StoryEditor
HrvatskaSVE JE ISTO...

Anđelko Milardović: Studijem politologije vlada Partija

Piše PSD.
8. svibnja 2015. - 10:07
Split treba dobiti studij politologije, tvrdi to u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. Anđelko Milardović, čiji je sveučilišni udžbenik “Uvod u politologiju” prije koji mjesec doživio svoje drugo izdanje. Od onog prvog prošlo je dvadesetak godina.

Koliko je politologija u Hrvatskoj napredovala između dvaju izdanja vašeg udžbenika?

- Napredak politologije u posljednjih dvadeset godina možemo promatrati u kontekstu tranzicije i transformacije društva. Išao je u pravcu relativnog napuštanja ideološko političkog monizma iz doba starog režima diktature proletarijata, prema modelu otvorenog društva i prihvaćanju simulacije demokracije kao predmeta istraživanja, s teškom promjenom mentalnog koda, to jest duha institucije Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Tu je ostalo sve isto!

Politologija u Hrvatskoj uklapala se u svjetske istraživačke trendove, radila na konceptualnoj transformaciji, bolonjizaciji studija te nadasve deklariranju, ali nedovoljnom prakticiranju pluralizma na institucionalnoj razini u pluralističkom društvu. Stoga se može govoriti o nevjerojatnoj lakoći monopolističkog postojanja FPZG u pluralističkom okruženju RH.

Na što točno mislite?

- Deklarativno je prihvaćen politički i ideologijski svjetonazorski pluralizam, dok dotična institucija uzgaja ideologijski monopol ljevičarske provenijencije. Akteri koji ne pripadaju toj misaonoj galaktici uspješno se sotoniziraju i isključuju. Ideologijski monizam ima svoj kontinuitet u nadasve bliskim odnosima dotične institucije ponajprije s političkom galaksijom SKH, u tranziciji sa SDP-om. Dokaz tomu je bliska suradnja dijela staroga kadra s Partijom i novoga sa SDP-om, i to preko Savjeta SDP-a i diplomacije.

Nije sporno da je dio profesora sa FPZ-a blizak SDP-u, no politolozi mlađe generacije ipak su politički i ideološki nezavisni...

- To je točno, zato sam i govorio o dijelu nastavničkog kadra, ne o svima. S druge strane ne možemo se oteti dojmu povijesnog revizionizma glede institucionalne povijesti hrvatske politologije. Studente se uči da je prvi studij politologije osnovan 1962. u Zagrebu. Ali se ne kaže da je svoj potpis na osnutak stavio dr. Vladimir Bakarić. Dalje se izbjegava priznati da je prva institucija u povijesti hrvatske politologije bio Političko-kameralni studij osnovan u Varaždinu 1769. godine, a ne FPZG.

Jedna Foucaltova knjiga nosi naslov “Znanje i moć”. U slučaju rečena povijesnog revizionizma znanje je u funkciji moći i nasilja nad jednom povijesnom činjenicom.

Zar nije ono što nazivate monopolom FPZ-a srušeno osnutkom Hrvatskih studija devedesetih?

- Ne, nije srušeno! Jer na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu nije osnovan studij politologije. Devedesetih sam bio jedan od autora programa studija u osnivanju, koji je moćnim kracima iz Lepušićeve 6 vrlo uspješno blokiran. Bilo je i drugih pokušaja demonopolizacije u Dubrovniku, no svaki pokušaj institucionalne pluralizacije trebao bi biti odobren od strane monopola.

A postojanje monopola kosi se i sa člankom 49. Ustava RH, jer monopol u otvorenom društvu različitim tehnikama moći uspješno guši konkurenciju. Opredijelili smo se na konkurenciju u svim područjima. Jedino je područje politologije rezervirano za jednu monopolističku grupu u pluralističkom okruženju.

Marina Karlović Sabolić

Nek cvate tisuću cvjetova!

Oni koji ne mogu doći u Zagreb, studirali bi kod kuće, recimo u Splitu, i sudjelovali u razvoju grada i regije. Na novim studijima politologije, primjerice u Splitu, mogla bi se gajiti neka druga škola mišljenja. Neka cvate tisuću cvjetova!

Otvoriti studije u Splitu, Rijeci, Dubrovniku...

Statistika kaže da ima dovoljno nezaposlenih politologa na tržištu rada. Pribojavate li se da bi otvaranjem novih studija u drugim gradovima njihov broj samo povećao?

- Ne pribojavam se! Otvaranjem novih studija u Splitu, Rijeci, Dubrovniku ili čak u Varaždinu ne bi bitno utjecalo na povećanje broja nezaposlenih politologa, samo pod uvjetom ravnopravnih upisnih kvota. Dakle, odobrena upisna kvota za RH koja sada pripada monopolu FPZG mogla bi se dijeliti s brojem mogućih novih studija.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 14:41