StoryEditor
Hrvatskanužan je oprez

Epidemiologinja Pajan: Unatoč vikendu i manjem broju testiranja u Hrvatskoj jučer 143 novozaražene osobe

2. kolovoza 2021. - 10:08

Unatoč vikendu i manjem broju testiranja jučer su u Hrvatskoj zabilježene 143 nove osobe pozitivne na koronavirus, a četiri su preminule, kazala je za HRT epidemiologinja Gordana Pajan.

Trenutačno je u Hrvatskoj više od milijun turista i većina su stranci. U usporedbi s rezultatima iz srpnja 2019., ove godine ostvareno je 80% dolazaka i 81% noćenja.

- Dobra vijest dolazi iz Njemačke, a to je da Hrvatska za tu državu više nije visokorizično područje. Kako bi se taj status održao, neprestano se prati epidemiološka slika, a mjerodavni i dalje pozivaju na odgovornost, naglasila je epidemiologinja Pajan. 

- Njemačka stalno ažurira listu zemalja koje su rizične i ljudi koji su bili u tim područjima po povratku trebaju test. Oni od 1. kolovoza sada imaju dvije kategorije zemalja. Visokorizične i zemlje gdje ima mutiranih varijanti koje se još nisu proširile u Njemačkoj pa imaju strože mjere za te dvije kategorije. Do sada su imali tri kategorije. Hrvatska nije na tom popisu koji zahtijeva test nakon povratka, rekla je za HRT epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je jučer na Twitteru da "nova pravila Njemačke pokazuju utemeljenost statusa Hrvatske kao najsigurnije destinacije te da je izjednačavajući uvjete za povratak za sve županije Hrvatska ocijenjena najmanje rizičnim područjem za posjetitelje iz Njemačke".

item - id = 1117102
related id = 0 -> 1136840
related id = 1 -> 1136710
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 11:01