StoryEditor

Branitelj odsjekao prst jer je izgubio mjesto za luna-park

Piše PSD.
27. lipnja 2008. - 17:52

Na makarskoj je plaži prošlo desetljeće Vinkovčanin Zdravko Majić svako ljeto imao mini luna-park, podij za elektro-autiće kojima je uveseljavao djecu. Kako bi posao učinio obiteljskim, podigao je kredite i stavio kuću pod hipoteku, a sve, kaže, kako od države ne bi tražio ništa, iste one države zbog čije je slobode postao invalidom i obolio od PTSPa.

I ovo je ljeto trebao raditi na istom mjestu, a za to je, veli, dobio usmena obećanja gradonačelnika Marka Ožić-Bebeka. No, 20. lipnja mu je rečeno kako se na "njegovom" terenu posadilo cvijeće i postavile klupe za turiste i kako za njegov luna-park jednostavno nema mjesta.

- Ne znam što mi se u tom trenutku dogodilo, jednostavno mi se sve zamračilo, uzeo sam sjekiru i odsjekao si prste, ispričao nam je Zdravko. Sreća u nesreći je što je oštrica sjekire zahvatila "samo" mali prst lijeve ruke, no liječnici ga nisu uspjeli spasiti i prišiti natrag. Rana je sada dobro, ali Zdravko je i dalje pod terapijom antidepresivima.

- Ne znam kako će vam ovo zvučati, ali ja sam u ratu iz minskog polja na rukama iznio suborca koji je u eksploziji ostao bez obje noge i ruke, i danas je, Bogu hvala, živ, valjda sam samo zbog toga zaslužio da mi se pomogne, pojadao nam se Majić, nadodajući kako ne mpže preživjeti ukoliko i po drugi put ostane bez svojeg doma. Kuća mu je, naime, u ratu stradala od bombe, a sada bi mogla "stradati" pod teretom hipoteke.

Otac troje djece svjestan je svoje bolesti i vjeruje kako mu je rad najbolja terapija, no sada ima osjećaj da ga se u tome opstruira i to mu stvara dodatne psihičke poteškoće.

Stariji mu sin Kristijan strahuje za njegov život, rekao nam je kako mu otac odbija jesti, a on sa svoje dvadeset i dvije godine jednostavno ne zna što bi i kako mogao pomoći obitelji. Sada će pokušati sakupiti 50-ak tisuća kuna kako bi mogao vratiti dug Makarskoj, jer još uvijek živi u nadi kako će ovo ljeto raditi.

                                                                MILENA BUDIMIR/EPEHA

Dužan 80 tisuća kuna

U razgovoru s makarskim gradonačelnikom Markom Ožić-Bebekom doznali smo kako grad ima praksu odbijanja molbi onima koji su prema Makarskoj bili nekorektni.

Tako je i Zdravko Majić, po riječima gradonačelnika, Makarskoj ostao dužan oko 80 tisuća kuna, to je jedini razlog zašto mu se odbio zahtjev za unajmljivanjem terena.

- Ukoliko gospodin Majić podmiri svoja dugovanja mi ćemo mu izaći u susret i pronaći mu poziciju za njegov luna-park, premda se ne uklapa u naš program, obećao je javno gradonačelnik.


Pomozite nam prije nego se desi zlo...

U redakciju nam se javila i makaranka Safeta Radosavljević koja je u suzama rekla kako je obitelj Majić, iz njoj nepoznatih razloga, u nemilosti kod gradskih vlasti.

- Vjerujte mi, veliki broj obrtnika koji ljetom rade na plaži je dužan gradu, ali samo se Zdravku Majiću taj dug stavlja kao kamen oko vrata, pojadala se Safeta, dodajući kako je silno zabrinuta za Zdravka, jer "ima loš osjećaj".

- Svi se sjete branitelja kada si nanesu zlo, sada nam je prilika pomoći prije nego li se zlo dogodi, rekla nam je Radosavljević.


Majić je "pukao" i 2006.  pa mu je dozvoljeno poslovanje s autićima

Majić je s obitelji nastanjen u Vinkovcima, a s dječjim voznim parkom došao je 1998. g. kako bi nešto ljeti zaradio. Prije šest godina makarska vlast je počela s uvođenjem reda na površinama uz šetalište, da bi aktualni čelnici nastavili s uređenjem s ciljem da Makarsku dovedu do turističke destinacije s četiri i više zvjedica.

To podrazumijeva i restriktivnije mjere na plaži, od čistoće i zabrane prostiranja jela na šljunku do uvođenja reda s brojem i lokacijom montažnih štandova uz šetalište. Značajno je da je plaža Donja luka okićena Plavom zastavom, što također podrazuijeva određene strože uvjete na kupalištu.

Majić je 2005. unajmio privatno zemljište i radio s autićima, što je zbog buke izazivalo negodovanje obližnih iznajmljivača. Žestoki problem s gradskom vlasti imao je u svibnju 2006. na početku sezone, kada je također poglavarstvo bilo odlučno maknuti autiće sa središnjeg dijela plaže, a on ih bez odobrenja postavio.

Međutim Majić je i tada bio “pukao”, pa mu je na godinu dana poslovanje s autićima dozvoljeno. Od toga živi, kuća mu je u ratu uništena.

Ana Dragičević/EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 16:47