stdClass Object ( [id] => 1311525 [title] => Govorimo hrvatski - po zakonu! A on ne zadire u privatnu komunikaciju ili književne slobode, poručuju iz vlasti [alias] => govorimo-hrvatski-po-zakonu-a-on-ne-zadire-u-privatnu-komunikaciju-ili-knjizevne-slobode-porucuju-iz-vlasti [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zakon nije jezična policija i ne propisuje jezičnu normu. Nije represivan i nema kazni. Nije puristički, naprotiv, osigurava razvoj hrvatskog jezika ukorak s vremenom.

Zakonom se prije svega utvrđuju osnovna pravila o službenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika te se osigurava sustavna i stručna skrb o hrvatskom jeziku – istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji je u utorak, zajedno s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek, predstavio dugo iščekivani Prijedlog zakona o hrvatskom jeziku. Prijedlog je isti dan upućen u javnu raspravu, o njemu će zainteresirana javnost moći dati svoje primjedbe i komentare sve do kraja kolovoza, a njegovo donošenje očekuje se najkasnije do kraja godine.

Iako je i prije objavljivanja službene verzije zakon, a prije svega ideja njegova donošenja, naišao na brojne kritike, podsjetimo kako je inicijativa potekla od Matice hrvatske čija je radna skupina izradila nacrt prijedloga te ga uputila na razmatranje ministarstvima znanosti i obrazovanja te kulture i medija. Ministar Radovan Fuchs i ministrica Nina Obuljen Koržinek u više su navrata ponovili kako novi zakon utvrđuje osnovna pravila o službenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika, osigurava sustavnu i stručnu skrb o hrvatskom jeziku te ni na koji način ne zadire u privatnu komunikaciju ili umjetničke i književne slobode. Također, zakon se ne odnosi na jezik koji se koristi u vjerskim obredima.

Ne zadire u slobode

- Hrvatski jezik u svojoj je ukupnosti i cjelovitosti temeljna sastavnica hrvatskog identiteta i hrvatske kulture, koji su dijelovi europskog identiteta i europske kulture. Hrvatski standardni jezik jedan je od službenih jezika Europske unije, a slični zakoni postoje i u drugim članicama Europske unije - istaknuo je Fuchs. Podsjetimo i kako je nedavno akademik Stjepan Damjanović, jedan od vodećih domaćih jezikoslovaca i član radne skupine Matice hrvatske, istaknuo kako u EU-u Zakon o jeziku nemaju jedino Hrvatska, Njemačka i Austrija.

Zakon o hrvatskom jeziku, koji je upravo krenuo u javno savjetovanje, uz ostalo navodi da je Ustavom RH određeno kako je u Hrvatskoj u službenoj uporabi hrvatski standardni jezik i latinično pismo, kao i da je njegova posebnost trodioba na tri ravnopravna narječja, i to čakavsko, kajkavsko i štokavsko, od kojih je štokavsko odabrano kao obrazac za standard. Također, hrvatski jezik obuhvaća i njihove idiome te idiome kojima se služi dio Hrvata u inozemstvu, poput bunjevačkih i bokeljskih govora, moliškohrvatskoga, gradišćanskohrvatskoga ili karaševskohrvatskoga jezika.

- Hrvatski državljani imaju pravo na hrvatskom jeziku podnositi peticije Europskom parlamentu i predstavke Europskom ombudsmanu, obraćati se ustanovama i savjetodavnim tijelima Europske unije na hrvatskom jeziku te na hrvatskom jeziku dobivati i odgovor – naveo je ministar Fuchs.

Europi se žalimo na hrvatskom

Zakon o hrvatskom jeziku također propisuje da se u cilju zaštite i očuvanja hrvatskog standardnog jezika u javnom prostoru sva pismena i usmena komunikacija tijela državne vlasti, tijela državne uprave, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravnih osoba koje imaju javne ovlasti, odnosno svih javnopravnih tijela u Hrvatskoj, treba održavati na hrvatskom jeziku. Sva ta tijela dužna su na hrvatskom jeziku osigurati jezično uređenje normativnih akata, akata strateškoga planiranja, službenih publikacija i njihovih priloga te izvješća i drugih dokumenata iz svoje nadležnosti. U tu svrhu propisano je da sva tijela državne vlasti i državne uprave moraju imati zaposlene lektore, a druga javnopravna tijela (poput onih lokalne uprave) navedene poslove mogu osigurati i vanjskom lektorskom uslugom.

- Lektori osiguravaju terminološku ujednačenost hrvatskog jezika u službenim dokumentima na nacionalnoj i europskoj razini. Javna uporaba hrvatskoga jezika svaka je usmena ili pismena jezična obavijest u prostoru namijenjenom javnosti ili široj publici, uključujući i onu elektroničkim putem - izvijestio je Fuchs. Dodajmo i kako zakon nalaže da se, kada nastupaju u međunarodnom okružju, u službenim i protokolarnim situacijama u kojima je osigurano prevođenje ili tumačenje, javnopravna tijela Hrvatske i njihovi zastupnici služe, u pravilu, hrvatskim jezikom.

---

image

Zakon utvrđuje osnovna pravila o službenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika, osigurava sustavnu i stručnu skrb o hrvatskom jeziku

Damjan Tadic/Cropix
---

Prijedlog zakona, međutim, dopušta da je, uz uporabu hrvatskog jezika, u neslužbenim prigodama moguća i javna uporaba narječnih idioma hrvatskog jezika “radi poticanja i uvažavanja regionalnih posebnosti”. Na hrvatskom jeziku će se, pak, ispisivati deklaracije, odnosno obavještavati javnost i potrošače o proizvodima i uslugama na tržištu u Hrvatskoj, takve će biti i javne obavijesti te promidžbene poruke u govorenom, pisanom (tiskanom ili rukopisnom) ili elektroničkom obliku. Zakon propisuje i kako se višejezične javne obavijesti te promidžbene poruke, uključujući sadržaje prometnih i turističkih znakova, ispisuju prvo na hrvatskom jeziku, a zatim na drugim jezicima.

- U medijskim sadržajima može se uz uporabu hrvatskoga jezika uporabiti i hrvatski narječni idiom, posebno kada za to ima umjetničkih razloga, i u sinkronizaciji inojezičnih filmova i kazališnih predstava za sve dobne skupine - predlaže se zakonom, pa tako možemo reći da će u medijskom prostoru itekako biti mjesta za “poteštate”, “fjaku”, “tramakavanje” ili “grintanje”.

Nadalje, u javnoj uporabi nazivi kulturnih, sportskih, zabavnih i stručnih manifestacija, znanstvenih konferencija, priredaba i objekata ispisuju se na hrvatskom jeziku, a u slučaju prijevoda na stranom jeziku hrvatska inačica ističe se na prvome mjestu. Pravila, uz ostalo, nalažu i kako ubuduće tekst na stranom jeziku koji se objavljuje u časopisu sufinanciranom sredstvima državnoga proračuna Republike Hrvatske obvezno mora imati sažetak i na hrvatskom jeziku. Što se tiče rada škola i odgojno-obrazovnog sustava, navodi se kako se nastava i drugi oblici odgojno-obrazovnoga rada u odgojno-obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj na svim razinama, od vrtića do sveučilišta, izvode na hrvatskom jeziku. Izuzetak su one škole u kojima se nastava izvodi na nekom od stranih jezika, a dakako, i nadalje se obrazovanje djece pripadnika nacionalnih manjina, osim na hrvatskom jeziku, izvodi sukladno dosadašnjem zakonu.

Vijeće za hrvatski jezik

Iako, dakle, zakon ne propisuje sankcije za prekršitelje, ipak treba navesti kako je novost da će Vlada osnovati Vijeće za hrvatski jezik, a Vlada će donijeti i Nacionalni plan hrvatske jezične politike s popisom prioritetnih ciljeva i mjera.

Vijeće za hrvatski jezik bit će koordinacijsko savjetodavno tijelo koje će imati predsjednika i 14 članova, stručnjaka za hrvatski jezik, i to iz redova HAZU-a, Matice hrvatske, Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Instituta za hrvatski jezik, Nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba, Sveučilišta iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Zadra i Pule, Hrvatskog filološkog društva, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Hrvatskog društva konferencijskih prevoditelja te ministarstva nadležnog za vanjske i europske poslove.

- Namjera ovog zakona nije penalizacija i nametanje normi. Jezik ima svoj način na koji se razvija, razvijamo ga svi mi koji ga govorimo i koristimo. On će pridonijeti da se podigne razina svijesti o jeziku i usustavi korištenje standardnog jezika.

Ključ je javna uporaba - poručila je ministrica Nina Obuljen Koržinek, pozivajući svu zainteresiranu javnost da se uključi u javnu raspravu kako bismo na koncu dobili što bolji tekst zakona.

---

image

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Nera Simic/Cropix
---

---

MIRO GAVRAN: Ovaj zakon Hrvati su iščekivali desetljećima

Predsjedništvo Matice hrvatske na čelu s predsjednikom Mirom Gavranom uputilo je u utorak izjavu u kojoj pozivaju sve hrvatske intelektualce koji se bave jezičnom problematikom da tijekom javne rasprave o Prijedlogu zakona o hrvatskom jeziku iznesu svoje prijedloge za poboljšanje sadašnje inačice nacrta zakona, kako bi bio što kvalitetniji kada se uputi u saborsku proceduru. U izjavi podsjećaju kako je riječ o nacrtu zakona do koga se došlo nakon tromjesečnog usuglašavanja stručnih službi Ministarstva znanosti i obrazovanja RH s Radnom skupinom Matice hrvatske za izradu nacrta zakona o hrvatskom jeziku. Dodaju i kako je ovu inačicu nacrta zakona o hrvatskom jeziku na svojoj sjednici od 1. kolovoza ove godine jednoglasno poduprlo Predsjedništvo Matice hrvatske te pozivaju "sve matičare, hrvatsku intelektualnu javnost i domoljubne građane Republike Hrvatske da ga također podupru".

- Taj zakon Hrvati su iščekivali desetljećima znajući da njegovim donošenjem skrb o hrvatskom jeziku i književnosti dobiva nužan institucionalni okvir kojim se našem jeziku omogućuje nesputan razvoj na dobrobit hrvatskoga naroda i sveukupne hrvatske kulture - poručuju iz Matice hrvatske.

---

---

image

Željko Jozićć, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik

Lucija Očko/Cropix
---

---

ŽELJKO JOZIĆ: Važno je da nema kaznenih odredbi

Za komentar Prijedloga zakona o hrvatskom jeziku zamolili smo i Željka Jozića, ravnatelja Instituta za hrvatski jezik. U izjavi za Slobodnu Dalmaciju on podsjeća kako je više puta u svojim medijskim objavama naglašavao važnost zaštite i skrbi o hrvatskom jeziku kao bitnom dijelu hrvatskoga nacionalnog identiteta.

- Ako danas predstavljeni nacrt prijedloga zakona o hrvatskom jeziku tomu pridonese, onda na zakon gledam kao na ostvarenje i svojih želja. Kao jednu od važnijih novosti u samom zakonu istaknuo bih osnivanje lektorskih služba u tijelima državne vlasti te isticanje važnosti lektoriranja službenih dokumenata, čime se pridaje veća važnost jednoj tako podcijenjenoj, a važnoj struci kao što je lektorska. Jezično uređen dokument ili tekst općenito na višoj je razini vjerodostojnosti i ozbiljnosti, pa mi se ovakav iskorak u Zakonu o jeziku čini sasvim logičnim i prijeko potrebnim kako nam jezik ne bi samo na deklarativnoj razini bio važan – ističe Jozić. Također, bitnim navodi izostavljanje kaznenih odredbi protiv kojih je oduvijek javno istupao.

- Ovaj prijedlog zakona ima potencijal da u govornika dodatno pobudi svijest o čuvanju, proučavanju i njegovanju hrvatskoga jezika. Hrvatski standardni jezik važan je kao nadregionalni i nadidiomski oblik jezika koji svi moramo učiti, a dodatno isticanje njegova pojačanoga poučavanja u obrazovnome sustavu stvara preduvjete za njegovo bolje usvajanje – smatra Jozić. Kao nedostatak predloženog teksta navodi kako se mogla još više naglasiti važnost konzultativne i stvarne suradnje hrvatskih prevoditeljskih služba u tijelima Europske unije s jezikoslovnim institucijama u Hrvatskoj.

- Ali, i tu vidim dobar iskorak uključivanjem stručnjaka iz ministarstva mjerodavnoga za europske i vanjske poslove u Vijeće za hrvatski jezik koji će zasigurno pomoći da se o hrvatskom kao službenom jeziku Europske unije vodi koordiniranija i pojačanija skrb - poručuje prvi čovjek Instituta za jezik.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zakon utvrđuje osnovna pravila o službenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika, osigurava sustavnu i stručnu skrb o hrvatskom jeziku i daje na važnosti lektorima bez kojih nijedan dokument neće izaći vani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JAVNO SAVJETOVANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Zakon utvrđuje osnovna pravila o službenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika, osigurava sustavnu i stručnu skrb o hrvatskom jeziku i daje na važnosti lektorima bez kojih nijedan dokument neće izaći vani JAVNO SAVJETOVANJE 2 0 7640 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-01 15:21:42 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-01 16:00:24 [modified_by] => 3165 [publish_up] => 2023-08-01 16:00:24 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Zakon utvrđuje osnovna pravila o službenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika, osigurava sustavnu i stručnu skrb o hrvatskom jeziku i daje na važnosti lektorima bez kojih nijedan dokument neće izaći vani [metadata] => robots= author= title=Govorimo hrvatski - po zakonu! A on ne zadire u privatnu komunikaciju ili književne slobode, poručuju iz vlasti [metakey] => Zakon o hrvatskom jeziku, javno savjetovanje, Radovan Fuchs, Nina Obuljen Koržinek, Miro Gavran, željko jozić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25372040.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25372044.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/23453909.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/24573931.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Nera Simic\/Cropix","Lucija O\u010dko\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ministar Radovan Fuchs predstavlja prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku.
\nNa fotografiji: Nina Obljen Kor\u017einek, Radovan Fuchs, Marin Pileti\u0107<\/p>","

Zakon utvr\u0111uje osnovna pravila o slu\u017ebenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika, osigurava sustavnu i stru\u010dnu skrb o hrvatskom jeziku<\/p>","

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske<\/p>","

\u017deljko\u00a0Jozi\u0107\u0107, ravnatelj\u00a0Instituta za hrvatski jezik<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25372040_1920.jpg":"1920x1080","k_25372040_1280.jpg":"1280x1280","k_25372040_1024.jpg":"1024x1024","k_25372040_640.jpg":"640x640","k_25372040_480.jpg":"480x480","k_25372040_340.jpg":"340x340","k_25372040_220.jpg":"220x220","o_25372040_1280.jpg":"1280x853","o_25372040_1024.jpg":"1024x682","o_25372040_640.jpg":"640x426","o_25372040_480.jpg":"480x320","o_25372040_340.jpg":"340x226","o_25372040_220.jpg":"220x146","h_25372040_1280.jpg":"1280x854","h_25372040_1024.jpg":"1024x683","h_25372040_640.jpg":"640x427","h_25372040_480.jpg":"480x320","h_25372040_340.jpg":"340x227","h_25372040_220.jpg":"220x147","pp_25372040_1280.jpg":"1280x1628","pp_25372040_1024.jpg":"1024x1303","pp_25372040_640.jpg":"640x814","pp_25372040_480.jpg":"480x611","pp_25372040_340.jpg":"340x432","pp_25372040_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25372044_1920.jpg":"1920x1080","k_25372044_1280.jpg":"1280x1280","k_25372044_1024.jpg":"1024x1024","k_25372044_640.jpg":"640x640","k_25372044_480.jpg":"480x480","k_25372044_340.jpg":"340x340","k_25372044_220.jpg":"220x220","o_25372044_1280.jpg":"1280x853","o_25372044_1024.jpg":"1024x682","o_25372044_640.jpg":"640x426","o_25372044_480.jpg":"480x320","o_25372044_340.jpg":"340x226","o_25372044_220.jpg":"220x146","h_25372044_1280.jpg":"1280x854","h_25372044_1024.jpg":"1024x683","h_25372044_640.jpg":"640x427","h_25372044_480.jpg":"480x320","h_25372044_340.jpg":"340x227","h_25372044_220.jpg":"220x147","pp_25372044_1280.jpg":"1280x1628","pp_25372044_1024.jpg":"1024x1303","pp_25372044_640.jpg":"640x814","pp_25372044_480.jpg":"480x611","pp_25372044_340.jpg":"340x432","pp_25372044_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23453909_1920.jpg":"1920x1080","k_23453909_1280.jpg":"1280x1280","k_23453909_1024.jpg":"1024x1024","k_23453909_640.jpg":"640x640","k_23453909_480.jpg":"480x480","k_23453909_340.jpg":"340x340","k_23453909_220.jpg":"220x220","o_23453909_1280.jpg":"1280x853","o_23453909_1024.jpg":"1024x682","o_23453909_640.jpg":"640x426","o_23453909_480.jpg":"480x320","o_23453909_340.jpg":"340x226","o_23453909_220.jpg":"220x146","h_23453909_1280.jpg":"1280x854","h_23453909_1024.jpg":"1024x683","h_23453909_640.jpg":"640x427","h_23453909_480.jpg":"480x320","h_23453909_340.jpg":"340x227","h_23453909_220.jpg":"220x147","pp_23453909_1280.jpg":"1280x1628","pp_23453909_1024.jpg":"1024x1303","pp_23453909_640.jpg":"640x814","pp_23453909_480.jpg":"480x611","pp_23453909_340.jpg":"340x432","pp_23453909_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24573931_1920.jpg":"1920x1080","k_24573931_1280.jpg":"1280x1280","k_24573931_1024.jpg":"1024x1024","k_24573931_640.jpg":"640x640","k_24573931_480.jpg":"480x480","k_24573931_340.jpg":"340x340","k_24573931_220.jpg":"220x220","o_24573931_1280.jpg":"1280x854","o_24573931_1024.jpg":"1024x683","o_24573931_640.jpg":"640x427","o_24573931_480.jpg":"480x320","o_24573931_340.jpg":"340x227","o_24573931_220.jpg":"220x146","h_24573931_1280.jpg":"1280x854","h_24573931_1024.jpg":"1024x683","h_24573931_640.jpg":"640x427","h_24573931_480.jpg":"480x320","h_24573931_340.jpg":"340x227","h_24573931_220.jpg":"220x147","pp_24573931_1280.jpg":"1280x1628","pp_24573931_1024.jpg":"1024x1303","pp_24573931_640.jpg":"640x814","pp_24573931_480.jpg":"480x611","pp_24573931_340.jpg":"340x432","pp_24573931_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15628202 Threads: 5 Questions: 3220442805 Slow queries: 7277560 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236355944 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/govorimo-hrvatski-po-zakonu-a-on-ne-zadire-u-privatnu-komunikaciju-ili-knjizevne-slobode-porucuju-iz-vlasti-1311525 [printLink] => /vijesti/hrvatska/govorimo-hrvatski-po-zakonu-a-on-ne-zadire-u-privatnu-komunikaciju-ili-knjizevne-slobode-porucuju-iz-vlasti-1311525?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 725202 [name] => Zakon o hrvatskom jeziku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-01 17:40:44 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-o-hrvatskom-jeziku [link] => /tag/zakon-o-hrvatskom-jeziku ) [1] => stdClass Object ( [id] => 624060 [name] => javno savjetovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-26 22:28:48 [main_article_id] => 0 [alias] => javno-savjetovanje [link] => /tag/javno-savjetovanje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 381003 [name] => Radovan Fuchs [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => radovan-fuchs [link] => /tag/radovan-fuchs ) [3] => stdClass Object ( [id] => 292385 [name] => Nina Obuljen Koržinek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nina-obuljen-korzinek [link] => /tag/nina-obuljen-korzinek ) [4] => stdClass Object ( [id] => 420725 [name] => Miro Gavran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miro-gavran [link] => /tag/miro-gavran ) [5] => stdClass Object ( [id] => 272732 [name] => Željko Jozić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-jozic [link] => /tag/zeljko-jozic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zakon utvrđuje osnovna pravila o službenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika, osigurava sustavnu i stručnu skrb o hrvatskom jeziku i daje na važnosti lektorima bez kojih nijedan dokument neće izaći vani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JAVNO SAVJETOVANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Govorimo hrvatski - po zakonu! A on ne zadire u privatnu komunikaciju ili književne slobode, poručuju iz vlasti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25372040.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadić/Cropix [mainImageDesc] =>

Ministar Radovan Fuchs predstavlja prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku.
Na fotografiji: Nina Obljen Koržinek, Radovan Fuchs, Marin Piletić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25372040.jpg [title] =>

Ministar Radovan Fuchs predstavlja prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku.
Na fotografiji: Nina Obljen Koržinek, Radovan Fuchs, Marin Piletić

Damjan Tadić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25372044.jpg [title] =>

Zakon utvrđuje osnovna pravila o službenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika, osigurava sustavnu i stručnu skrb o hrvatskom jeziku

Damjan Tadic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/23453909.jpg [title] =>

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Nera Simic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/24573931.jpg [title] =>

Željko Jozićć, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik

Lucija Očko/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zakon nije jezična policija i ne propisuje jezičnu normu. Nije represivan i nema kazni. Nije puristički, naprotiv, osigurava razvoj hrvatskog jezika ukorak s vremenom.

Zakonom se prije svega utvrđuju osnovna pravila o službenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika te se osigurava sustavna i stručna skrb o hrvatskom jeziku – istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji je u utorak, zajedno s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek, predstavio dugo iščekivani Prijedlog zakona o hrvatskom jeziku. Prijedlog je isti dan upućen u javnu raspravu, o njemu će zainteresirana javnost moći dati svoje primjedbe i komentare sve do kraja kolovoza, a njegovo donošenje očekuje se najkasnije do kraja godine.

Iako je i prije objavljivanja službene verzije zakon, a prije svega ideja njegova donošenja, naišao na brojne kritike, podsjetimo kako je inicijativa potekla od Matice hrvatske čija je radna skupina izradila nacrt prijedloga te ga uputila na razmatranje ministarstvima znanosti i obrazovanja te kulture i medija. Ministar Radovan Fuchs i ministrica Nina Obuljen Koržinek u više su navrata ponovili kako novi zakon utvrđuje osnovna pravila o službenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika, osigurava sustavnu i stručnu skrb o hrvatskom jeziku te ni na koji način ne zadire u privatnu komunikaciju ili umjetničke i književne slobode. Također, zakon se ne odnosi na jezik koji se koristi u vjerskim obredima.

Ne zadire u slobode

- Hrvatski jezik u svojoj je ukupnosti i cjelovitosti temeljna sastavnica hrvatskog identiteta i hrvatske kulture, koji su dijelovi europskog identiteta i europske kulture. Hrvatski standardni jezik jedan je od službenih jezika Europske unije, a slični zakoni postoje i u drugim članicama Europske unije - istaknuo je Fuchs. Podsjetimo i kako je nedavno akademik Stjepan Damjanović, jedan od vodećih domaćih jezikoslovaca i član radne skupine Matice hrvatske, istaknuo kako u EU-u Zakon o jeziku nemaju jedino Hrvatska, Njemačka i Austrija.

Zakon o hrvatskom jeziku, koji je upravo krenuo u javno savjetovanje, uz ostalo navodi da je Ustavom RH određeno kako je u Hrvatskoj u službenoj uporabi hrvatski standardni jezik i latinično pismo, kao i da je njegova posebnost trodioba na tri ravnopravna narječja, i to čakavsko, kajkavsko i štokavsko, od kojih je štokavsko odabrano kao obrazac za standard. Također, hrvatski jezik obuhvaća i njihove idiome te idiome kojima se služi dio Hrvata u inozemstvu, poput bunjevačkih i bokeljskih govora, moliškohrvatskoga, gradišćanskohrvatskoga ili karaševskohrvatskoga jezika.

- Hrvatski državljani imaju pravo na hrvatskom jeziku podnositi peticije Europskom parlamentu i predstavke Europskom ombudsmanu, obraćati se ustanovama i savjetodavnim tijelima Europske unije na hrvatskom jeziku te na hrvatskom jeziku dobivati i odgovor – naveo je ministar Fuchs.

Europi se žalimo na hrvatskom

Zakon o hrvatskom jeziku također propisuje da se u cilju zaštite i očuvanja hrvatskog standardnog jezika u javnom prostoru sva pismena i usmena komunikacija tijela državne vlasti, tijela državne uprave, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravnih osoba koje imaju javne ovlasti, odnosno svih javnopravnih tijela u Hrvatskoj, treba održavati na hrvatskom jeziku. Sva ta tijela dužna su na hrvatskom jeziku osigurati jezično uređenje normativnih akata, akata strateškoga planiranja, službenih publikacija i njihovih priloga te izvješća i drugih dokumenata iz svoje nadležnosti. U tu svrhu propisano je da sva tijela državne vlasti i državne uprave moraju imati zaposlene lektore, a druga javnopravna tijela (poput onih lokalne uprave) navedene poslove mogu osigurati i vanjskom lektorskom uslugom.

- Lektori osiguravaju terminološku ujednačenost hrvatskog jezika u službenim dokumentima na nacionalnoj i europskoj razini. Javna uporaba hrvatskoga jezika svaka je usmena ili pismena jezična obavijest u prostoru namijenjenom javnosti ili široj publici, uključujući i onu elektroničkim putem - izvijestio je Fuchs. Dodajmo i kako zakon nalaže da se, kada nastupaju u međunarodnom okružju, u službenim i protokolarnim situacijama u kojima je osigurano prevođenje ili tumačenje, javnopravna tijela Hrvatske i njihovi zastupnici služe, u pravilu, hrvatskim jezikom.

---

image

Zakon utvrđuje osnovna pravila o službenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika, osigurava sustavnu i stručnu skrb o hrvatskom jeziku

Damjan Tadic/Cropix
---

Prijedlog zakona, međutim, dopušta da je, uz uporabu hrvatskog jezika, u neslužbenim prigodama moguća i javna uporaba narječnih idioma hrvatskog jezika “radi poticanja i uvažavanja regionalnih posebnosti”. Na hrvatskom jeziku će se, pak, ispisivati deklaracije, odnosno obavještavati javnost i potrošače o proizvodima i uslugama na tržištu u Hrvatskoj, takve će biti i javne obavijesti te promidžbene poruke u govorenom, pisanom (tiskanom ili rukopisnom) ili elektroničkom obliku. Zakon propisuje i kako se višejezične javne obavijesti te promidžbene poruke, uključujući sadržaje prometnih i turističkih znakova, ispisuju prvo na hrvatskom jeziku, a zatim na drugim jezicima.

- U medijskim sadržajima može se uz uporabu hrvatskoga jezika uporabiti i hrvatski narječni idiom, posebno kada za to ima umjetničkih razloga, i u sinkronizaciji inojezičnih filmova i kazališnih predstava za sve dobne skupine - predlaže se zakonom, pa tako možemo reći da će u medijskom prostoru itekako biti mjesta za “poteštate”, “fjaku”, “tramakavanje” ili “grintanje”.

Nadalje, u javnoj uporabi nazivi kulturnih, sportskih, zabavnih i stručnih manifestacija, znanstvenih konferencija, priredaba i objekata ispisuju se na hrvatskom jeziku, a u slučaju prijevoda na stranom jeziku hrvatska inačica ističe se na prvome mjestu. Pravila, uz ostalo, nalažu i kako ubuduće tekst na stranom jeziku koji se objavljuje u časopisu sufinanciranom sredstvima državnoga proračuna Republike Hrvatske obvezno mora imati sažetak i na hrvatskom jeziku. Što se tiče rada škola i odgojno-obrazovnog sustava, navodi se kako se nastava i drugi oblici odgojno-obrazovnoga rada u odgojno-obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj na svim razinama, od vrtića do sveučilišta, izvode na hrvatskom jeziku. Izuzetak su one škole u kojima se nastava izvodi na nekom od stranih jezika, a dakako, i nadalje se obrazovanje djece pripadnika nacionalnih manjina, osim na hrvatskom jeziku, izvodi sukladno dosadašnjem zakonu.

Vijeće za hrvatski jezik

Iako, dakle, zakon ne propisuje sankcije za prekršitelje, ipak treba navesti kako je novost da će Vlada osnovati Vijeće za hrvatski jezik, a Vlada će donijeti i Nacionalni plan hrvatske jezične politike s popisom prioritetnih ciljeva i mjera.

Vijeće za hrvatski jezik bit će koordinacijsko savjetodavno tijelo koje će imati predsjednika i 14 članova, stručnjaka za hrvatski jezik, i to iz redova HAZU-a, Matice hrvatske, Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Instituta za hrvatski jezik, Nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba, Sveučilišta iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Zadra i Pule, Hrvatskog filološkog društva, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Hrvatskog društva konferencijskih prevoditelja te ministarstva nadležnog za vanjske i europske poslove.

- Namjera ovog zakona nije penalizacija i nametanje normi. Jezik ima svoj način na koji se razvija, razvijamo ga svi mi koji ga govorimo i koristimo. On će pridonijeti da se podigne razina svijesti o jeziku i usustavi korištenje standardnog jezika.

Ključ je javna uporaba - poručila je ministrica Nina Obuljen Koržinek, pozivajući svu zainteresiranu javnost da se uključi u javnu raspravu kako bismo na koncu dobili što bolji tekst zakona.

---

image

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Nera Simic/Cropix
---

---

MIRO GAVRAN: Ovaj zakon Hrvati su iščekivali desetljećima

Predsjedništvo Matice hrvatske na čelu s predsjednikom Mirom Gavranom uputilo je u utorak izjavu u kojoj pozivaju sve hrvatske intelektualce koji se bave jezičnom problematikom da tijekom javne rasprave o Prijedlogu zakona o hrvatskom jeziku iznesu svoje prijedloge za poboljšanje sadašnje inačice nacrta zakona, kako bi bio što kvalitetniji kada se uputi u saborsku proceduru. U izjavi podsjećaju kako je riječ o nacrtu zakona do koga se došlo nakon tromjesečnog usuglašavanja stručnih službi Ministarstva znanosti i obrazovanja RH s Radnom skupinom Matice hrvatske za izradu nacrta zakona o hrvatskom jeziku. Dodaju i kako je ovu inačicu nacrta zakona o hrvatskom jeziku na svojoj sjednici od 1. kolovoza ove godine jednoglasno poduprlo Predsjedništvo Matice hrvatske te pozivaju "sve matičare, hrvatsku intelektualnu javnost i domoljubne građane Republike Hrvatske da ga također podupru".

- Taj zakon Hrvati su iščekivali desetljećima znajući da njegovim donošenjem skrb o hrvatskom jeziku i književnosti dobiva nužan institucionalni okvir kojim se našem jeziku omogućuje nesputan razvoj na dobrobit hrvatskoga naroda i sveukupne hrvatske kulture - poručuju iz Matice hrvatske.

---

---

image

Željko Jozićć, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik

Lucija Očko/Cropix
---

---

ŽELJKO JOZIĆ: Važno je da nema kaznenih odredbi

Za komentar Prijedloga zakona o hrvatskom jeziku zamolili smo i Željka Jozića, ravnatelja Instituta za hrvatski jezik. U izjavi za Slobodnu Dalmaciju on podsjeća kako je više puta u svojim medijskim objavama naglašavao važnost zaštite i skrbi o hrvatskom jeziku kao bitnom dijelu hrvatskoga nacionalnog identiteta.

- Ako danas predstavljeni nacrt prijedloga zakona o hrvatskom jeziku tomu pridonese, onda na zakon gledam kao na ostvarenje i svojih želja. Kao jednu od važnijih novosti u samom zakonu istaknuo bih osnivanje lektorskih služba u tijelima državne vlasti te isticanje važnosti lektoriranja službenih dokumenata, čime se pridaje veća važnost jednoj tako podcijenjenoj, a važnoj struci kao što je lektorska. Jezično uređen dokument ili tekst općenito na višoj je razini vjerodostojnosti i ozbiljnosti, pa mi se ovakav iskorak u Zakonu o jeziku čini sasvim logičnim i prijeko potrebnim kako nam jezik ne bi samo na deklarativnoj razini bio važan – ističe Jozić. Također, bitnim navodi izostavljanje kaznenih odredbi protiv kojih je oduvijek javno istupao.

- Ovaj prijedlog zakona ima potencijal da u govornika dodatno pobudi svijest o čuvanju, proučavanju i njegovanju hrvatskoga jezika. Hrvatski standardni jezik važan je kao nadregionalni i nadidiomski oblik jezika koji svi moramo učiti, a dodatno isticanje njegova pojačanoga poučavanja u obrazovnome sustavu stvara preduvjete za njegovo bolje usvajanje – smatra Jozić. Kao nedostatak predloženog teksta navodi kako se mogla još više naglasiti važnost konzultativne i stvarne suradnje hrvatskih prevoditeljskih služba u tijelima Europske unije s jezikoslovnim institucijama u Hrvatskoj.

- Ali, i tu vidim dobar iskorak uključivanjem stručnjaka iz ministarstva mjerodavnoga za europske i vanjske poslove u Vijeće za hrvatski jezik koji će zasigurno pomoći da se o hrvatskom kao službenom jeziku Europske unije vodi koordiniranija i pojačanija skrb - poručuje prvi čovjek Instituta za jezik.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadić/Cropix Damjan Tadic/Cropix Nera Simic/Cropix Lucija Očko/Cropix
Damjan Tadić/Cropix

Ministar Radovan Fuchs predstavlja prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku.
Na fotografiji: Nina Obljen Koržinek, Radovan Fuchs, Marin Piletić

Damjan Tadic/Cropix

Zakon utvrđuje osnovna pravila o službenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika, osigurava sustavnu i stručnu skrb o hrvatskom jeziku

Nera Simic/Cropix

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Lucija Očko/Cropix

Željko Jozićć, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/govorimo-hrvatski-po-zakonu-a-on-ne-zadire-u-privatnu-komunikaciju-ili-knjizevne-slobode-porucuju-iz-vlasti-1311525 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9fc39f1753ad071066ea6a845c2b8ef1e395aa9b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Govorimo+hrvatski+-+po+zakonu%21+A+on+ne+zadire+u+privatnu+komunikaciju+ili+knji%C5%BEevne+slobode%2C+poru%C4%8Duju+iz+vlasti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fgovorimo-hrvatski-po-zakonu-a-on-ne-zadire-u-privatnu-komunikaciju-ili-knjizevne-slobode-porucuju-iz-vlasti-1311525 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fgovorimo-hrvatski-po-zakonu-a-on-ne-zadire-u-privatnu-komunikaciju-ili-knjizevne-slobode-porucuju-iz-vlasti-1311525 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zakon utvrđuje osnovna pravila o službenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika, osigurava sustavnu i stručnu skrb o hrvatskom jeziku i daje na važnosti lektorima bez kojih nijedan dokument neće izaći vani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JAVNO SAVJETOVANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaJAVNO SAVJETOVANJE

Govorimo hrvatski - po zakonu! A on ne zadire u privatnu komunikaciju ili književne slobode, poručuju iz vlasti

Piše Marijana Cvrtila
1. kolovoza 2023. - 18:00
Ministar Radovan Fuchs predstavlja prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku. Na fotografiji: Nina Obljen Koržinek, Radovan Fuchs, Marin PiletićDamjan Tadić/Cropix

Zakon nije jezična policija i ne propisuje jezičnu normu. Nije represivan i nema kazni. Nije puristički, naprotiv, osigurava razvoj hrvatskog jezika ukorak s vremenom.

Zakonom se prije svega utvrđuju osnovna pravila o službenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika te se osigurava sustavna i stručna skrb o hrvatskom jeziku – istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji je u utorak, zajedno s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek, predstavio dugo iščekivani Prijedlog zakona o hrvatskom jeziku. Prijedlog je isti dan upućen u javnu raspravu, o njemu će zainteresirana javnost moći dati svoje primjedbe i komentare sve do kraja kolovoza, a njegovo donošenje očekuje se najkasnije do kraja godine.

Iako je i prije objavljivanja službene verzije zakon, a...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 08:20