StoryEditor
HrvatskaMJEŠTANI SE BOJE ZALASKA SUNCA

ČETIRI PUTA U OSAM DANA Piroman iz Duća napada noću

Piše PSD.
13. ožujka 2012. - 20:58

Osam dana, četiri požara. Sva četiri u istome mjestu, u isto vrijeme i praktično na istoj lokaciji. Mjesto radnje je Duće, a glavni akter nepoznat. U njegovo postojanje, međutim, nitko ne sumnja, a pogotovo ne stručnjaci kojima je posao gasiti požare i koji su spomenuta četiri ugasili prije nego što je vjetar vatru otpuhao do prvih kuća.

- Na policiji je da obavi očevid te otkrije uzrok nastanka požara pa potom, ako je moguće, uhvati počinitelja. A počinitelj sigurno postoji jer smo dovoljno iskusni da možemo reći kako četiri požara u osam dana na istoj lokaciji nisu izbila slučajno - govori nam Višeslav Pešić, zapovjednik Dobrovoljnoga vatrogasnog društva “Omiš”, dok ga glas iz motorole obavještava o stanju na požarištu u Rupotinama, na kojemu se nalaze i omiški vatrogasci.

U Dućama je, unatoč buri, mirno. S nemirom se, međutim, čeka noć. I moguća dojava o novom piromanskom pohodu. - Svi nedavni požari u tome mjestu, na predjelu Rogač, počeli su po noći.

Veće štete, srećom, nije bilo jer bi nas mještani brzo obavijestili, pa bismo i na vrijeme ugasili vatru. No, počinitelj je, a uvjeren sam da netko namjerno pali vatru s ciljem izazivanja požara, još uvijek nepoznat, a tako će, bojim se, i ostati - kaže Pešić. Slučajne počinitelje nije teško otkriti.

A nekad se ljudi i sami prijave. Pale korov, pa spale pola šume. Dogodi se. No, s piromanima ide teže. Upravo je u Dućama prije nekoliko ljeta zabilježen slučaj uzastopnog izazivanja požara na istome mjestu.

Jedan se toliko rasplamsao da je i kuće, pune garavih turista, oblizao. A piroman je za to vrijeme neotkriven uživao.

- Nemoguće je u nekoga pokazati prstom. S obzirom na to da su ova posljednja četiri požara izbila po noći, onda je jasno da nema govora o, primjerice, neopreznom spaljivanju korova. Kako bilo, naše je da gasimo, a na policiji da uhvati onoga tko pali - ističe Pave Tomić, dugoratski komunalni redar te ujedno i predsjednik lokalnoga DVD-a.

Mještani Duća, poglavito oni čije su nastambe okružene borovinom, odnosno preživjelim borovima iz prethodnih požara, piromana bi najradije... pa zašute, rukama nam pokazujući što bi mu učinili.

Ali, s vlastitim imenom u novine ne žele jer, a sada već šapuću, nikad ne znaš tko pališuma uistinu može biti. Možda je kakav “stranac”, a možda baš prvi susjed. Najsigurnije im je stoga spavati na smjene. Barem dok bura ne mine.

Samo jedna prijava u 2012.

U policiji s otkrivanjem počinitelja također nemaju previše sreće. U prva dva mjeseca tekuće godine na širem omiškom području zabilježeno je 11 požara, pri čemu je podnesena jedna prekršajna prijava. Lani je, pak, kako nas je izvijestila Sanja Nazlić iz PU splitsko-dalmatinske, za 72 požara podignuta jedna kaznena prijava. U 2010. i 2011. godini prijava nije bilo, a evidentirano je ukupno 99 požara.

V. VUKOVIĆ

item - id = 160331
related id = 0 -> 1137845
related id = 1 -> 1137823
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 01:42