StoryEditor
Hrvatskašef diplomacije

Grlić Radman optimističan je oko Hrvata zarobljenog u Ukrajini: ‘On nam je prioritet, a i šanse su velike‘

Piše Hina
13. svibnja 2022. - 22:12

Život hrvatskog državljanina u ruskom zarobljeništvu nam je prioritet, rekao je u petak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Jesam, optimističan sam, osobito nakon što smo vidjeli ove slike", rekao je ministar na Novoj TV koja je emitirala snimku razgovora novinara Radiotelevizije Republike Srpske sa za zarobljenim Hrvatom.

Hrvatska još uvijek ima veleposlanstvo u Moskvi i poziva se na konvencije, na međunarodno-pravnu pomoć, na bilateralne odnose i očekuje suradnju, rekao je ministar.

"Život hrvatskog državljanina nam je prioritet", istaknuo je. 

Zarobljeni Hrvat je na snimci rekao da prema njemu dobro postupaju u ruskom zatvoru, a Hrvatima koji bi se željeli boriti za Ukrajinu savjetovao je da se dobro raspitaju kamo idu. 

Grlić Radman, koji  će u subotu i nedjelju sudjelovati na neformalnom sastanku šefova diplomacije NATO- a u Berlinu, rekao je da će tom prilikom jasno iskazati podršku Hrvatske ulasku Švedske i Finske u NATO.

U tom pitanju vlada se razilazi s predsjednikom države Zoranom Milanovićem koji želi ulazak tih dviju zemalja uvjetovati promjenom izbornog zakona u BiH.

Ministar je odbacio medijske navode da Hrvatska u inozemstvu nastupa razjedinjeno. "Mi o svojoj državi u inozemstvu govorimo tako da štitimo hrvatske institucije", rekao je.

Govoreći o odnosima s novom slovenskom vladom, Grlić Radman je ocijenio da neće blokirati hrvatski ulazak u Schengenski prostor.

"Ja ne vjerujem u to, riječ blokada pojavila se u medijskom prostoru", rekao je.

Nakon parlamentarnih izbora u Sloveniji nova šefica diplomacije postaje Tanja Fajon, čelnica Socijalnih demokrata koja je rekla da za definiranje propisa o ulasku u Schengenski prostor treba ući i implementacija arbitražne presude o granici između Slovenije i Hrvatske.

"Siguran sam da će se kolegica zauzeti za članstvo", jer je to "u interesu Slovenije" i uvjeren sam da će "to biti u europskom duhu", rekao je ministar.

(Hina) xrt ybcav

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2022 14:07