StoryEditor
HrvatskaSTRATEŠKI OKVIR

Čuda su ipak moguća, Hrvatska napokon krenula u rat protiv raka. Šef splitske Onkologije: Želimo da oboljeli imaju kvalitetu liječenja kao u Finskoj

17. prosinca 2020. - 11:33

Čuda su ipak moguća.

Hrvatski sabor u utorak je prihvatio Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030. godine. Dokument kojim se želi unaprijediti praćenje, prevencija i liječenje malignih bolesti konačno je, nakon 11 godina čekanja, usvojen. I to tako da su ga jednoglasno podržali predstavnici svih - inače međusobno zavađenih - političkih stranaka.

Prof. dr. Eduard Vrdoljak ne krije da je zbog ovakvog raspleta odahnuo. Predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju splitskog KBC-a bio je na čelu tima liječnika i znanstvenika koji je strategiju izradio. I posljednjih je mjeseci činio sve da ovaj strateški okvir u Hrvatskoj dobije zeleno svjetlo. Dobro je znao da su na kocki tisuće života, koji se u idućih deset godina mogu spasiti sustavnim pristupom kojega predviđa ovaj strateški okvir. Ako se s njegovom primjenom, naravno, započne u 2021.godini.

-Nikad nije kasno za započeti dobar, pošten i potencijalno revolucionaran posao. Na žalost, Hrvatska je posljednja država Europske unije koja je donijela Nacionalni strateški okvir borbe protiv raka. No to ne znači da iz tog plana nužno ne možemo izvući više nego ostali – kaže za Slobodnu ovaj ugledni onkolog. Raduje ga stopostotni konsenzus u Saboru, podrška Vlade, premijera Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Vilija Beroša ovom dokumentu.

image
Božidar Vukičević/Cropix

-Uvjeren sam da ćemo kvalitetan akcijski plan implementirati do kraja. Tranzicijske zemlje poput Poljske Rumunjske, Mađarske ili Bugarske često donesu planove, ali i same imaju sumnju hoće li ih implementirati ili ne. Pa ostvare 20, 30 ili 40 posto planova, što onda nema značajan utjecaj na ishode. Mi želimo stopostotnu implementaciju plana koja će rezultirati sa revolucionarnim zaokretom u ishodima u liječenju raka u Hrvatskoj – decidiran je dr. Vrdoljak. Statistika kaže da trenutno za osobu koja oboli od raka u našoj zemlji postoji prosječno 55 do 60 posto vjerojatnost od smrti. U razvijenim europskim zemljama ta stopa vjerojatnosti je 40 posto.

-Planom želimo dovesti naše sadašnje i buduće onkološke bolesnike u perspektivu kakvu danas imaju oboljeli u Finskoj, Danskoj, Švedskoj ili Njemačkoj. Uvjeren sam da ćemo kroz organizirani,  strukturirani, kvalitetni i sveobuhvatni nacionalni strateški plan i njegovu implementaciju dovesti našu nacionalnu prosvjećenost i programe rane detekcije na razinu koju želimo, da ćemo kvalitetno organizirati nacionalnu onkološku mrežu, da ćemo svakom Hrvatu pružiti kvalitetno liječenje neovisno o tome odakle dolazi i koliko je siromašan ili bogat, da ćemo kontrolirati kvalitetu onkologije i da ćemo prikupiti dovoljno sredstava za radioterapijsku mrežu u kojoj nedostaje 50 posto uređaja kako bi ona postala jedna od najboljih u Europi – nabraja ciljeve koje treba postići kako bi Hrvatska pobijedila u ratu kojega je upravo objavila malignim oboljenjima.

Od toga da se svi pozvali odazovu na preventivne preglede vrata maternice, pluća, debelog crijeva ili dojke, do toga da Hrvatska, od zemlje koja je zadnja usvojila Nacionalni strateški okvir, postane jedna od najučinkovitijih država koja će imati najbolje ishode u  liječenju raka.

-Napravit ćemo istinsku reformu medicine jer ćemo bolesnike reintegrirati u društvo i napraviti od njih zdrave ljude. A to bez ovog važnog dokumenta ne bismo mogli – zaključuje dr. Vrdoljak.

Više o ovoj temi OVDJE

Crna statistika

- RAK JE VODEĆI JAVNOZDRAVSTVENI PROBEM U HRVATSKOJ

- 170 TISUĆA OSOBA SU BOLOVALE ILI BOLUJU OD RAKA

- RAK JE DRUGI NAJČEŠĆI UZRK SMRTNOSI U HRVATSKOJ

- 27 POSTO SMRTNIH SLUČAJEVA VEZANO JE UZ RAK

- VODEĆI JE UZROK SMRTNOSTI KOD OSOBA MLAĐIH OD 65 GODINA

- RAK JE KRIVAC ZA POLOVINU SMRTI KOD ŽENA I 35 POSTO SMRTI KOD MUŠKARACA

- DO 2040.BROJ OBOJELIH U SVIJETU ĆE SA 18 PORASTI NA 29,5 MILIJU,A A BROJ UMRLIH SA 9,5 NA 16,4 MILIJUNA GODIŠNJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2022 03:27