StoryEditor

HEP: rekordna dnevna potrošnja električne energije

Piše PSD.
13. siječnja 2009. - 12:28

Hrvatska je jučer (ponedjeljak)  zabilježila rekordnu dnevnu potrošnju električne energije do sada - dnevno opterećenje iznosilo je 61.113 megavatsati (MWh), doznaje se danas iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) iz koje ističu kako HEP-ov elektroenergetski sustav funkcionira stabilno te i u buduće očekuju urednu opskrbu svih kupaca.

Jučerašnja potrošnja je najveća dnevna potrošnja električne energije ikad zabilježena u Hrvatskoj. Dosadašnja maksimalna dnevna potrošnja električne energije bila je 18. prosinca 2007. godine i iznosila je 61.099 MWh, podsjećaju iz HEP-a.

Prvi dan ovog tjedna, ponedjeljak, 12. siječnja je i maksimum potrošnje u zimskoj sezoni 2008/2009.

Dnevno opterećenje iznosilo je 61.113 MWh, što je, kažu u HEP-u, visoki porast od 1.014 MWh u odnosu na dotadašnji ovosezonski rekord postignut u petak, 9. siječnja.

Najveće satno opterećenje zabilježeno je jučer u 18. satu i iznosilo je 3.003 megavata (MW), što je 31 MW više u odnosu na prošli petak, kažu u HEP-u.

Poručuju i kako HEP-ov elektroenergetski sustav funkcionira stabilno.

"Hrvatska elektroprivreda ima dovoljno energenata i dovoljne količine ugovorene električne energije iz uvoza te tehnički spremna postrojenja da zadovolji sadašnje hrvatske potrebe za električnom energijom, a i dovoljno rezervi u slučaju daljnjeg porasta potrošnje električne energije.

Stoga i u buduće očekujemo urednu opskrbu električnom energijom svih kupaca u Republici Hrvatskoj", izjavio je za Hinu glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić.

Ističe kako ne očekuju veće probleme ni što se tiče isporuke toplinske energije sve dok se HEP-u bude isporučivala bar minimalna količina plina odnosno tzv. tehnički minimum.

"Zaliha alternativnog goriva imamo dovoljno i nije ih problem nadopuniti te ne očekujemo poteškoće u opskrbi naših kupaca toplinskom energijom", kažu u HEP-u.

Iz HEP-a također napominju da se potrebe kupaca električne energije zadovoljavaju proizvodnjom iz vlastitih izvora i dijelom iz uvoza. Tako je i sada u isporuci električne energije udio hidroelektrana 34 posto, 14 posto udio je Nuklearne elektrane Krško, 26 posto tekućih goriva, 11 posto ugljen i 15 posto uvoz, navode iz HEP-a napominjući kako se ti odnosi stalno mijenjaju ovisno o raznim čimbenicima kao što je primjerice dostupnost pojedinog energenta, njegova cijena, raspoloživost postrojenja, itd.

(H)

item - id = 36199
related id = 0 -> 1021166
related id = 1 -> 1021164
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 17:22