StoryEditor
HrvatskaStanje je dobro

Devet novih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj, ministar upozorio starije: Ne izlazite iz kuća!

Piše PSD
17. ožujka 2020. - 09:27
Tomislav Kristo/Cropix

9:25 - Na novinarsko pitanje imamo li slučajeva da je netko prije bio negativan, a sada pozitivan, doktorica Alemka Markotić je kazala:

- Za sada nema evidenciju o nekomu tko je bio negativan, pa onda pozitivan. Osobe koje su bile u izolaciji, odnosno njihovi bliski kontakti bili su inicijalno negativni. Kasnije su neki od njih postali pozitivni.

9:23 - Ministar Božinović je kazao kako ćemo tijekom dana vjerojatno zatvoriti 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, kazao je kako je novi grad u kojem se pojavio koronavirus - Karlovac. 

- Kroz sat dva ćemo znati sve detalje, kako su se zarazili i s kime su bili u kontaktu, kazao je Capak.

9:20 - Ministar Božinović je komentirao i odluke pojedinih županija o zatvaranju ugostiteljskih objekata.

- U kontaktu smo s Istarskom županijom. Nismo mi tu da razvlastimo bilo koga. Istarska županija je prva i najbliža žarištu Italije i zato smo s njima dogovorali mjere koje su donijeli. Ovisno o lokalnoj epidemiološkoj situaciji ćemo razgovarati s gradovima i općinama, a odluke će se provoditi kada zaključimo da je to to.

9:16 -  Ministar Božinović je kazao kako će stožer dobiti veće ovlasti nego što su u ovom trenutku.

- Naše odluke će se provoditi po svim linijama, a to u praksi znači da ćemo danas aktivirati sve stožere civilne zaštite kako bi se odluke koje se donose mogle odmah sprovoditi. Od tih odluka možemo najaviti odluku kojom ćemo nastojati ograničiti kretanje starijih osoba, odnosno učiniti sve da oni bez prijeke potrebe uopće ne napuštaju svoje domove. To je s posao s kojim ćemo krenuti odmah.

Također je istsaknuo kako će pojačati kontrolu kad je u pitanje rješenja o samoizolaciji. Do danas je sustav zaprimio 533 takve dojave, a zabilježene su 93 osobe koje su to prekršile.

- Ekonomske aktivnosti države ne smiju stati. One se moraju odvijati na način da se sa njima ne doprinosi širenju virusa, ali istovremeneo one moraju funkcionirati i na tom tragu ćemo također napraviti sve kako bi te aktivnosti trajale i dalje.

9:10 - Dr. Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" kazala je kako još imaju testova u postupku.

- To su testiranja od sinoć i tijekom noći. Među pozitivnim nema težih simptoma. Više informacije ćemo imati popodne. 

9:09 - Ministar Beroš je istaknuo kako će u okviru stožeta organizirati da se lijekovi dostavljaju starijim i nemoćnima.

- Važno je osigurati dostavu hrane i roba koje se potrebne i također radimo na tom planu. Sustav e-recepta, moguće je ordinirati lijekove mjesec dana. Organizirat ćemo putem organizacija da se lijekovi dostavljaju starijima i nemoćnima. Bit će potrebna zdravstvena iskaznica. Treba osigurati dostavu hrane - i na tome radimo. Ako sačuvamo stariju populaciju koja je najizložneija, zdrastveni sustav će biti pravilo opterećen, istaknuo je ministar Beroš.

9:05 - Ministar Beroš je kazao kako u Hrvatskoj imamo devet novih slučajeva.

- Broj zaraženih u našoj zemlji sada je ukupno 65 osoba. Četiri osobe su ozdravila, a do sada je testirano 1614 osoba, još su neke u tijeku. Imamo 630 kontakata pod nadzorom. Situacija kod nas je vrlo dobra i napravit ćemo sve da ostane tako i u narednim danima. Izvjesno da je broj oboljelih može rasti.

Apelirao je na sve starije da ostanu u svojim kućanstvima i da izlaze samo u slučaju nužde. 

Ministar Vili Beroš jutros je za N1 potvrdio kako je potvrđeno devet novih slučajeva pa je tako broj zaraženih u našoj zemlji sada ukupno 65.

Ministar Beroš je izvijestio i da su ozdravile četiri osobe. Do sada je na koronavirus testirano preko 800 ljudi, a 8464 hrvatska građana su pod nadzorom.

U 9 sati održat će se redovna presica Kriznog stožera koju možete pratiti uživo na portalu Slobodne.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 18:53