostavljača... Zbog krize nisu zapošljavali sezonce. Ali nisu ni otpuštali. Srećom. Lockdown je Šare, kao i mnogi drugi ugostitelji, iskoristio za spašavanje radnih mjesta putem državnih potpora. Za sve svoje djelatnike, dakle njih stotinjak, uzeo je potpore za ožujak, travanj i svibanj, čime je zapravo spriječio otpuštanje.

“Donijeli smo odluku još u ožujku da ćemo napraviti sve što je u našoj moći da ostanemo otvoreni na svim lokacijama. Svi ti ljudi s nama rade godinama i imali smo moralnu odgovornost da ostanemo otvoreni, da ostanemo u igri, kakvoj takvoj. Smanjili smo plaće, doduše, za nekih 20-ak posto na Jadranu, dok ih u Zagrebu nismo dirali. Zagrebački restoran radi s najmanjim gubicima. Gastronomska scena u metropoli je specifična, gosti su domaći, vjerni i redoviti. Nakon prvog lockdowna gotovo se sve vratilo u normalu", kazat će Šare za Jutarnji list.

Izdvojeno

18. srpanj 2020 12:31