StoryEditor
Hrvatskanovi crobarometar

HDZ stabilan na vrhu, nije im naštetio štrajk liječnika i sestara, a SDP bi se trebao zabrinuti, već treći mjesec pada im potpora birača 

Piše PSD
26. rujna 2019. - 22:06

Rezultati Crobarometra za rujan, redovitog istraživanja agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV, pokazuju da je HDZ unatoč prijetnjama masovnim štrajkom liječnika i medicinskog osoblja sačuvao potporu birača.

Sve ostale stranke nisu zabilježile veće rastove ili padove potpore.

Istraživanje ne obuhvaća posljednje događaje vezane za odustajanje od mirovinske reforme i prihvaćanje svih zahtjeva sindikalista.

HDZ drugi mjesec stabilno s potporom od 27,1 posto (27,4 posto u kolovozu). Prošloga mjeseca zaustavio je višemjesečni pad, a sada su stabilni. SDP je na 20,3 posto potpore (21 posto u kolovozu) i možda bi se malo trebao zabrinuti, već treći mjesec malo po malo gubi potporu. Istina, sve to je još unutar statističke pogreške.

Lista Mislava Kolakušića je treća te može računati na 6,1 posto (jednako kao i u kolovozu). Unutar izbornog praga je, također s manjom potporom u odnosu na mjesec prije, Most s 5,7 posto potpore (6 posto u kolovozu).

Peto je mjesto, čini se, predodređeno za Stranku rada i solidarnosti Milana Bandića. Trenutačno uživa potporu od 4,2 posto.

Odmah iza njih je Živi zid s 4 posto. A potom slijede ostali. HSS na 2,6 posto, a jednaku potporu ima i HSU. IDS je na 2,3 posto. Pernarova stranka je na 2 posto, baš kao i stranka Pametno. Listu stranaka ispod 2 posto predvodi Hrast, koji može računati na potporu od 1,6 posto birača. HNS kao manjinski partner HDZ-a je na 1,6 posto potpore.

Neovisni za Hrvatsku imaju potporu od 1,5 posto, a stranka Promijenimo Hrvatsku rujan je završila s potporom od 1,3 posto. Zelena lista osvaja 1,3 posto potpore. Start je na 1,2 posto, a Abeceda demokracije na 1,1 posto. Stranke koje bilježe manje od 1 posto potpore birača zajedno osvajaju 3,8 posto.

Zanimljivo, tamo su HSLS s 0,5 posto, HDSSB s 0,5 posto, Demokrati s 0,2 posto i GLAS s 0,1 posto. Neodlučnih birača je 7,3 posto.

NAPOMENA:

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 04:24