StoryEditor
Hrvatskastresno razdoblje

Doznali smo koji su fakulteti maturantima najpoželjniji: u top 3 upao i splitski studij koji prima osam brucoša, a prijavljenih je za sada čak 118!; Vremena za prijavu ima još, proučite stoga dobro listu

20. lipnja 2019. - 13:30

Maturanti trenutno prolaze vjerojatno najstresnije razdoblje u životu.

Paralelno s polaganjem ispita na državnoj maturi (prethodnih dana pisali su ispit i esej iz hrvatskog, a jučer se pisao engleski jezik...) u tijeku su im i prijave za upis na studijske programe. Samo oni, a 34.000 ih se prijavilo na polaganje mature, i eventualno njihovi roditelji znaju kako im je ovih dana.

Iako će još gotovo mjesec dana moći prijavljivati željene fakultete, s obzirom na to da je 15. srpnja zadnji dan prijava za upis na studijske programe, kao i krajnji rok promjene liste prioriteta i brisanja studijskih programa, već sada se može naslutiti koji su ovogodišnji top-studiji prema izboru maturanata.

Kako doznajemo iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje, trenutno je na razini Hrvatske najpoželjniji studij Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. To nije prvi put. Slično se događa već zadnjih nekoliko godina, budući da je riječ o iznimno traženom kadru i jedinstvenom studiju na javnim sveučilištima.

Deset programa

Ukupna upisna kvota na Logopediji je 50 brucoša, prijavljenih je trenutačno više od tisuću, a za njih 485 to je prvi izbor.

Prevedeno, za jedno mjesto na ovom studiju natječe se deset kandidata, i to ne računajući one kojima logopedija nije prva na listi prioriteta. Naime, svaki kandidat može prijaviti maksimalno 10 studijskih programa, ali – naravno – može i manje, i treba ih rangirati od najpoželjnijeg prema manje poželjnima.

Na drugom je mjestu na top-listi najpoželjnijih fakulteta studij Filmska i TV režija na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Potencijalnih režisera je 120, za njih 47 to je prvi izbor, a kvota je samo pet studenata. Na trećem je mjestu, s obzirom na atraktivnost studija, Gluma na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu – tu primaju osam studenata, zainteresiranih je 118, a onih koji su to stavili kao top-prioritet jest 55.

Gledajući omjer broja prvih prijava i kvote, ovako dalje ide lista najpoželjnijih studija: Montaža (ADU Zagreb); stručni studij Radiološka tehnologija i fizioterapija (Zdravstveno veleučilište Zagreb); Snimanje (ADU Zagreb); Fizioterapija (Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu) i, zanimljivo, na desetom mjestu top-liste najatraktivnijih studija i ujedno najpoželjniji studij na osječkom Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera jest Studij tambure. Primaju dva tamburaša, a prijavljeno je njih 12, od kojih desetero taj studij na tamošnjoj Akademiji za umjetnost i kulturu stavlja kao prvi izbor.

Konačne liste 15. srpnja

Kad promatramo studije s većim upisnim kvotama, proizlazi da su uvjerljivo najpoželjniji razni studiji sa zdravstvenim predznakom (Farmacija u Splitu, Medicina, Dentalna medicina, Sestrinstvo...). Među popularnijim studijima i dalje je Psihologija, zasigurno će se tražiti mjesto više i na pedagoškim studijima, a ne jenjava interes ni za molekularnom biologijom, arhitekturom, dizajnom...

Napomenimo na koncu još jednom kako je ovdje riječ o trenutačnim podacima, koji se do objave konačnih rang-lista za upis mogu i promijeniti. Konačne rang-liste bit će objavljene 15. srpnja, a već dan nakon toga visoka učilišta započinju s upisima. Podsjećamo i da je 4. srpnja zadnji dan za slanje dokumentacije ako visoko učilište nije odredilo raniji rok za prijavu studija za kandidate koji ne prijavljuju ispite državne mature i ujedno krajnji rok za registraciju kandidata u ljetnom upisnom roku.

Listu svih studijskih programa možete pogledati OVDJE.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 04:30