StoryEditor
Hrvatskaamerički državni podtajnik za europske poslove hvali koaliciju međuetičkih stranaka u Hrvatskoj

Fried: koalicija HDZ-a i SSDS-a primjer za suradnju u regiji

Piše PSD.
13. ožujka 2008. - 18:46

Sudjelovanje srpske stranke u hrvatskoj koalicijskoj vladi pokazuje da je takva međuetnička suradnja moguća i drugdje u jugoistočnoj Europi, uključujući i Kosovo, izjavio je u američki državni podtajnik za europske poslove Daniel Fried, na saslušanju Odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa.

- Hrvati su izgradili demokraciju kroz stabilni, višestranački politički sustav. Primjerice, Srbi i Hrvati sada surađuju u novoj vladi, pokazujući da je takva međuetnička suradnja moguća i drugdje u jugoistočnoj Europi, uključujući i Kosovo - rekao je Fried svjedočeći o stanju u regiji nakon uspostave nezavisnog Kosova i uoči proširenja NATO-a.

- Stranka hrvatskih Srba podržava stranku desnog centra HDZ, a jedan od njezinih članova je potpredsjednik Vlade, što je bilo nezamislivo prije pet godina - istaknuo je Fried.

Govoreći o spremnosti Hrvatske za ulazak u NATO, za što se poziv očekuje na summitu u Bukureštu od 2 do 4. travnja, Fried je naglasio da je Hrvatska "vrijedan partner" SAD-a i NATO-a u misiji ISAF-a u Afganistanu.

- Hrvatska snosi sve troškove svog sudjelovanja u operaciji i nema ograničenja za svoje snage, te planira povećati sudjelovanje u ISAF-u 2008. - dodao je.

Hrvatski kontingent ISAF-a u ovoj godini treba narasti sa 190 na 300 vojnika, policajaca i drugog osoblja.

Hrvatska, po Friedovim riječima, rješava i preostala pitanja povezana s ratnim naslijeđem, vezana prije svega uz povratak izbjeglica, koja su uključena i u kriterije za njezino primanje u Europsku uniju.

- Reforma pravosuđa i suzbijanje korupcije ostaju izazovi, no hrvatska Vlada ostvaruje napredak - rekao je Fried.

On je na saslušanju ponovio kako SAD želi da se tri zemlje Jadranske povelje - Hrvatska, Albanija i Makedonija pridruže NATO-u čim pokažu da su ispunile standarde NATO-a, te dodao da Savez to pitanje sada razmatra za summit u Bukureštu.

(H)

Izdvojeno

10. srpanj 2020 17:49