StoryEditor
Hrvatskane prestaju reakcije

Emotivna objava Borisa Miloševića o Tesli na kovanicama eura: ‘Ponosan sam i sretan što su građani odabrali Srbina iz Hrvatske‘

23. srpnja 2021. - 18:46

Ne prestaju reakcije oko jučerašnju objave premijera Andreja Plenkovića koji je otkrio da će znanstvenik Nikola Tesla biti na kovanicama od 50, 20 i 10 centa.

"Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva eura, kuna na jedan euro, Tesla na 50, 20 i 10 centa te glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu", rekao je Plenković.

"To su sve nama važni simboli. Tesla je ušao kao prijedlog građana, ušao je u petorku i istisnuo Dubrovnik, koji je isto važan", dodao je premijer.

Kao što je poznato negativne reakcije stigle su iz Srbije, a danas se emotivno o tome oglasio potpredsjednik hrvatske Vlade Boris Milošević.

- Tesla je simbol koji nas spaja (Srbe i Hrvate) sa cijelim svijetom. Komisija za novac HNB-a prošlu srijedu je utvrdila konačni prijedlog motiva za nacionalne strane budućih hrvatskih eurokovanica, koji će sada razmotriti Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a potom će o tome zaključak donijeti Vlada.

Iza ove rečenice zapravo stoji da će na kovanicama eura biti šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i jedna (jedina) osoba – Nikola Tesla, naveo je Milošević.

Svi simboli predloženi su od strane stručnjaka, osim Nikole Tesle kojega su odabrali građani.

- Građani Hrvatske su svojim glasovima odabrali da Srbin iz Hrvatske, koji se ponosio svojim rodom i domovinom, koji je ostao uvijek vjeran svojoj baštini, tipičnoj krajiškoj, prečanskoj, a sada će biti na hrvatskoj eurokovanici kao jedan od simbola prepoznatljivosti Republike Hrvatske.

Ponosan sam i sretan upravo zbog činjenice da su građani Teslu predložili i pogurali u izbor, čovjeka kojem materijalno bogatstvo za života nije predstavljalo vrijednost za koju se treba boriti, sada će biti na kovanici valute koja ima vrijednost i praktičnu upotrebu u cijelom svijetu. Apsolutno podržavam ovu odluku – izrazio je zadovoljstvo Milošević i podsjetio da je prema Teslinima uputama, 1895. godine izgrađena i puštena u pogon hidroelektrana za izmjeničnu struju u njegovom rodnom kraju, na Skradinskom buku na rijeci Krki.

Bila je to prva hidroelektrana izmjenične struje u Europi te druga na svijetu. Puštena je u pogon samo dva dana nakon što je, prema patentima Nikole Tesle, puštena prva svjetska hidroelektrana na slapovima Nijagare.

Nudio je svoje savjete i gradskim ocima grada Zagreba u zgradi Gradske skupštine, nazivajući se rođenim sinom ove zemlje, ali u to vrijeme nije bilo dovoljno sluha(novca) za sve njegove vizije – prisjetio se Milošević te poručio kako je teško nabrojati sve velike stvari kojima nas je Tesla zadužio i kako je ovo što su građani prepoznali zapravo, odavanje priznanja i poštovanja velikom znanstveniku te na neki način vraćanje duga za vremena kad je bio nepravedno prešućivan i izopćen.

- Sjetimo se sami da je trebalo dugih 30 godina da mu se minirani pa obnovljeni spomenik vrati u Gospić.

Prije točno 15. godina je održana svečanost obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikoga znanstvenika i izumitelja u njegovom rodnom Smiljanu, otvorenjem Memorijalnog centra u sklopu kojega je obnovljena i Teslina rodna kuća i otkriven spomenik, čime se na neki način vratio u javni prostor na velika vrata kao simbol koji nas zajedno okuplja i spaja.

Memorijalni centar su tada zajednički otvorili Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Republike Srbije Boris Tadić i izaslanik tadašnjeg američkoga predsjednika Busha. U tom trenutku kao i za svog života Nikola Tesla je bio točka okupljanja, simbol spajanja, neka tako ostane i u budućnosti. Svi mi, Srbi, Hrvati, Amerikanci, građani Evrope i svijeta baštinimo Nikolu Teslu – zaključio je Boris Milošević.

item - id = 1114848
related id = 0 -> 1128426
related id = 1 -> 1127298
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2021 08:50