Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
HrvatskaNezadovoljni

Dalmatinski ugostitelji poslali oštru poruku Vladi: Želimo otpis, odgoda samo gomila dugove!

Piše Ružica Mikačić
25. ožujka 2020. - 15:23
Tonči Plazibat/hanza Media

– Mi ne tražimo da nam država nešto daje, nego samo da nam ne uzima u ovoj situaciji. Iskreno se nadamo da će se ovakav prijedlog Vlade o odgodi nekih poreznih i drugih plaćanja pretvoriti u oslobađanje, odnosno otpis od njihova plaćanja.

Ovakav prijedlog o prolongiranju plaćanja za tri i možda još tri mjeseca nama samo gomila dug, jer mi obrtnici i poduzetnici u konačnici to opet moramo platiti. A kako, ako nemamo prometa ni prihoda?! Ni radna mjesta nećemo uspjeti spasiti na predloženi način da nam država plati minimalnu plaću, jer opet razliku do pune plaće moramo podmiriti sami. Odakle? Zašto bi radnik pristao samo na minimalnu plaću od 3250 kuna, ako može prijavom na Zavodu za zapošljavanje dobiti veću naknadu, odnosno 70 posto prethodnih plaća. Stvarno apeliram na Vladu u ime kolega ugostitelja, kojih je na tisuće u istim problemima, da razmisli kako ove mjere prilagoditi stvarnom stanju i zaista nam pomoći – kaže Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja grada Dubrovnika, komentirajući do sada objavljene mjere Vlade RH za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru.

Na čekanju

Podsjetimo, turistički sektor kao jedan od izravno pogođenih posljedicama pandemije koronavirusa je prema Vladi uputio zahtjeve za pomoć da prebrode tešku situaciju i sačuvaju radnike koji su sada ostali bez gostiju i bilo kakvog turističkog prometa.

Predloženim okvirnim mjerama Vlade za pomoć gospodarstvu, koje su u saborskoj proceduri, predviđeno je tvrtkama, poduzetnicima i obrtnicima odgoditi plaćanje uzetih kredita i kamate na njih, pomoći u isplati plaća radnicima kako bi ih zadržali u radnom odnosu te privremeno oslobađanje od plaćanja mirovinskog, zdravstvenog i poreznog davanja na plaće. Stalni sezonci koji su trebali početi raditi od travnja, a sada su na čekanju do daljnjega, imat će i sljedeća tri mjeseca ista prava kao i tijekom zime kada ne rade.

Udruga ugostiteljstva i turizma pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca traži da zaposlenici predviđeni za rad u sezoni s kojima je dogovoreno zapošljavanje, a ne može ga se realizirati, dobiju naknadu za čekanje na posao u visini 70 posto prosječne plaće RH (kao što je naknada za nezaposlene). Udruga hrvatskih putničkih agencija UHPA, koja predstavlja oko tisuću turističkih agencija u Hrvatskoj, u posebnim je problemima, pa je uz te mjere tražila i umanjenje parafiskalnih davanja te direktnu financijsku pomoć za stvarno nastalu štetu kroz nepovratna sredstva.

Oslobodite nas paušala

– Turističke agencije i turoperatori stisnuti su sa svih strana. Rezervirali smo turističke usluge za kupce i platili ih pružateljima usluga. Međutim, kupci svoja putovanja otkazuju i zahtijevaju refundacije, a da pritom turističke agencije nemaju mogućnost povrata uplaćenih sredstava od pružatelja usluga. Istovremeno, kupci ne ostvaruju nove rezervacije, pa su potrebne mjere za osiguranje opstanka turističke industrije. Čitav lanac vrijednosti je pod pritiskom i nije održivo nametanje obveze povrata isključivo turističkim agencijama i turoperatorima koji podnose sav teret ove krize – kažu u UHPA-i.

Obiteljski iznajmljivači, kojih je oko 200 tisuća u Hrvatskoj, nadaju se da će ih država osloboditi barem 50 posto davanja u ovoj godini.

– Za sada smo vidjeli da se govori o mjeri odgode plaćanja paušala turističke pristojbe i članarine, a trebalo bi se osloboditi iznajmljivače od plaćanja toga davanja ili ga svesti na minimum jer nema prometa. Mi tražimo od Ministarstva turizma da stavi izvan snage nove turističke zakone koji su stupili na snagu ove godine i prolongiraju njihovu primjenu za 2021. godinu, a prema kojima su iznajmljivači imali veća davanja u ovoj godini nego ranije. Odgoda vraćanja kredita je dobra mjera, ali treba odgoditi i anuitete i da to bude beskamatno. Iznajmljivači se sada moraju pripremiti za neposlovanje i to je stvarnost, pa očekujemo razumijevanje za takvu situaciju – kaže Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK.

Pet tisuća stalnih sezonaca

Stalnih sezonaca je sada oko pet tisuća, a ta mjera košta oko 11 milijuna kuna. Isto tako predviđeni su i krediti s 0,5 do 1 posto kamata za obrtna sredstva, plaće, režije i dobavljače, a najavljeni su i novi krediti preko HBOR-a i HAMAG-a. Uz 63 glavne mjere prema svim pogođenim gospodarskim granama i 19 zakona koji će se mijenjati radi njih, one će biti dopunjene sektorskim mjerama, koje se tek trebaju izraditi, posebno za turizam. Uz te mjere koje vrijede za svih, turizam još ima i mjere vezane za odgodu plaćanja boravišne pristojbe za tri plus tri mjeseca, turističke članarine i koncesije na turističko zemljište.

#KORONAVIRUS

Izdvojeno