StoryEditorOCM
Hrvatskaafera softver

Bivšu ministricu Gabrijelu Žalac nakon ispitivanja čeka noć iza rešetaka, a tijekom četvrtka će svih četvero osumnjičenih pred suca koji će odlučiti o istražnom zatvoru

Piše Hina
10. studenog 2021. - 23:33

Bivša ministrica Gabrijela Žalac prenoćit će u policijskom pritvoru nakon ispitivanja u Uredu europskog javnog tužitelja koji treba odlučiti hoće li protiv četvero osumnjičenih zbog malverzacije novcem iz EU fondova zatražiti istražni zatvor.

Uz bivšu ministricu regionalnog razvoja i EU fondova, uhićeni su ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric te poduzetnici Marko Jukić i Mladen Šimunac, vlasnici tvrtki Ampelos i Micro projekt kojima je 2018. na temelju natječaja dodijeljen posao izrade softvera vrijedan 16,2 milijuna kuna, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Četvero osumnjičenih bi u četvrtak trebalo biti izvedeno pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda, jer će EPPO najvjerojatnije tražiti da ih se pritvori kako ne bi ometali istragu.

Uhićenja koja nalaže EPPO prolaze sličan postupak kao tzv. uskočki predmeti, a razlika je u tome što ispitivanja provodi europski javni tužitelj koji odlučuje o daljnjim postupcima u slučaju.

EPPO je u srijedu prijepodne priopćio da u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) "provodi hitne dokazne radnje" koje se odnose na četiri osobe. Sumnjiče ih da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u SAFU vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

"Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti", izvijestio je ured.

Ravnateljstvo policije je, ne objavivši identitete osumnjičenika, priopćilo da će nakon dovršenog kriminalističkog kriminalističkog istraživanja policija protiv osumnjičenih podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja.

Riječ je o sumnjivom poslu izrade softvera koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo tvrtki Ampelos.

PNUSKOK-ovi policajci su prije dvadesetak dana po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), novoformiranoga tužiteljskoga tijela koje se bavi malverzacijama u kojima su oštećeni Europski fondovi, izvršili nekoliko pretraga u navedenome ministarstvu te izuzeli dokumentaciju vezanu upravo oko posla s Ampelosom.

Uskok je kasnije u srijedu odbacio tvrdnje da je obustavio izvide nad uhićenom bivšom ministricom Gabrijelom Žalac i njezinim suradnicima zbog nedostatka dokaza, naglasivši da je rezultate dostavio nadležnom Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) koji je u međuvremenu započeo s radom na tom slučaju.

U Uskoku kažu da je još ranije ''tijekom izvida pribavljena dokumentacija, obavljeni su obavijesni razgovori s više osoba te su od SAFU zatraženi rezultati ex-post kontrole javne nabave određenih programa''. U priopćenju ističu da za konkretni slučaj nisu donijeli meritornu odluku te da su rezultati provedenih izvida dostavili nadležnom europskom tužiteljstvu koje je u međuvremenu započelo s radom.

Policija provodi izvide nad ministričinim suprugom zbog prijetnji 

Portal Telegram u srijedu je objavio da Uskok obustavio izvide ''jer iz dokaza koje su prikupili ne proizlazi da je Žalac učinila nešto protuzakonito''. Telegram je podsjetio kako je još u ljeto 2019. otkrio da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, kojem na tada na čelu bila Gabrijela Žalac, platilo 13 milijuna kuna za softver koji je stajao 2,9 milijuna kuna.

Dodaju da je Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) nakon objave teksta, s obzirom da je većina tog iznosa plaćena europskim novcem, zatražio od portala da dostavi svu dokumentaciju koju su analizirali kao i prepisku njihovog novinara s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.

Vukovarsko-srijemska policija priopćila je da će provesti izvide o prijetnjama koje je u srijedu ujutro Telegramovom novinaru Dragi Hedlu tijekom pretrage doma bivše ministrice uputio njezin suprug Mario  Žalac.

Gabrijela Žalac je otišla iz Vlade RH u srpnju 2019. zbog brojnih afera koje su je pratile tijekom mandata, a u međuvremenu se našla i pod Uskokovom istragom zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac.

Pad bivše ministrice započeo je počeo početkom 2019., kada su joj se zaredale afere - najprije je u ožujku bez važeće vozačke dozvole izazvala prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđena desetogodišnja djevojčica, a potom su mediji u njezinom dvorištu otkrili Mercedes kojeg nije prijavila u svojoj imovinskoj kartici.

Mediji su potom otkrili da je Žalac vrijedan posao dodijelila tvrtki s jednim zaposlenim, a krajem kolovoza 2020. ponovno se našla pod lupom javnosti zbog uključenosti u aferu elektrane jer je navodno poticala Josipu Rimac da njenom bratu 'sredi' državni ispit.

Uskok je u travnju ove godine treći put proširio istragu protiv Žalac, te bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac i još šestero osumnjičenika zbog primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem i zloporabe položaja i ovlasti.

Donoseći detalje Uskokove istrage mediji su u svibnju ove godine objavili da su Rimac i Žalac "pritiskale" ministre i bankare za državni kredit poduzetniku Milenku Bašiću.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 01:57