StoryEditor
Hrvatskaprocurio slogan

Grabar-Kitarović: Izvukla sam Hrvatsku iz 'regiona' i pomogla blokiranim građanima

Piše JL
11. studenog 2019. - 13:30
kitarovic_predstavljanje1-111119

11:47 - Počinje govor Kolinde Grabar Kitarović. Pri dolasku na pozornicu pozdravljena je pljeskom.

  - Hvala vam lijepa, drage Hrvatice i Hrvati u Hrvatskoj, BiH i diljem svijeta. Dragi državljani Republike Hrvatske, dragi dužnosnici, dragi prijatelji i uzvanici, dragi Jakove i moja draga, strpljiva obitelji. Hvala vam svima što ste došli.

Posebno pozdravljam predsjednika Vlade i stranku koji su me ponovno podržali za predsjednicu, Bez vas danas ne bi bila predsjednica, kao ni bez hrvatskih državljana. Hvala i HDZ-u koji me kandidirao.

Mnogima ovo nije blagdan kao svi drugi. Nekima je ovo blagdan vinskih običaja, a meni je ovo poseban dan jer sam prije točno pet godina predstavila program za svoju prvu kampanju, piše Jutarnji list.

Vjerujem da sam svoj program ostvarila i danas sam tu pred vama zato što vjerujem u Hrvatsku. Vjerujem u sve zbog čega smo gradili Hrvatsku. I tada i danas bila sam uvjerena u sve što smo gradili. Proputovala sam sve krajeve domovine i svijeta, željela sam biti vaša predsjednica, jedna od vas koja dokazuje da je jedna od vas i da radi za vas.

Posebno hvala i svima koji su sudjelovali u mojim radnim skupinama, al i svima koji su mi upućivali konstruktivnu kritiku. Vidjela sam da Hrvatska zna i može, a tu vjeru u hrvatskog čovjeka jednako imam i danas. - rekla je Grabar Kitarović.

 - Prije pet godina Hrvatska je bila u teškoj socijalnoj i moralnoj krizi, bio je to stanje zapuštenosti, apatije, stanje države s neosmišljenim odgovorima. U mnogočemu Hrvatska je zaostajala za drugim državama, mogla bi to nabrajati u nedogled.

Katastrofalni kreditni rejting, arogantno vođenje države, zaduženost za 70 milijardi ,stečajne nagodbe... Je li to normalno? Samo onima koji govore o 'slučajnoj državi'. Hrvatska se u to ne smije vratiti, Hrvatska zna tko je za to bio odgovoran.

Ja sam bila predsjednica koja je bila iznad ideoloških podjela i ona koja je izmjestila ured diljem Hrvatske. Predstavljala sam Hrvatsku u svijetu, i izvukla je iz "regiona" - rekla je Grabar Kitarović uz pljesak HDZ-ovaca.

Inicijativom Tri mora Hrvatsku sam pozicionirala u Mediteran i Srednju Europu kamo je i oduvijek pripadala. Promicala sam program domovinske sigurnosti, promicala gospodarske interese diljem svijeta, održala više od 60 gospodarskih foruma.  Zauzimala sam se za fiskalnu decentralizaciju i regionalne politike, ističući kako svaki kutak naše domovine vrijedi koliko i Zagreb.

Pomogla sam rješavati probleme blokiranih građana, snažno sam se zauzela za rješavanje problema u Slavonskom Brodu. Osnovala sam Vijeće mladih, pružala sam potporu Hrvatima u BiH kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu u Bosni i Hercegovini.

Smanjila sam troškove Ureda predsjednice za 25 milijuna kuna, što nije malo kada je proračun ureda 40 milijuna - poručila je predsjednica.

 - Hrvatska zna i mora biti ambiciozna, Hrvatska mora nastaviti svoj gospodarski razvoj i prevladati štetne podjele. Naši građani žele stabilnost, naši poduzetnici predvidljivo okruženje, naši mladi cilj... Naši izazovi su toliki da nema mjesta za neodgovornost i nepredvidljivo ponašanje. 

Sve to zahtjeva neumoran i neprekidan rad, i naposljetku - srce.

Naše vodstvo mora biti odgovorno, za eksperimente i populizam nema vremena. Sada ne može biti pitanje 2019. godine, danas to može biti demografskih problema na koje sam prva upozorava, svjesna da je to ključno pitanje naše opstojnosti. I zato tražim drugi mandat, za koji imam iskustvo i znanje.

Moj izborni program pruža konkretna rješenja, unutar ovlasti predsjednice koje su sasvim dovoljne.  Program kroz 7 točaka adresira izazove koji su prema svima nama.

Prvo na čemu treba raditi je razvoj - hrvatski razvoj u širem smislu. Moramo odgovoriti kamo idemo i na čemu temeljimo svoj rast. Hrvatska obitelj mora biti u centru razvoja društva.  Snažno ću se zauzimati za odmicanje od pasivne Hrvatske.

Drugi dio programa je naš identitet. Treba ga promicati kroz jezičnu kulturu u školama i na fakultetima, a borit ću se i za očuvanje kulturnog i političkog identiteta Hrvata u BiH. Tražit ću i povratak preostale predmete ukradene hrvatske kulturne baštine, kao i dokumente iz srbijanskih arhiva.

Treća točka programa bavi se hrvatskim stavom. U svijetu moramo biti ambiciozni, asertivni, bez imalo kompleksa u svijetu. To se vidi u inicijativi Tri mora kojom sam Hrvatsku napokon iščupala iz regiona. Nikada neću posustati u traženju da se riješi pitanje nestalih hrvatskih građana.

Četvrti stup programa je hrvatska pravednost. U Hrvatskoj svako ljudsko biće ima pravo na dostojanstvo, a ostat ću i dosljedan glas protiv korupcije u hrvatskom društvu. Nastavit ću rješavanje problema blokiranih građana, a nastavit ću i podizanje svijesti o dragocjenosti svakog ljudskog života. Trudnice su jedna od najosjetljivijih društvenih skupina i toga moramo biti svjesni. Moramo biti i društvo nulte stope tolerancije na nasilje. Isto tako, čvrsto sam stala u obranu položaja žena - jednaka plaća za rad, zaštita majčinstva... to su prava koja ću i dalje zagovarati. Često kažemo da žena čuva tri kuta kuće, ali čuva ih i u mnogim drugim područjima. Predložit ću i uvođenje institucije pravobranitelja za starije osobe.

Peti dio programa je osnaživanje demokracije. To je jedini način borbe protiv pojedinaca koji podrivaju povjerenje u državne institucije. Tražit ću da se dva puta godišnje objavljuje popis birača kako bi se vratilo povjerenje u demokratske izbore. Svjesna sam da to traži ustavne i zakonske promjene te ću ustrajati da dođe do izmjene izbornog zakonodavstva. Podržat ću da se građani o bitnim i važnim pitanjima mogu izraziti državnim referendumom, ako pitanje ne krši temeljena ustavna prava i slobode.

Šesta točka je sigurnost. Svijet je sve nesigurniji, a demografska politika leži u srcu nacionalne sigurnosti. Ustrajat ću na osnaživanju hrvatske vojske i hrvatske policije.  Uvijek ću braniti njihovu čast i hvala im što služe na svojim mjestima i osiguravaju našu sigurnost i naš mir. Ulaganje u obranu nisam smatrala troškom, i podržavam modernizaciju svih grana Oružanih snaga Republike Hrvatske. To uključuje i nabavu novog višenamjenskog borbenog zrakoplova i povećanje izdataka za istraživanje i razvoj u sektoru obrane. Nastavit ću raditi i na visokom stupnju energetske neovisnosti.

Sedma i zadnja točka je hrvatski optimizam. Sjetimo se srebra zlatnog sjaja hrvatske nogometne reprezentacije pokazalo je koliko takav uspjeh može osnažiti vjeru u bolje sutra, vjeru u Hrvatsku. No ta vjera može biti samo prazna riječ, ako joj u podlozi nisu rad, znanje i zalaganje. Sustavno sam promovirala ljude koji vode i okupljaju, a dok je takvih ljudi, a naš narod ih je uvijek imao, bit će i Hrvatske.

U ovaj program ugrađena je i baština našeg prvog hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana. Vjerujem da možemo graditi samouvjerenu i ponosnu Hrvatsku. Stojim ovdje pred vama jer znam da o nama samima ovisi kakvu državu želimo graditi sebi i svojoj djeci. Pokažimo što Hrvatska može i zna.

Bolja Hrvatska nije daleko, ona je tu među nama. I zato ću biti vaša predsjednica, jer Hrvatska zna i može bolje! Živjeli! - zaključila je Grabar Kitarović govor uz gromoglasni pljesak.

11:30 - Prvi će govor održati premijer Andrej Plenković.

 - Poštovana predsjednice RH, draga Kolinda, dragi Jakove i svi okupljeni. Sve vas srdačno pozdravljam na dan kad smo se okupili da podržimo Kolindu Grabar-Kitarović za drugi mandat predsjednice Republike Hrvatske. 

Pobjeda na ovim izborima ključna je za ostvarenje naših političkih ciljeva. Snagu HDZ-a ćemo uz vašu potporu pretvorit u još jednu pobjedu naše predsjednice. Ovom pobjedom osigurat ćemo kontinuitet naše politike i vrijednosti koje se temelji na vrijednostima prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

- Mi želimo drugačiju politiku od one koja je bila "normalna" našim prethodnicima. Za njih je bilo normalno zadužiti državu za 70 milijardih kuna, normalno im je bilo donijeti Lex Perković i posvađati Hrvatsku s Europom, normalnom im je bilo srušiti hrvatski gredintni rejting... Mi smo to, Vlada i predsjednica, promijenili.

Imamo nikad veću zaposlenost i nikad manju nezaposlenost. Imamo veće plaće, pokrenuli smo gospodasrtvo i vratili kreditni rejtnig. Gradimo Pelješki most, EU fondovima povezujemo Hrvatsku, razvijamo sve krajeve Hrvatske - nabraja premijer.

- Zahvaljući predsjednici i Vladi danas je položaj Hrvatske u Europi nikad snažniji. Potvrda našeg položaja je i da imamo glavnu tajnicu Vijeća Europe i potpredsjednicu Europske komisije. To je potvrda da je HDZ najsnažnija politička snaga Hrvatske već 30 godina, kazao je Plenković.

- Hrvatska predsjednica dala je izniman doprinos u svim inicijativama i demografskoj obnovi zemlje, a posebno je velik doprinos dala prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu. Ona je postala hrvatski brend na globalnoj razini, rekao je Plenković, a netko je uz pljesak glasno viknuo i "bravo".

- Brinut ćemo i o hrvatskim braniteljima i o dignitetu Domovinskog rata, kako i dolikuje prema onima koji su najviše dali za ovu državu. Branit ćemo i interese hrvatskog naroda u BiH, u čemu je i predsjednica uvijek bila među prvima.

Stoga vas pozivam dragi prijatelji, da damo snažnu podršku Kolindi Grabar Kitarović za predsjednicu. Izađimo na izbore, za našu sadašnju i buduću predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović!

11:20 - Oliver Mlakar otvorio je predstavljanje izbornog programa, a HDZ-ovci glasno pljeskaju.

Nakon toga uslijedila je minuta šutnje za heroje Domovinskog rata i Franju Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika.

 - Točno je pet godina prošlo od prve kandidature Grabar Kitarović. Znali smo tada da imamo dobru kandidatkinju za predsjednicu, u trenutku kada je Hrvatskoj bila potreba promjena. Vjerujem da se sjećate ne samo dana objave kandidature, nego i veličanstvenog dana inauguracije, kad smo dobili prvu hrvatsku predsjednicu.

Tijekom pet godina predsjednica Grabar Kitarović ponosno je nosila naše boje, prenosila ime Hrvatske u svijetu i obišla gotovo svaki dio države kao nitko do sada - rekao je Mlakar pa dodao.

 - Kad god sam ja nekog najavljivao, taj je uvijek pobijedio.  Stoga vam s ponosom mogu predstaviti osobu koju ćemo, vjerujem, i idućih pet godina zvati hrvatskom predsjednicom - rekao je Mlakar, na što su okupljeni počeli pljeskati, piše Jutarnji list.

- Čast nam je pozdraviti i predsjednika HDZ-a i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića - rekao je Mlakar, na što su okupljeni opet počeli pljeskati.

Mlakar je pozdravio i Gordana Jandrokovića i Milana Bandića, a posebno je pozdravio Jakova Kitarovića, "prvog gospodina Hrvatske". Suprug predsjednice doživio je potom ovacije okupljenih.

11:07 - Kolinda Grabar-Kitarović danas u 11 sati u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma predstavlja program kojim kreće u utrku za drugi mandat na Pantovčaku.

Na Velesajam je nešto prije 11 sati stigao i premijer Andrej Plenković.

Reporterka N1 televizije uoči predstavljanja programa doznala je da je predsjedničin slogan: Predsjednica. Jer Hrvatska zna!

Datum predstavljanja - 11.11. - je znakovit jer je točno na taj datum prije pet godina Grabar-Kitarović predstavila svoj program i kad je išla u prvu utrku za Pantovčak, samo što se skup tada održao u zagrebačkom hotelu Westin.

U njezinu stožeru kažu kako će na predstavljanju programa biti između 1000 i 1500 ljudi, a očekuje se dolazak državnih i stranačkih dužnosnika, kao i dolazak brojnih poduzetnika, sportaša, umjetnika te drugih uglednika iz javnog života.

Cijeli događaj, koji će voditi Oliver Mlakar, trebao bi trajati oko sat vremena, a tijekom predstavljanja programa planirano je i nekoliko glazbenih brojeva. U stožeru Grabar-Kitarović kažu kako je ona sama pisala izborni program, uz suradnju svojih savjetnika te stručnjaka iz pojedinih područja, javlja Jutarnji list.
 
- Izborni program se sastoji od sedam točaka koje određuju izazove s kojima se Hrvatska susreće danas i one koji tek dolaze - rekli su u njezinu stožeru. Dodali su da je program potpuno okrenut budućnosti te da je antipopulistički u sadržaju. Kažu kako će težište biti na podizanju blagostanja obitelji, ali i na sigurnosti cijelog društva, na razvoju demokracije, podizanju demokratskih normi i funkcioniranju institucija.

Suradnici Grabar-Kitarović navode kako će se program temeljiti na dosadašnjim rezultatima njezina mandata te kako je pokrenula Inicijativu triju mora, podigla temu demografije, održala više od 60 gospodarskih foruma i sastanaka Gospodarskog vijeća, obišla cijelu Hrvatsku izmještanjem svog ureda...

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 03:49