Hrvatskaostaje u sedlu

Doznajemo što se danas događalo u središnjici HDZ-a i što je Milijan Brkić rekao u svojoj obrani pred Plenkovićem i njegovim najbližim suradnicima

Piše Anita Belak Krile
23. travanj 2019. - 21:44

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić i nakon današnjeg sastanka užeg Predsjedništva HDZ-a i dalje se zadržao u sedlu.

Unatoč spekulacijama da će Brkić biti izbačen po kratkom postupku kao nekadašnja premijerka Jadranka Kosor ili nedavno lički župan Darko Milinović, vrh stranke od Brkića nije u utorak zatražio ni da se povuče s mjesta potpredsjednika Sabora, kao ni da zamrzne dužnosti i članstvo u stranci.

Milijan Brkić ostaje na svim funkcijama, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a poručuje: Sve je super, kao što vidite živ sam i zdrav. HDZ neću napustiti nikada

Iako politička demontaža Milijana Brkića traje mjesecima, a jednako se dugo u HDZ-ovim kuloarima najavljuje i njegova potpuna detronizacija, još uvijek nije sazrela situacija za završni "odstrel". Vrh HDZ-a čeka što će pokazati rezultati istrage DORH-a.

Kako doznajemo u središnjici su danas saslušali Brkićevu obranu, koja je bila vrlo kratka, a kako tvrde naši izvori ni jedan od članova užeg Predsjedništva nije uputio ni jedno dodatno pitanje Brkiću pa čak ni iznio kritiku na njegov račun.

– Nije to ništa čudno, nema kod nas puno rasprave ni polemike dok se definitivno ne odluči hoće li se nekoga izbaciti iz stranke. Ovo se još kotrlja. Vidjet ćemo kakav će biti kraj – kaže naš izvor iz HDZ-a.

Brkić se navodno žalio kako nije pošteno da se uznemirava njegova obitelj i tvrdio da je on u svemu žrtva, a ne krivac.

Kao što je poznato, policija je protiv Brkića podigla kaznenu prijavu, a Općinsko državno odvjetništvo ga istražuje, kao i bratu mu Jozu, kuma Blaža Curića i bivšeg policajca Franju Vargu, a sve zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela poticanja i neovlaštenog presretanja računalnih podataka i pomaganja u tome.

Brkić i ostali su pod istragom radi navodnog upada u e-mailove četiriju žena, među kojima i Brkićeve bivše supruge Karmen te jedne lokalne HDZ-ovke iz Dalmacije. Tužitelji su još u fazi istrage i, ako dođe do podizanja optužnice, prvo je potrebno u Saboru skinuti zastupnički imunitet koji Brkića štiti od kaznenog progona.

U obrani pred predsjednikom Plenkovićem i njegovim najbližim suradnicima, glavnim, političkim i međunarodnim tajnikom Gordanom Jandrokovićem, Lovrom Kuščevićem i Davorom Božinovićem te četvoricom potpredsjednika stranke Brkić je u utorak ponavljao omiljenu rečenicu svih političara pod istragom, a ona glasi: "Neka institucije rade svoj posao."

Tumačio je i kako "ne treba podlijegati histeriji" i ponavljao da je "nevin dok institucije do dokažu drukčije".

- Nije ulazio u detalje slučaja - potvrdio je naš izvor iz Predsjedništva.

Nakon sjednice je izišao pred novinare uz komentar: "Sve je super, kao što vidite živ sam i zdrav." Na pitanje je li vrh stranke tražio od njega da odstupi s neke od funkcija zbog afera, istraga i optužnica koje se vežu uz njegovo ime odgovorio je negativno. Upitan hoće li otići iz HDZ-a glasno je dobacio: "Nikada!" I ušao u automobil.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je kako je pokrenuo pitanje potpredsjednika Hrvatskog sabora Brkića.

– On je iznio svoj stav, a mi smo zaključili kako institucije RH trebaju nastaviti sa svojim aktivnostima, kao što to čine, zakonito i neovisno. Vidjet ćemo kako će se dalje ta priča razvijati – kratko je poručio Plenković, odbivši odgovarati na dodatna pitanja oko Brkića.

Mnogi u HDZ-u izbačeni su po kratkom postupku, nisu ni saslušani. S druge strane neki, poput Božidara Kalmete, i dalje su vrlo utjecajni iako se protiv njih vodi sudski postupak.

– Čekat ćemo do kakvih će rezultata doći istraga. Ako DORH podigne optužnicu, ponovno ćemo o ovome razgovarati. Za nas bi bilo vrlo neugodno da Saborom predsjedava potpredsjednik koji ima kaznenu prijavu – kazao nam je visoki HDZ-ov dužnosnik.

I iz najjače opozicijske stranke SDP-a najavili su da će, ako Odvjetništvo protiv Brkića podigne optužnicu, tražiti da ga se smijeni s mjesta potpredsjednika Sabora.

#MILIJAN BRKIć