StoryEditor
Hrvatskarat u sdp-u svim sredstvima 

Bernardićev trijumf bio bi početak Milanovićeva kraja

Piše PSD.
21. rujna 2013. - 20:24

Premijer Zoran Milanović krenuo je u definitivni obračun s mladim zagrebačkim SDP-ovcem Davorom Bernardićem. Isključenje bivše Račanove glasnogovornice Aleksandre Kolarić zbog njezina javnog kritiziranja premijerove politike u slučaju “lex Perković” – odnosno, kako ona tvrdi, verbalnog delikta – posebnu dimenziju dobiva kada se zna da je upravo ona bila Bernardićeva kandidatkinja za potpredsjednicu najjače SDP-ove organizacije u zemlji i koautorica njegova izbornog programa.

Dvije minute

- Aleksandra Kolarić nije dostojna da se njome bavim niti dvije minute – navodno su riječi kojima je na sjednici stranačkog Predsjedništva Milanović komentirao čitav slučaj. Pravi cilj bio je Bernardić. Šef socijaldemokrata očito je na unutarstranačkim izborima najavljenima za 20. listopada odlučio pospremiti situaciju u Zagrebu i zaštititi vlastite bokove od Bernardića, kojega on i njegovi suradnici smatraju dovoljno opasnim i ambicioznim da jednoga dana ugrozi i samog Milanovića.

No, očito je da ni Bernardić neće sjediti prekriženih ruku. Jedini se na sjednici Predsjedništva usprotivio odluci o isključivanju Aleksandre Kolarić. I to nije prvi put da je stranačkom šefu rekao “ne”: uoči lokalnih izbora odbio je da ga Milanović smijeni s mjesta legalno izabranog kandidata socijaldemokrata za zagrebačkog gradonačelnika.

- Bernardić je ionako bio favorit na ovim izborima. Nakon izbacivanja Aleksandre Kolarić, njegove šanse samo su porasle – procjenjuju u njegovu zagrebačkom taboru. Na Iblerovu trgu imaju nešto drukčije tumačenje. - Milanović je odlučio konsolidirati stanje u Zagrebu.

Ne želi još jedanput imati opoziciju u vlastitoj stranci, kao što je to bilo u Bandićevo vrijeme – kaže naš izvor iz vrha SDP-a. Zagrebački izbori među socijaldemokratima tako su se, stjecajem okolnosti, prometnuli u glasanje za i protiv Milanovića. Bernardić računa da će dobiti glasove zagrebačkih SDP-ovaca nezadovoljnih politikom Zorana Milanovića; na Iblerovu trgu, pak, procjenjuju da Bernardić iz sukoba s predsjednikom stranke ne može izići ako pobjednik.

Ni jedan po ukusu

Milanovićev problem je što mu nijedan od preostala dva kandidata nije po njegovu ukusu: Mirando Mrsić, ugledni zagrebački SDP-ovac i šef izborne kampanje predsjednika Ive Josipovića, nikada nije spadao u krug Milanovićevih poslušnika, a Gordan Maras, dojučerašnji Bernardićev suradnik koji, kritizirajući aktualnog predsjednika zagrebačkog SDP-a, pokušava pridobiti Milanovićevu podršku, još uvijek među članovima gradskog SDP-a nema takav rejting da bi Milanović otvoreno stao na njegovu stranu. Upravo je on na Facebooku prvi javno kritizirao istupe Aleksandre Kolarić.

Ipak, nakon što je donesena odluka o pokretanju postupka za njezino isključenje, Maras tvrdi da on nije pokrenuo čitavu priču.

- Nisam inicirao izbacivanje Aleksandre Kolarić iz stranke. Za to je zaslužna sama svojim postupcima u kojima je okaljala ugled SDP-a, uspoređujući ga s HDZ-om u vrijeme vladavine Ive Sanadera – kazao je novinarima Maras, kojega duboko vrijeđa njezina usporedba SDP-a s HDZ-om iz Sanaderova vremena. Sredinom listopada svoje mišljenje o toj usporedbi imat će prilike dati i članovi zagrebačkog SDP-a...

MARINA KARLOVIĆ-SABOLIĆ

Eliminacija političkih poslušnika

Bernardić u svojem izbornom programu inzistira na punoj demokratizaciji SDP-a. Predlaže da se po modelu “1 član, 1 glas” biraju sva tijela stranke, od najmanjeg ogranka do Predsjedništva zagrebačkog SDP-a. Obećaje da će uvesti konzultativni referendum o svim važnim pitanjima.

No, posebnu novost predstavlja program stranačkog napredovanja. Smeta ga ono što naziva “netransparentnost kriterija stranačkog napredovanja”.

- Modernizirat ćemo SDP uvođenjem kriterija stranačkog napredovanja kako se više nikad ne bi događalo da jedni napreduju strelovito, a neki nikada – ističe Bernardić, koji obećava da će u modernizaciji stranke posebno posvetiti pažnju vođenju kadrovske politike.

- Na temelju osobnog profila, koji će moći ispuniti svaki naš član ili simpatizer, pripremit ćemo bazu ljudskih potencijala koja će omogućiti brže i lakše prepoznavanje potencijala i kompetencija našeg članstva - poručuje Bernardić.

Njegov program jasno cilja na kadrove koji su zagrebačkom SDP-u nametani s Iblerova trga, a nikada nisu imali dublju vezu sa stranačkom bazom na terenu. On obećava da će situaciju potpuno promijeniti: da će prednost dobiti stručni ljudi birani među običnim članovima SDP-a, a ne politički poslušnici nametnuti iz stranačke centrale.

Kolarić će SDP tužiti sudu

Aleksandra Kolarić će prvo tražiti tumačenje Statutarne komisije SDP-a je li postupak koji je pokrenut protiv nje u skladu sa stranačkim Statutom. Na odluku se sprema uložiti i žalbu, a odlučila je i angažirati odvjetnika koji će je zastupati na sudu, gdje namjerava pokrenuti upravni postupak protiv SDP-a.

Tko je za koga

MIRANDO MRSIĆ – na svojoj strani ima Ivana Račana, Igora Rađenovića, Slavka Linića, Josipa Leku...
GORDAN MARAS
– uživa podršku Arsena Bauka, Mihaela Zmajlovića, Siniše Hajdaša Dončića...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 16:32