StoryEditor
Hrvatskanakon što je osuđen u rijeci na 13 godina zbog šverca 557 kg kokaina

EKSKLUZIVNO Slobodan Kašić, Splićanin osuđen za šverc kokainom: Interpol mi se ispričao, morat će i Hrvatska

Piše PSD.
6. veljače 2009. - 10:28
Umorio sam se  od svega, spreman sam vratiti se u Hrvatsku i odgovoriti na sva pitanja ljudima iz pravosuđa - kaže Kašić

Kašić je u Rijeci osuđen za šverc 557 kilograma kokaina
Želim se vratiti u Hrvatsku i u svoj Split. Želim sprati ljagu sa svojeg imena i sa svoje familije, želim dokazati svoju nevinost u slučaju šverca droge iz Ekvadora, kada je u travnju i svibnju 1997. godine na kontejnerskom terminalu Brajdica u Rijeci pronađeno 557 kilograma kokaina skrivenog u kontejnerima.

Za to sam u Hrvatskoj osuđen na kaznu zatvora od 13 godina - kazuje u ekskluzivnom razgovoru za “Slobodnu Dalmaciju“ rođeni Splićanin Slobodan Kašić (66), koji već nekoliko desetljeća živi i radi u Venezueli.

El Lupe, Zagorec...

Kašić je ogorčen na pisanje nekih hrvatskih medija koji ga već duže vrijeme dovode u vezu s kriminalnim skupinama diljem svijeta, za koje on tvrdi da su njemu apsolutno nepoznate.

 - Ma, mene se dovodi u vezu s raznim dilerima, nekakvim El Lupeom iz Ekvadora, kriminalcima s Balkana, sa švercom oružja... Čak me se povezivalo i s generalom Vladimirom Zagorcem, kojega nikada nisam upoznao. Za njega sam čuo samo iz hrvatskih novina. Ja ne znam tko i zbog čega to radi, očito sam nekome trn u oku - priča nam Kašić koji je u jesen prošle godine uhićen u Venezueli, pa su se mediji raspisali kako će napokon biti izručen Hrvatskoj. Međutim...

- Normalno sam živio u Caracasu sve do početka studenoga 2008. godine, kada sam u jednoj ulici bespravno uhićen. Slobode su me lišile meni nepoznate osobe. Poslije sam doznao da se radilo o agentima Interpola. Nije mi bilo jasno zašto sam uhićen jer u Venezueli nisam napravio nikada ni prometni prekršaj.

Uhvatili su me ispred kafića u kojemu svaki dan pijem kavu. Ubrzo sam odveden u Interpolovo sjedište, a kako su istog dana lišili slobode neke kolumbijske dilere droge, tako su mediji i mene strpali u isti koš. Tamo su me ispitivali i odveli sucu kojemu nije bilo jasno zašto sam priveden. Na kraju sam doznao da su htjeli ispitati moje finacijsko stanje i vidjeti kakvim bogatstvom raspolažem - kazuje Kašić.

Kako su njegovi odvjetnici zatražili smjenu suca i javnog tužitelja, cjelokupni postupak je potrajao. Kašić je tek nakon 42 dana ponovno izišao na slobodu.

- Nakon što sam pušten na slobodu, šef Interpola u Venezueli mi se dva puta ispričao za uhićenje do kojeg nije trebalo ni doći.

- Uopće se nije ni raspravljalo o nekakvom izručenju Hrvatskoj. Nikada se u životu nisam bavio nikakvim oblikom kriminala, a ponajmanje švercanjem droge. Kada je u Rijeci otkrivena droga iz Ekvadora, mene se dovelo u vezu s tom drogom zbog tko zna kojih razloga.

Pa ja u Ekvadoru nisam bio više od 30 godina, kako onda iz te zemlje mogu upravljati nekakvim narkokartelom.

To su obične gluposti. Cijeli svoj život bavim se građevinarstvom i u tome sam vrlo uspješan. Gradim željezničke pruge, sada gradim turističko naselje, a sagradio sam i 800 kilometara plinovoda i za taj posao sam dobio milijunski dolarski iznos. Pa valjda mi je nešto ostalo od tog novca. Uvijek sam poslovao legalno i svi moji papiri su čisti - govori Kašić.

Tvrdi kako bi vrlo rado stupio u kontakt s ljudima iz hrvatskog pravosuđa. Voljan se vratiti u Hrvatsku i dati sve izjave koje se budu tražili, no smatra da bi bilo nekorektno da ga pritvore, jer s drogom iz Rijeke nema nikakve veze.

- U Hrvatskoj me zastupa jedan od najboljih hrvatskih odvjetnika Veljko Miljević i njemu potpuno vjerujem. Imam 66 godina i pomalo sam se umorio od svega ovoga, od ove hajke na mene - zaključuje Kašić.

Na tjeralici 12 godina

Slobodan Kašić nalazi se na tjeralici MUP-a zbog šverca kokaina od 1997. godine. Kokain 98-postotne čistoće nanjušio je policijski pas, a tih 557 kilograma droge bilo je namijenjeno zapadnoeuropskom tržištu. Tadašnja vrijednost droge bila je 55 milijuna tadašnjih DEM. Osim Kašića na zatvorsku kaznu su osuđeni i Mladen Pervan (11 g.) i Tomislav Banović (godinu i pol).

Novi zahtjev

Vesna Dovranić, glasnogovornica Ministarstva pravosuđa:

- Preko Interpola 2. siječnja smo poslali zahtjev za Kašićevo izručenje Hrvatskoj. Nakon dva tjedna dobili smo potvrdu da je Interpol u Venezueli zaprimio naš zahtjev i da njihovo tužiteljstvo radi na slučaju. Izručenje smo zatražili prema konvenciji UN-a protiv narkotika.

Kašić sprema niz tužbi

Tužit ću pojedine hrvatske medije koji su blatili moje ime i izmišljali priče o meni u negativnom kontekstu. Tužit ću ih sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Moji odvjetnici u Hrvatskoj, Italiji i Venezueli već pripremaju tužbu.

Ujedno ću hrvatskim medijima uputiti pisani odgovor na sve one insinuacije koje su napisane o meni. Već bih bio odgovorio na te laži, ali sam tek nedavno došao u posjed tih sramotnih tekstova, to je da čovjeku stane pamet - govori Kašić.

item - id = 39391
related id = 0 -> 1147146
related id = 1 -> 1147144
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 20:00