StoryEditor

HDZ: Milanović i Pusić lažu da nisu mogli spriječiti netransparentno trošenje novca

Piše PSD.
27. ožujka 2015. - 13:29
HDZ je u petak optužio premijera Zorana Milanovića i potpredsjednicu Vlade Vesnu Pusić da lažu kada tvrde da nisu znali i mogli spriječiti netransparentno trošenje novca u ministarstvima i tijelima državne uprave, te je upozorio na odluku Vlade kojom se ministru zdravlja Siniši Vargi dopušta angažiranje PR agencije.

"Prije gotovo godinu dana postavljeno je saborsko pitanje o tome tko i kako koristi službene kreditne kartice, sredstva reprezentacije, službena putovanja, te postoje li odluke o tome da na njih imaju pravo i drugi djelatnici u ministarstvima, kao i odluke o korištenju službenih automobila, mobitela i način kupovine zrakoplovnih karata", rekao je na konferenciji za novinare Jasen Mesić.

Do danas, kaže, na njega nisu dobili odgovor, iako su upućivane i požurnice. "Vlada potpuno ignorira pitanja saborskih zastupnika i to upravo na temi koja je rezultirala ostavkom ministrice kulture Andree Zlatar Violić", ustvrdio je Mesić.

Potpredsjednicu Vlade Vesnu Pusić prozvao je da obmanjuje javnost tvrdeći kako su ostavkom Zlatar Violić "postavljeni novi standardi", a predsjednika Sabora Josipa Leku zbog ignoriranja poslovničke obveze da saborski zastupnici dobiju odgovor na zastupnička pitanja.

Mesić je napao i druge ministre, pozivajući se na nalaz državne revizije i medijske napise.

"U resoru ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka mogao se iščitati podatak o sedam službenih poslovnih kartica s kojima je potrošeno preko 340.000 kuna. Mogao se iščitati i podatak da je potrošeno 1,2 milijuna kuna na sklapanje autorskih ugovora na koje je više puta upozorila revizija", kazao je.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova postoji osam kartica na kojima je potrošeno 711.000 kuna za reprezentaciju, a u Ministarstvu poljoprivrede dug od preko 300.000 kuna za službena putovanja, navodi Mesić.

U trenutku kada nemamo novca za lijekove ili dežurstva liječnika, upozorila je Sunčana Glavak, gotovo je nezamijećeno prošla Vladina odluka da se ministru zdravlja Siniši Vargi dopusti angažiranje PR agencije.

"U Vladinoj odluci piše kako će se ona baviti poboljšanjem kvalitete i učinkovitosti zdravstvenih usluga u Hrvatskoj, pa ako je netko bolestan onda će ga PR-ovci za više od dva milijuna kuna uvjeriti da nije bolestan. Zaista smo postali zemlja apsurda", kaže Glavak.

HDZ-ovi zastupnici su stoga uputili još jedno zastupničko pitanje o tome koliko je novca, iz kojih stavki i u koje svrhe potrošeno na promidžbu iz pojedinih ministarstva. "Čestitke i pozdravi pojedinih ministara mogu biti samo o njihovom privatnom trošku", poručila je Glavak.H

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 02:05