StoryEditor
HrvatskaKARTA KANTA

Cijena erozije povjerenja u struku i znanje je golema. Tu cijenu će platiti, opet, obični, mali ljudi izbezumljeni kontradiktornim tezama

18. studenog 2020. - 12:00
Ilustracija/AFP

Dakle, nema medija koji nije objavio kako cjepivo protiv korone stiže do Božića, na saonicama Djeda Mraza kao željno očekivani darak napaćenom čovječanstvu. Vjerojatno prvi put u povijesti, o jednom usko ekspertnom proizvodu, o njegovu sastavu, svojstvima i djelovanju, raspravljaju milijuni ljudi, kao da su osobno doktorirali na najprestižnijem sveučilištu i proveli godine i godine radeći u najelitnijim laboratorijima svijeta.

U diskusiji i medijskom spoticanju u brzini izvještavanja, podjednaku specifičnu težinu tako imaju i akademici biološko-medicinsko-farmakoloških specijalnosti kao i Mate iz Čiste Male ili anonimni pisac komentara na internetskim izdanjima novina i na portalima.

Kao i obično, u nas se u diskusiju nužno uključuju sirove strasti, ali ono što je izrazito vidljivo jest golemo nepovjerenje prema svakome autoritetu, pa i prema autoritetu znanja, makar ono, to znanje, bilo uvozno.

Naime, budući da su tumači tog uvoznog znanja naši manje ili više izričito politički sinekurirani stručnjaci i "stručnjaci", a vodeći računa da je razina povjerenja hrvatskih građana u javne službenike bilo koje vrste na tužno niskim granama, tako je i fantastična vijest da je svijet ipak u godinu dana uspio iznjedriti cjepivo za bolest koja je paralizirala globalnu zajednicu, postala samo još jedan razlog za još dublju podozrivost.

Cijena erozije povjerenja u struku i znanje, uzrokovane tipično balkanskim zamagljivanjem granice do koje seže struka, a počinje politika, golema je. Tu cijenu će platiti, opet, obični, mali ljudi, izbezumljeni kontradiktornim tezama koje su puštene s lanca, a strahu pridonosi i jednostavno životno iskustvo u kojem se golemi broj Hrvata i Hrvatica na vlastitoj koži osvjedočio da sustav – svaki, pa i zdravstveni! – nije ustrojen tako da služi javnosti, nego prečesto služi tek održavanju sebe samoga.

U taj kontekst spada i nedavna skandalozna informacija kako država duguje veledrogerijama... Koliko ono? Pet milijardi kuna! Zbog toga duga, prije manje od mjesec dana, veledrogerije su obustavile isporuku lijekova bolnicama i ljekarnama. I što je poslije bilo? Teško je reći jer je vijest o cjepivu jednostavno izgurala ovaj skandal izvan medijskog prostora.

No najava iz Vlade kako će baš Hrvati i Hrvatice biti među prvima koji će dobiti cjepivo izazvala je tmurne posljedice. Tko ne vjeruje meni, neka samo pogleda u komentare ispod te informacije.

S jedne strane, dakle, imamo državu koja duguje pet milijardi kuna domaćim dobavljačima lijekova, a s druge imamo optimistično i svakako preuranjeno obećanje kako će baš naša mala, hrabra nacijica prva stati u kolonu procijepljenih Europljana... I skromno obrazovana osoba s razumnom količinom skepse zabezeknuto bi dignula obrve.

No gledano iz kuta državnih službenika najvišeg ranga, kao u nekom reality showu, ta zabezeknutost nije uopće bitna. Show ide dalje, do nove najave, do nove vijesti, do novog skandala koji to više i nije jer kad skandal postane svakodnevica, sve je dopušteno i sve je odmah zaboravljeno. I oprošteno. A u tom grmu i leži zec...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 19:47