StoryEditor
HrvatskaHRT bez vatrenih

Detalji beskompromisne bitke nacionalnih televizija za nogomet: utakmice reprezentacije odsad ćemo gledati na Novoj TV!

Piše JL
30. srpnja 2018. - 20:25

Utakmice “vatrenih” gledatelji će ubuduće, umjesto na HRT-u, moći pratiti na Novoj TV! Drugim riječima, na toj komercijalnoj televiziji s nacionalnom koncesijom vrlo vjerojatno će se emitirati sve utakmice kvalifikacija za EP 2020., utakmice Europskog nogometnog prvenstva 2020. te utakmice Lige nacija, piše Jutarnji list.
Nema sumnje da će ova vijest razveseliti brojne poklonike nogometa, posebno nakon golemog uspjeha “vatrenih” u Rusiji, koji iz raznih razloga nisu u mogućnosti pratiti Sportklub.
Naime, poznato je da je HRT izgubio u utrci s komercijalnim televizijama i da nije uspio kupiti prava za prijenos utakmica hrvatske nogometne reprezentacije te da je ta prava za sljedeće razdoblje dobio Sportklub. No kako je Sportklub dio United Group - kompanije koja u vlasništvu ima i N1 televiziju, Domu TV te u regiji još cijeli niz kompanija iz medijskog i telekomunikacijskog sektora, i koja vodi preuzimanje Nove TV, jasno je da je ovakav rasplet oko prijenosa utakmica vrlo izvjestan.
Uskoro potvrda
Informacija još nije službena, no pouzdani izvori iz televizijskih krugova kažu kako “sve ide u tom smjeru”. Navodno već postoji i neslužbeni dogovor da Nova TV prenosi sve utakmice koje se tiču hrvatske nogometne reprezentacije, dok bi Sportklub prenosio ostale nogometne poslastice.
Osim gledatelja, profitirat će i Nova TV, pa iako neki kažu da cijena prijenosa ovakvih sportskih natjecanja daleko prelazi komercijalni povrat, nema sumnje da će prijenosi utakmica hrvatske nogometne reprezentacije koja je u Rusiji osvojila srebro itekako značiti za imidž Nove TV.
A HRT će, s druge strane, na “vatrene”, čini se, morati čekati do Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Javna televizija je ipak, kako je u nedavnom intervjuu izjavio urednik Bruno Kovačević, uspjela otkupiti prava za SP 2022. godine, ali i prava za sljedeće Olimpijske igre koje se održavaju 2020. godine u Tokiju.
Međutim, nakon euforije koja je zahvatila Hrvatsku nakon SP-a u Rusiji, teško da je išta popularnije od nogometa i “vatrenih” pa je ovim potezom i Nova TV u velikoj prednosti pred HRT-om. A službena potvrda da će se utakmice hrvatske nogometne reprezentacije emitirati na Novoj TV trebala bi stići, doznajemo, za koji tjedan.
Naime, preuzimanje Nove TV od strane United Group, koji je u većinskom vlasništvu američkog investicijskog fonda KKR, traje već dulje, a pregovori su sada, kako doznajemo, pri kraju, s obzirom na to da je otklonjena i posljednja regulatorna prepreka.
Podsjetimo, cijela priča s kupnjom Nove TV oduljila se jer je u studenome prošle godine Vijeće za elektroničke medije odlučilo kako ne postoje uvjeti da United Group kupi Novu TV, i to zbog nedopuštene koncentracije vlasništva zabranjene odredbom Zakona o elektroničkim medijima.
Bez prepreka
Ukratko, sporno je bilo vlasništvo United Group nad Totalnom televizijom d.o.o. te je Vijeće zaključilo kako ta kompanija zbog toga ne može kupiti Novu TV, no ubrzo je United Group prodao Totalnu televiziju d.o.o. te je Vijeće za elektroničke medije nekoliko mjeseci poslije donijelo odluku da više nema nikakvih pravnih prepreka za kupnju Nove TV. U svibnju ove godine preuzimanje Nove TV odobrila je i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pa je sada, čini se, samo pitanje tjedana kada će ova operacija vrijedna 230 milijuna eura biti završena, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. listopad 2020 23:30