StoryEditor
Hrvatskaobjasnio stanje

Beroš: Izvlačenje dijelova reforme poput povećanja participacije stvara iskrivljenu sliku u javnosti, zasad usuglašavamo osnovne smjernice

Piše Hina
25. listopada 2021. - 14:46

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak, u povodu najava u medijima da će se u sklopu zdravstvene reforme povećati najviša participacija i skinuti plaćanje bolovanja s HZZO-a, da izvlačenje dijelova reforme stvara iskrivljenu sliku u javnosti. 

"Nastavno na veliki odjek u medijima vezano uz predstojeće izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ističem kako u prvoj fazi zasad usuglašavamo osnovne smjernice sa svim sudionicima u procesu donošenja odluka. Tek nakon postignutog konsenzusa, predstavit ćemo reformu zdravstva javnosti", poručio je Beroš.

Izdvajanje određenih segmenata i izvlačenje iz konteksta stvara iskrivljenu sliku u javnosti i ne čini dobro daljnjem tijeku procesa cjelovite reforme sustava, ocijenio je ministar.

Jutarnji list je objavio da bi izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u državno vlasništvo prešle sve opće i specijalne bolnice i zavodi za javno zdravstvo i hitnu medicinu te bi se uvela objedinjena javna nabava.

Jutarnji također navodi kako je u Ministarstvu zdravstva izrađen dokument o potrebnim uštedama i povećanju prihoda.

Tako se predlaže ukidanje olakšice za mlade do 30 godina da od prvog zaposlenja do pete godine radnog staža ne trebaju uplaćivati doprinose za zdravstveno osiguranje.

Predlaže se i povećanje iznosa najviše participacije na 4000 kuna te da se naknade za bolovanja, porodiljske dopuste i druge skinu sa stavke HZZO-a.

item - id = 1137808
related id = 0 -> 1145571
related id = 1 -> 1145529
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2021 12:44