StoryEditor
Hrvatskanovi crni rekordi

U Hrvatskoj danas 2776 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo 18 pacijenata. Na dubrovačkom području 102 novozaražena, najviše dosad

Piše PSD, Hina
29. listopada 2020. - 12:19
Matija Djanješić/Cropix

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2776 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14031, objavio je jutros Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 985 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 71 pacijent. Preminulo je 18 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 43775 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 511 preminulo, ukupno se oporavilo 29233 osobe od toga 1463 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 21592 osobe. Do danas je ukupno testirano 475 994 osobe, od toga 9679 u posljednja 24 sata.

Još uvijek pristižu i podaci po županijama.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 986 obrađena testa danas je 280 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih 108 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

 Ukupno 1657 osoba nalazi se u samoizolaciji.

 Na bolničkom liječenju nalazi se 73 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 7 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je muškaosoba stara 89 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

Šibensko-kninska županija

Na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je 13 povezano s Cvjetnim domom, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Koronavirusom je zaraženo još 12 korisnika i jedna djelatnica Cvjetnog doma u Šibeniku, šest osoba s prebivalištem na području Grada Šibenika, dvije osobe s prebivalištem na području Pirovca, te po jedna osoba s prebivalištem na području Drniša, Vodica i Bilica.

Također, zaražene su i tri osobe koje trenutno borave na području te županije, a prebivalište im je drugdje, kao i dvije osobe koje imaju prebivalište na području Šibenika, a borave u drugim županijama gdje su se i zarazile.

Ukupno se 16 osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno su 164 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 349 uzoraka za testiranje na koronavirus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 219 osoba.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u zadnja 24 sata zabilježena su 102 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najviše od početka pandemije, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je 18 muških i 21 ženska osoba iz Dubrovnika, 11 muških i 14 ženskih osoba iz Metkovića, šest muških i pet ženskih osoba iz Župe dubrovačke, pet muških i tri ženske osobe iz Ploča, tri muške osobe iz Dubrovačkog primorja, tri ženske osobe iz Konavala, dvije ženske osobe iz Blata, Kule Norinske i Opuzena, dvije muške osobe iz Smokvice, po jedna muška osoba iz Korčule i Lumbarde, jedna ženska osoba iz Pojezerja te dvije muške osobe koje nemaju prebivalište u županiji. Za njih 63 je utvrđena epidemiološka veza.

Preminuo je muškarac (1925. godište) iz Ploča.

Izliječena je 21 osoba, od kojih je osam iz Dubrovnika, četiri iz Metkovića, tri iz Smokvice, po dvije osobe iz Konavala i Vela Luke, jedna iz Župe dubrovačke i jedna osoba koja nema prebivalište u županiji.

Zadarska županija

U Zadarskoj su županiji u protekla 24 sata potvrđena 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, većinom je riječ o kontaktima s oboljelima i obiteljskim kontaktima, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutno je u županiji 325 aktivnih slučajeva, 178 žena i 147 muškaraca, a među novozaraženima 22 ih je iz Zadra, po dvoje iz Novigrada, Poličnika i Starigrada te po jedna osoba iz Benkovca, Bibinja, Polače, Posedarja, Sukošana i Sv. Filipa i Jakova.

U samoizolaciji je 638 osoba, nadzor je istekao za njih 8805, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 226 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 20 oboljelih, od kojih je dvoje na respiratoru. Četiri pacijenta s lakšim simptomima liječe se na covid odjelu u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu.

Službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

Zagrebačka županija

U posljednja 24 sata zabilježen je 181 slučaj zaraze koronavirusom u Zagrebačkoj županiji, izvijestio je u čevrtak Županijski stožer civilne zaštite.

Međimurska županija

U Međimurju je u protekla 24 sata zabilježeno 167 novih osoba pozitivnih na koronavirus, a od 35 hospitaliziranih tri pacijenta su na respiratoru, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata testirano je 388 osoba, od čega je 167 pozitivno, a ozdravilo je 35 osoba.

U samoizolaciji je 966 osoba. Do sada je ukupno uzeto 12.697 uzoraka. Postotak pozitivnih osoba u odnosu na broj testiranja je 43,04 posto, navodi se u priopćenju.

U Županijskoj bolnici Čakovec otpušteno je devet pacijenta, a primljeno je novih sedam, u ovom trenutku hospitalizirano je 35 pacijenata, od kojih je troje na respiratoru.

U zdravstvenom sustavu na koronavirus su pozitivna četiri liječnika i 11 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalazi jedan liječnik i 10 medicinskih sestara.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 88 novih pozitivnih osoba na COVID-19, a tri osobe su preminule.

Trenutno je u županiji 36 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 263 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 16680.

U samoizolaciji na području županije je 776 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivan 31 radnik iz sustava zdravstva (10 liječnika, 15 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 4 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 47 radnika (14 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 1 drugi zdravstveni radnik i 11 nezdravstvenih radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 6 nastavnika i 15 učenika. U samoizolaciji se nalazi 31 nastavnik i 314 učenika.

Brodsko-posavska županija

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrdio je u četvrtak 70 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u novogradiškoj bolnici umro je stariji muškarac.

U Županiji je trenutno 325 osoba pozitivnih na koronavirus. Pod nadzorom liječnika zbog toga je u bolnici u Slavonskom Brodu 25 osoba, u Novoj Gradiški njih šest, a jedna osoba je na respiratoru.

Od izbijanja pandemije pozitivne nalaze na koronavirus imalo je 1.189 osoba s područja Brodsko-posavske županije. Osam umrlih je bilo pozitivno na koronavirus. Pod mjerom samoizolacije trenutno se nalazi 769 osoba, što je 314 više nego u srijedu.

Grad Zagreb

U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 767 slučajeva zaraze koronavirusom, a provedeno je 1951 testiranje, izvijestio je u četvrtak Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar".

Iz NZJZ-a su obavijestili kako je, zbog velikog porasta broja testiranja na covid-19 infekciju u Gradu Zagrebu, rok za izdavanje nalaza produljen na 48 sati.

Mjera samoizolacije izrečena je za 1125 osoba. U Zagrebu je trenutno 3387 aktivnih slučajeva, a 8341 osoba nalazi se u samoizolaciji.

U pet domova za starije i nemoćne osobe na području Zagreba u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi osam korisnika, jedne zdravstvene djelatnice i jednog nezdravstvenog djelatnika, a jedan je korisnik umro tijekom hospitalizacije.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz kod 15 učenika, šest nastavnika i dva asistenta osnovnih škola te 21 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 537 učenika i pet nastavnika osnovnih te 379 učenika srednjih škola. 

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 25 osoba.

Od 767 novozaraženih osoba, 705 ih je s boravištem u Zagrebu i 62 s prebivalištem, a uspješno su kontaktirane 544 osobe. 

Što se tiče epidemiološke anamneze pozitivnih osoba, epidemiolozi su u protekla 24 sata obradili 544 osoba, a na obradu ukupno čeka 2034 osoba.

Od 544 obrađenih, za njih 187 izvor zaraze za sada je nepoznat, 245 osoba su kontakti pozitivnih, a kod devet je moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima. Devet osoba su štićenici/djelatnici domova za starije, a za 80 osoba obrada je još u tijeku.

Kod devet osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, kod tri tijekom hospitalizacije, dvije su osobe doputovale iz Njemačke i Makedonije, a kod tri je osobe moguća izloženost tijekom vjerskih događanja.

NZJZ je pozvao na pridržavanje osnovnih, ali učinkovitih mjera - nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičkog razmaka i pranje ruku, te podsjetio da sve osobe koje su dobile pozitivan nalaz na covid-19 trebaju ostati doma te kontaktirati svoje bliske kontakte kako bi ih obavijestili o rezultatima testiranja.

Osobe zaražene covidom-19 i njihovi bliski kontakti mogu se javiti nadležnom liječniku obiteljske medicine radi propisivanja mjere izolacije ili samoizolacije.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 319 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 38 novozaraženih osoba s područja županije.

Kod 10 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Rijeka (2), Republika Italija (6), Zagreb (2)). Za 17 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

Epidemiološka obrada je u tijeku za 11 osoba.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđen je 31 novi slučaj zaraze, a dvije osobe su preminule.

Po 9 novozaraženih osoba s područja je gradova Bjelovara i Garešnice, 7 novozaraženih osoba s područja je grada Daruvara, po 2 novozaražene osobe s područja su grada Grubišnog Polja i općine Hercegovac, a po 1 novozaražena osoba s područja je općina Končanica i Đulovac.

Među novooboljelim osobama jedan je zdravstveni djelatnik. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 479 osoba, javlja lokalni stožer.

Osječko-baranjska županija

Osječko-baranjska županija na konferenciji za novinare javila je o 219 novozaraženih te jednoj preminuloj osobi s koronavirusom.

Bolnica u Našicama postaje COVID bolnica, a dvorana Gradski vrt ponovno se stavlja u funkciju i idućih dana će se napuniti krevetima.

Šef stožera Petar Lagator rekao je da će se ići će s pooštravanjem mjera, ograničiti okupljanje i obavezne maske na otvorenom, ako se nastave takve brojke.

Karlovačka županija

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 65 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Epidemiološka obrada je u tijeku. U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 1133 osobe.

U OB Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 40 COVID pozitivnih osoba, od toga je jedna osoba na respiratoru. Dvije osobe su otpuštene na kućno liječenje, 7 je novoprimljenih, a na žalost su dva pacijenta preminula (starija ženska osoba u dobi od 92 godine i muška starija osoba od 77 godina, obje sa pridruženim bolestima).

U OB Karlovac se u samoizolaciji nalazi 116 djelatnika bolnice. U OB Ogulin na COVID odjelu leži 14 pozitivnih bolesnika. U samoizolaciji se nalazi 53 djelatnika te bolnice od čega 7 liječnika.

U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 367 osoba.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji je danas 150 novozaraženih osoba, ozdravilo je njih 50. Ukupno je 885 aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti u PGŽ, a jučer su testirane 703 osobe.

Najviše je novozaraženih među radno aktivnim stanovnicima, a udio starijih osoba u broju ukupno zaraženih je najmanji, javlja lokalni stožer.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 139 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 123 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano.

U samoizolaciji se nalazi 380 osoba, a ukupno je testirano 12175 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 165 uzoraka, od kojih je 14 pozitivnih.

Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji je pedeset novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Riječ je o dvadeset i devet osoba s područja grada Kutine, trinaest osoba s područja grada Popovače, tri osobe s područja grada Novske, tri osobe s područja općine Velika Ludina i dvije osobe s područja općine Lipovljani, javlja lokalni stožer.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus, na području županije u općoj populaciji potvrđeno 39 novih slučajeva bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, u skladu s dinamikom obrade rezultata, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 213 slučajeva bolesti COVID-19, 18 osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju je ukupno 21 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 583 slučajeva bolesti COVID-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. studeni 2020 16:36