StoryEditorOCM
Hrvatskajoš nema isplate

Gdje su zapele odštete za poginule pomorce? Odvjetnik obitelji: ‘Jadrolinijine tvrdnje ne drže vodu. Pripremamo tužbu‘

Piše Damir Tolj
27. rujna 2024. - 12:09

Pitanje isplate po 50.000 eura obiteljima trojice pomoraca poginulih pod rampom trajekta "Lastovo" ljetos u Malom Lošinju (11. kolovoza) podignulo je pravnu prašinu: dok se "Jadrolinija" brani kako isplatu ne može obaviti - iako, neslužbeno, imaju spreman novac - prije završetka ostavinskih rasprava i donošenja rješenja o nasljeđivanju, odvjetnik koji zastupa obitelji ne slaže s tim tezama, tvrdeći da su bez ikakva uporišta, kao i da se već priprema za pisanje tužbi. 

Podsjetimo, iznos od 50.000 eura za obitelj svakog od trojice nastradalih pomoraca - Boška Kostovića (58), pokojnog vođe stroja iz Vinišća, kormilara Marka Topića (38) iz Solina, kao i njegova kolege po struci Denisa Šarića (54) iz Zadra - podijeljen je na 27.000 eura po odluci same "Jadrolinije" i na 23.000 eura temeljem police osiguranja.

Još ništa od 50.000 € obiteljima poginulih pomoraca s ‘Lastova‘: ‘Nisu gotove ostavinske rasprave, a ovo je uplaćeno...‘

Evo kako sve objašnjava dr. sc. Šime Savić, odvjetnik obitelji nastradalih s "Lastova":

- Tri su ključne stvari. Prvo: ponude se uvijek šalju stranci ili njenom odvjetniku, a ne putem medija. "Jadrolinija" do danas nije poslala nikakvu ponudu odvjetniku obitelji poginulih pomoraca. Drugo: polica nezgode, odnosno ugovorna dobrovoljna polica nezgode koju su nastradali članovi posade imali od osiguravatelja u iznosu od 23.000 eura, nema baš nikakve veze s "Jadrolinijom", a isplata takozvane osigurnine po toj polici nije odšteta i ne uračunava se u odštetu. Treće: to što kažu da su sahranili svoje radnike, pa to je bila njihova obveza po Zakonu o radu. Tko bi drugi trebao pokopati radnike nastradale na poslu?!

image

Tragedija se dogodila 11. kolovoza

Paun Paunović/Cropix

Imaju svu dokumentaciju 

Prema Savićevim riječima, obiteljima poginulih ne treba milostinja, oni traže da im se isplati odšteta sukladno zakonu i kriterijima Vrhovnog suda Republike Hrvatske:

- Po Bogu i po zakonu, oni kao poslodavci, odnosno "Jadrolinija", moraju platiti odštetu obiteljima i ozlijeđenom pomorcu, tako da je nepotrebno i bezobrazno slati zahtjeve u nekakve dobrovoljne strane klubove, poput P&I klubova, u koje su se oni učlanili. Radi se o njihovu internom odnosu, "Jadrolinije" i tih klubova, koji nema nikakve veze s obiteljima. Za isplatu odštete nije potrebno čekati nikakve ostavinske rasprave ili rješenja o nasljeđivanju, to je izravno pravo članova obitelji koje im pripada zbog gubitka bliske osobe. "Jadrolinija" ima svu potrebnu dokumentaciju, sve smo im poslali, koja potvrđuje tko je komu što u rodu - ističe odvjetnik koji je doktorirao upravo na odštetnim zahtjevima.

Kako čujemo iz pravnih krugova, po zakonu, sudskoj praksi i kriterijima Vrhovnog suda, majci poginulog pripada oko 45.000 eura. Kao i ocu. Jednako toliko, oko 45.000 eura pripada i djetetu za gubitak oca, kao i supruzi za gubitak supruga, naprimjer, dok sestri za gubitak brata pripada oko 15.000 eura. Slijedom toga, i u ovisnosti o tomu tko koga u obiteljima poginulih pomoraca ima, najgrublja računica govori da bi Šarićima pripadalo oko 100.000 eura, Topićima oko 200.000, a Kostovićima oko 250.000 eura, koliko god bilo turobno i nelagodno javno licitirati odštetnim iznosima.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 12:54