StoryEditor
Hrvatskanajnovija anketa

Čeka nas vrlo neizvjesna bitka za Pantovčak: nikad manja razlika između Grabar-Kitarović i Milanovića, bore se 'rame uz rame', ali jedan kandidat posebno se ističe! 

Piše Anita Belak-Krile
20. studenog 2019. - 23:17
uciliste_zrinski32-250615

Da će skorašnji predsjednički izbori biti vrlo tijesna i neizvjesna bitka pokazuje i najnovije istraživanje HRejting u kojem je trenutno razlika između aktualne predsjednica Kolinde Grabar Kitarović i nekadašnjeg SDP-ovog premijera Zorana Milanovića samo 2,5 posto.  

Prema HRT-ovom istraživanju ovaj mjesec Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović osvajaju približno isto glasova kao i njihove stranke HDZ i SDP. Da je prvi izborni krug održan prošlu nedjelju, Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 28,9 posto glasova, a Zoran Milanović 26,4 posto. U odnosu na listopad HDZ-ova kandidatkinja pala je za skoro jedan posto (0,90 posto), a SDP-ov kandidat narastao malo više od pola posto (0,58 posto).

Miroslav Škoro sa 17,6 posto je na trećem mjestu, ali je u mjesec dana pao najviše - 1,48 posto.

Na četvrtom je mjestu bivši sudac i eurozastupnik Mislav Kolakušić koji je, otkad se počeo nešto češće pojavljivati na tv ekranima najviše skočio, čak pet posto. U listopadu je imao sedam posto potpore, a sad osvaja 12,1 posto.

Nitko od preostalih kandidata koji su također iskazali želju za osvajanje Pantovčka trenutno ne osvajaju ni tri posto glasova.

Ekonomist kojeg podupire HSLS Dean Kovač ima 2,4 posto, šefica Starta Dalija Orešković 2,3 posto, bivši Živozidaš Ivan Pernar (2,1 posto), Vlaho Orepić (0,8 posto), Dario Juričan, odnosno nesuđeni Milan Bandić (0,6 posto).

U ovom istraživanju bilo je samo pet posto neodlučnih birača što je gotovo upola manje nego u svibnju.

Kad je riječ o popularnosti političkih stranaka, HRejting pokazuje da je trenutačno razlika između vodećeg HDZ-a i drugoplasiranog SDP-a samo 2,1 posto. HDZ je ovaj mjesec na 27,5 posto, a SDP na 25,4 posto.

Plenkovićeva stranka u studenome rasla zanemarivih 0,07 posto, a Bernardićev SDP 0,73 posto.

U odnosu na prošli mjesec najviše je skočio Mislav Kolakušić, čija je nezavisna lista trenutno treća snaga u državi s 7,6 posto potore. Četvrti je Most s 5,8 posto.

Ispod praga je čak 13 stranaka. Od parlamentarnih stranaka Hrvatski suverenisti su na 3,5 posto, a iznad tri posto je još samo HSS (3,2 posto), dok Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića osvaja 2,0 posto.

U četvrtak navečer HRejting donijet će najzanimljiviji dio istraživanja - kakvi bi bili rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora da su se održali ovaj vikend. 

#PREDSJEDNIČKI IZBORI

Izdvojeno

06. srpanj 2020 23:59