StoryEditor
Hrvatskapobuna čvrljeva i ostalih sela ‘na kraju svita’

'Briga koga kako nam je, jesmo li živi ili nismo!'

Piše PSD.
19. siječnja 2013. - 13:58
Živimo u modernom 21. stoljeću, a odsičeni smo od svita. Autobus su nan ukinuli, kad nema dice s autima mi do grada ne možemo i briga koga kako nam je - jesmo li živi ili nismo.

Svi su na nas zaboravili, ovo je sramota – tako o svojoj sudbini i sudbini sumještana iskreno, bez imalo zadrške priča 50-godišnji Ante Perajica iz zaseoka Čvrljevo. Ovo selo nalazi se uz samu granicu Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije - administrativno pripadaju Šibeniku, a gotovo svi vezani su prema Splitu.

No, kojemu god gradu pripadali, njima je isto, jer ima dva mjeseca da je splitski “Promet” Čvrljevu i još šest zaselaka ukinuo autobusnu liniju. Tako se žuti “Prometeovi” autobusi više ne mogu vidjeti ni u Planjanima, Vinovu Gornjem i Donjem te u Visokoj.

Ante Perajica
- Čujte, ode van većina svita radi u Splitu, ima i mladih s autima, al’ ne mogu ni ja opteretiti sina koji živi u Splitu. Autobuson je sve lakše, ali nama se čini da nikoga nije briga. Malo je ode mladih, a nastavi li se vako zakidati naš kraj, bit će ih i manje – iskreno će Ante Perajica.

Upravo u to vrijeme roditeljima je u posjet stigao sin Jurica iz Splita, mercedes vozi kadgod njima treba...

- Ako triba dolazit ću ja i svaki dan, no žalosno je da su nam ovo učinili, pa ko će u selima od mladosti ostati – tuži se Jurica Perajica. Dok sunce miluje zaseoke unešićkog kraja, tek lavež pasa, revanje tovara narušava zimsku tišinu, poneki automobil tu i tamo prođe, no autobus nikako. Autobusne stanice samo pločom podsjećaju da je to mjesto na kojem su se autobusi zaustavljali.

Nije stoga čudno što ljudi misle kako su ih svi zaboravili.

- Jadni mi, eto van sad. Briga njizi za nas. Autobus van sada do Kladnjica dođe, a naprid nikako i onda ako nema auta, priko brda put pod noge ka nekad kad smo bili mladi - govori ljutiti Mate Juras, a s njim se s kućnog praga od riči do riči slažu i životna mu suputnica i prvi susjed.

- Srića, dođe nan ovi pokretni dućan, donese spizu, “Slobodnu”. E, da mi novine nema moga bi i izludit, svaki dan je kupin – govori Mate. Ima Mate svoje rješenje, no ne zna je li ostvarivo.

- Ja bi se odma priključija Splitsko-dalmatinskoj županiji, jer od naše koristi nema – govori iz srca Mate. Nisu to jedine brige ovih ljudi, s recesijom bi još nekako, no osim što nemaju autobus, nemaju ni vode. Vodovod se gradio, političarima su bila puna usta obećanja, no na kraju su ostali na suhom, kao i bez autobusa.

Prolazi zima, proći će, kažu u selima, i proljeće i sljedeća godišnja doba, a oni se više dobrom ne nadaju. Pripremaju skup za nedjelju na kojemu će sve što misle zajedno reći odgovornima. Možda ih ipak netko čuje i put unešićkih zaselaka zabruje autobusi koji život znače.

PIŠE OJDANA KOHAREVIĆ
SNIMIO JOŠKO ŠUČIĆ / CROPIX

‘Novca nema’

 - Trudimo se pronaći rješenje. ‘Promet’ od nas traži više od 400.000 kuna za prijevoz, a mi taj novac nemamo. Dogovaramo da makar preko općine donekle riješimo problem, ali stvari za sada ostaju po starom – kaže Novica Ljubičić, pročelnik Ureda župana Šibensko-kninske županije.


Vozit će samo do granice

‘Prometovi’ autobusi vozit će samo do granice sa Šibensko-kninskom županijom, kaže Željko Mitrović iz splitskoga javnoga prijevoznika, navodeći kako ona nije ispoštovala njihove financijske zahtjeve pa su te linije prisiljeni skratiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 20:57