StoryEditor
Hrvatska‘skriveni motiv‘

Država osniva Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo. Damir Novotny upozorava: To je indirektan način da se posegne za novcem iz drugog stupa

27. srpnja 2020. - 19:41

Broj umirovljenika raste, a s njima i broj onih koji će mirovinu primati iz drugog stupa, pa je država odlučila uskočiti na tržište sa svojim Hrvatskim mirovinskim osiguravajućim društvom.

Neki to što državno osiguravajuće društvo ulazi na tržište gdje dugi niz godina postoji samo jedno takvo privatno društvo smatraju prilikom za smanjivanje troškova i eventualno veće mirovine, a ima i onih koji u tome vide opasnost da država posegne za novcem umirovljenika da bi krpala rupe u prvom stupu.

Prema nekim procjenama, u idućih pet godina novo bi društvo moglo privući svakog drugog budućeg umirovljenika koji će primati mješovite mirovine iz prvog i drugog mirovinskog stupa, njih oko 20.000.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje osnovat će novo mirovinsko osiguravajuće društvo s kapitalom od 23,1 milijun kuna koje će isplaćivati mirovine iz obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, a moći će obavljati i druge poslove vezane uz poslove mirovinskog osiguranja uz prethodno odobrenje ili suglasnost Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA).

To će biti drugo takvo društvo u Hrvatskoj, koja je u proteklih 17 godina imala samo jedno takvo društvo u vlasništvu Raiffeisen banke, koje je krajem prošle godine imalo u isplati 9421 ugovor o mirovini i ukupnu imovinu od 872,64 milijuna kuna, koja je najvećim dijelom uložena u dužničke vrijednosne papire.

Ekonomist Damir Novotny drži besmislicom da država osniva mirovinsko osiguravajuće društvo. Ističe da se državno mirovinsko osiguranje ne treba se miješati u taj posao, nego država treba regulatornim zahvatima potaknuti osnivanje još mirovinskih osiguravajućih društava kako bi se stvorila konkurencija i da se može birati između njih, jer novcem koji im umirovljenici prebace iz obveznog mirovinskog fonda drugog stupa upravljaju sve dok su ti umirovljenici živi.

Izjava starog ministra

– Mirovinska osiguravateljna društva trebala bi odgovorno upravljati tim novcem, a ne da se to koristi za krpanje iz državnog mirovinskog sustava. Čini mi se da postoji skriveni motiv da država, odnosno mirovinsko osiguranje, koje inače ima velikih problema i manjkova zbog niza razloga, posegne za novcem iz drugog stupa na ovakav indirektan način. Drugog motiva ne vidim, s obzirom na to da je omogućena kombinirana mirovina i da dolazi nova generacija umirovljenika. Moguće je da od 110 milijardi kuna imovine iz drugog stupa u idućim godinama barem 10-ak milijardi kuna dođe u mirovinsko društvo koje neće odmah morati to isplatiti. Jedan dio mirovinsko osiguravajuće društvo može isplatiti odmah, a dio novca mora čuvati i iz njega isplaćivati mirovine. Mirovinska osiguravajuća društva moraju čuvati novac i njim odgovorno upravljati kako bi mogli isplaćivati mirovine i tu vidim veliku opasnost ako se država bude miješala – kaže Damir Novotny.

image
Damiru Novotnyju ne sviđaju se potezi vlastodržaca
Duje Klarić/Hanza Media

Neki ekonomski stručnjaci kažu da to ne mora biti loše ako novo državno mirovinsko osiguravajuće društvo uspije smanjiti troškove isplate mirovine, a osnivanje novog društva bilo je prije dvije godine zacrtano izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, te je tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava bio izjavio kako u trenutku odlaska u mirovinu naša sredstva iz drugoga stupa odlaze s našeg računa u obveznom mirovinskom fondu u mirovinsko osiguravajuće društvo koje uzima naknadu od pet posto.

Istaknuo je da je u sklopu mirovinske reforme Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje dobio mogućnost osnovati državno mirovinsko osiguravajuće društvo, te se predviđa da će osnivanje novog društva i otvaranje tržišta utjecati na povoljnije naknade, što će u konačnici značiti veće mirovine iz drugoga stupa.

Nedovršena reforma

Damir Novotny podsjeća kako reforma mirovinskog sustava iz 2002. godine nije dovršena i zaustavljeno je planirano povećavanje visine doprinosa u drugi mirovinski stup, u koji je trebalo ići 10 posto mirovinskih doprinosa s plaća te se većina mirovina trebala koncentrirati u drugom stupu. Navodi da bi zagovaratelji ujedinjavanja prvog i drugog stupa željeli zapravo manjkove u prvom stupu pokriti privatnom mirovinskom štednjom građana u drugom stupu.

– Može se razgovarati o efikasnosti upravljanja privatnih mirovinskih fondova u drugom stupu, ali činjenica je da su te mirovine ostvarile značajan rast, a da je novac ostao u prvom stupu, mirovine bi stagnirale, a vrlo vjerojatno čak i pale. Prvi mirovinski stup je neučinkovit jer se iz njega isplaćuju i mirovine koje to nisu, nego su socijalni transferi onima koji nisu uplaćivali mirovinsko osiguranje ili su premalo uplaćivali. Prvi se stup postupno trebao ugasiti, a drugi je trebao postati jedini obavezni stup, kako je to u Njemačkoj, gdje umirovljenik točno zna koliko je uplatio doprinosa. Od toga se odustalo zbog ovih ili onih političkih razloga i cijelo se vrijeme spekulira kako bi se drugi stup treba ujediniti s prvim i novac iz njega prebaciti u prvi stup pod navodnim motom solidarnosti, a zapravo bi se tako legalizirala ponovna pljačka privatne imovine – uvjeren je Damir Novotny.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 12:22