StoryEditor
Hrvatskačuvajte se!

Dvojicu mladih iz Makarske i s Čiova ugrozila legionela iz bazena

Piše PSD.
2. rujna 2015. - 11:57
U Kliničkom bolničkom centru (KBC) na Firulama zabilježena su dva slučaja legionele ili legionarske bolesti.
Obojica oboljelih dječaka od 10 i 16 godina bila su hospitalizirana na KBC-ovoj Klinici za dječje bolesti, pri čemu je jedan od mladih pacijenata sa Čiova, a drugi s makarskog područja.

- Stariji mladić se prije dolaska u bolnicu kupao u bazenima i radio na nekim poslovima tijekom kojih je mogao biti u kontaktu s legionelom. Kod njega nije ustanovljena upala pluća koja je produkt bakterije legionele. Infektolog ga je također pregledao i njegovo mišljenje je da on nije imao legionelu iako je imao serološke znakove te bolesti, što znači da je bio u kontaktu s legionelom. No ipak je dobio svu potrebnu terapiju kao da se radilo o legioneli - rekao nam je prof. dr. Marjan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti.

No, 10-godišnjak je u bolnicu primljen u ozbiljnijem stanju od tinejdžera.

- Dječak je imao proljev, no moram naglasiti da ni on nije imao upalu pluća. Kod njega smo, među ostalim, izolirali rota virus, herpes simplex..., odnosno razne pozitivne serološke znakove, kao i serološki znak za legionelu. No, prema mišljenju infektologa, ni on nije imao legionelu, već je samo bio u dodiru s njome. Obojica se dobro osjećaju i otpušteni su iz bolnice na kućnu njegu - dodao je prof. dr. Saraga.

Prvi čovjek Pedijatrije tvrdi da dvojica mladih pacijenata nisu legionelu “zaradili” u KBC-u, kao što se moglo čuti iz neslužbenih izvora.

- Ni govora, odlučno negiram takve insinuacije. Oni su već kod prijema u bolnicu bili u takvom zdravstvenom stanju - zaključio je prof. dr. Saraga.

Legionarska bolest češće se javlja tijekom ljeta, jer se bakterija razmnožava u vodi i vlažnom tlu, a “idealne” površine za njihov razvoj su bazeni, fontane, vodoskoci, te klimatizacijski sustavi i uređaji. Statistika također nije bila na strani oboljelih mladića, jer infektolozi naglašavaju da legionela češće pogađa - muškarce.

Bolest je novijeg doba, jer su prvi slučajevi zabilježeni prije 40-ak godina na jednom kongresu američkih ratnih veterana. U Hrvatskoj se prva epidemija pojavila u srpnju 1987. godine, u žiži turističke sezone, kada je u jednom dubrovačkom hotelu oboljelo 19 gostiju iz Velike Britanije. Jedan je turist, na žalost, tada podlegao teškoj upali pluća izazvanoj bakterijom legionelom.

IVICA MARKOVIĆ

PRVA EPIDEMIJA

1987. godine u Dubrovniku je zabilježena prva epidemija legionarske bolesti u Hrvatskoj

40

vrsta bakterija iz skupine legionela dosad su izolirali stručnjaciŽelite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 16:27