StoryEditorOCM
Hrvatskaalarmantni podaci

Dugoročna vremenska prognoza za Hrvatsku najavljuje pravi užas: kuhat ćemo se u suptropskoj vrućini i patiti od nestašice vode, a zaredat će nove zarazne bolesti

11. lipnja 2018. - 17:55
vrucina_zagreb4-040817

Temperature na ovim prostorima porast će do kraja stoljeća možda čak za pet Celzijevih stupnjeva, što bi moglo imati vrlo teške posljedice na zdravlje ljudi, te na sigurnost i kvalitetu života, zaključak je studije o klimatskim promjenama na području zapadnog Balkana koju je objavilo Vijeće za regionalnu suradnju (RCC).

Očekuje se da će u vrlo bliskoj budućnosti prosječne temperature narasti za 1,2 stupnja Celzijeva, a porast će tijekom godina biti konstantan. Podaci su alarmantni, prognoze za budućnost dosta crne, a u studiji se navode i područja koja će biti najteže pogođena klimatskim promjenama.

Na prvom je mjestu poljoprivreda, gdje se očekuje smanjenje kvalitete hrane, erozije, propadanje zemljišta i slično. Potom slijedi šumarstvo, gdje postoji veliki rizik od propadanja šuma na velikim područjima i nestanak postojećih vrsta drveća i biljaka.

Na udaru će, naravno, biti i vodeni resursi, pa se može očekivati i oskudica pitke vode.Što se tiče zdravlje ljudi, očekuje se da će biti sve više toplinskih udara i prodora novih zaraznih bolesti. U studiji se na području zapadnog Balkana prognozira i napredovanje suptropske klime na sjever, pri čemu će priobalna i južna područja biti veoma vruća i suha u ljetnom razdoblju, koje će se produžiti za jedan do dva mjeseca, što se može dogoditi u skoroj budućnosti, a svakako do kraja stoljeća.

Vijeće za regionalnu suradnju objavilo je i istraživanje javnog mnijenja prema kojemu čak 73 posto ljudi u regiji smatra da su klimatske promjene problem. Međutim, na intenzitet klimatskih promjena mogao bi utjecati globalni trud u smanjenju emisije štetnih plinova i efekta staklenika, stoga je iznimno važno da države poštuju Pariški sporazum o klimi i da što više koriste obnovljive izvore energije, sugerira se u izvještaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 08:04