StoryEditor
HrvatskaZnanstveni skup u Splitu

'Bleiburg i Jasenovac ne mogu se uspoređivati'

Piše D. Pilić
3. lipnja 2016. - 00:13
skup_totalitarizam3-020616

Jasenovac je bio zločin genocida, dok je Bleiburg bio ratni zločin i zločin protiv humanosti, tako da se ti zločini ne mogu uspoređivati - jedan je od zaključaka eseja dr. Ive Goldsteina “Hrvatska i Jugoslavija u procijepu između totalitarizama - 75. obljetnica”, kojim je u četvrtak na Filozofskom fakultetu u Splitu počela dvodnevna međunarodna znanstvena konferencija “Totalitarizam - historiografija, politika i kultura sjećanja u srednjoj i jugoistočnoj Europi”.

Goldstein se u eseju - koji je zbog autorove odsutnosti pročitao dekan Filozofskog fakulteta Aleksandar Jakir - osvrnuo na aktualnu pojavu umanjivanja ili čak kompletnog negiranja genocidnog karaktera Jasenovca, tako što ga se pokušava prikazati kao nekakav radni kamp za protivnike tadašnje NDH.

- Negiranje i potiskivanje istine o Jasenovcu vodi rehabilitaciji cijelog ustaškog pokreta, što kod većine hrvatske javnosti izaziva nelagodu, a u civiliziranom svijetu i gađenje prema Hrvatskoj - ocjenjuje Goldstein, inače veleposlanik Hrvatske u Parizu. 

Po njemu, teorija ekvidistancije između komunizma i fašizma nastupa kao “zadnja linija obrane nacionalističke revizije povijesti, po kojoj su Jasenovac i Bleiburg jedno te isto, iz čega bi proizlazilo da su svi totalitarizmi jednaki”.

Mekši od Staljina

Naš povjesničar i veleposlanik oštro se suprotstavlja ovakvom izjednačavanju, navodeći da Bleiburg i Jasenovac iz više razloga ne mogu biti isto, između ostalog i zato što su na Bleiburgu ubijeni i mnogi zločinci i masovni ubojice iz Jasenovca, poput jednog od komandanata logora Ivice Matkovića, franjevačkog svećenika Miroslava Filipovića-Majstorovića i komandanta ustaškog logora na Pagu Ante Vrbana.

- Bilo je mnogo drugih koji su ubijali u Jasenovcu i na drugim mjestima ustaških zločina, a koji su ubijeni na Bleiburgu i križnom putu - navodi Goldstein, dodajući kako to ne znači da su svi koji su izgubili život na Bleiburgu i križnom putu bili zločinci, niti su svi koji su počinili nedjela zaslužili smrtnu kaznu.

Govoreći o komunističkom totalitarizmu, Goldstein ističe da su pobjednici u Jugoslaviji 1945. kreirali boljševički sistem koji je "po definiciji totalitaran", ali je ipak bio znatno mekši od Staljinove varijante, dok "od početka 1950-ih jugoslavenski režim prestaje biti totalitaran", jer više ne određuje sav kulturni i javni život, a prostor osobnih i građanskih prava se "postupno, doduše polako, proširuje".

Štoviše, drži Goldstein, jugoslavenski socijalizam imao je i modernističku dimenziju jer je "uključivao zahtjev za elementarnu jednakost i snažnu ideju napretka, ne samo u ekonomskoj i socijalnoj već i u kulturnoj i intelektualnoj sferi".

Izdvojeno

15. srpanj 2020 02:03