StoryEditorOCM

Alkari zbog posebnih zasluga u Sinj zovu i građanina Ivu Sanadera

Piše PSD.
26. srpnja 2009. - 18:33

Viteško alkarsko društvo već je uputilo pretpozive svim državnim institucijama i veleposlanicima u Republici Hrvatskoj. Također su po tradiciji uputili i zamolbe za prijam kod najviših državnih dužnosnika, predsjednika države, predsjednika Vlade i predsjednika Sabora.

Kod predsjednika Mesića alkari će biti primljeni 27. srpnja, a kod premijera kada prođe sabor HDZ-a, takvu smo informaciju dobili iz VAD-a.
- Uputili smo poziv za 294. sinjsku alku instituciji premijera, kao i svake godine. Budući da je premijer Sanader dao ostavku, sigurni smo da će onaj tko bude na toj funkciji primiti alkare u Zagrebu, te se nadamo da će biti naš gost na Alci.

Veza duga desetljećima

No, zbog velikih zasluga za sve što je učinio na očuvanju i razvoju Alke, posebno za sve učinjeno u pogledu gradnje Alkarskih dvora, te kao prijatelja Sinja i Alke, mi ćemo dr. Ivu Sanadera pozvati da bude naš gost na Alci, pa makar i kao obični građanin. On je to svakako zaslužio. Zahvaljujući njemu dobili smo objekt Alkarskih dvora, odobrena su nam značajna sredstva za njihovu rekonstrukciju i dogradnju, a i na druge načine dr. Sanader je pomagao Alku - rekao je predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić.

Bivši premijer Sanader s Alkom je povezan već desetljećima. Kao urednik u izdavačkoj kući “Logos” iz Splita bio je uključen u projekt “Dokumenti i književna građa o Sinjskoj alci” 1989. godine. Osim toga, Sanader je prije 15-ak godina dobio i Nagradu grada Sinja za doprinos u kulturi. Naime, on je radeći u diplomaciji, preko diplomatske pošte osigurao gradu Sinju vrijednu donaciju umjetničkih slika koje su deponirane u prostorijama Alkarskog društva i vrlo vjerojatno će svjetlo dana ugledati u prostorima Alkarskih dvora.

I u drugim prilikama Sanader je pokazao da ima dobre odnose sa Sinjem, što su, među ostalim, pokazivali i izborni rezultati. No, unatoč činjenici što je HDZ u Sinju već dva puta zaredom izgubio izbore na lokalnoj razini, ti odnosi ostali su dobri, a u alkarskom društvu kažu kako nema razloga da se poremete sada kada je premijer postao obični građanin.

Nepoštovanje protokola

Zanimljivo je da je prošle godine došlo do kratkog spoja između Sanadera i alkara. Naime, iako je najavljeno, na 293. sinjskoj alci nisu se pojavili ni predsjednik Mesić ni premijer Sanader. Sve do zadnje minute nije se znalo hoće li se ipak pojaviti Sanader jer je Mesić poslao svog izaslanika generala Mladena Kruljca.

Najprije je stiglo obrazloženje da se premijer neplanirano zadržao na Šolti pa je propustio trajekt, a potom je došlo i priopćenje glasnogovornika Vlade RH Zlatka Mehuna da je premijerov nedolazak na Alku bio zbog nepoštovanja protokola. Prema protokolu, u obrazloženju glasnogovornika Mehuna, predsjednik države ima pravo prednosti pred ostalim državnim dužnosnicima (predsjednikom Sabora i predsjednikom Vlade RH) u slučaju kada se osobno pojavi na nekom događanju, manifestaciji i sl.

Ako pošalje svog izaslanika, redoslijed je obrnut, naime, prednost se daje predsjedniku Sabora i Vlade. U javnosti se također špekuliralo da su obojica (Mesić i Sanader) odustala od pojavljivanja na Alci jer su alkari pozvali emigranta Zvonka Bušića da im bude gost na tribinama Alkarskog trkališta. U svakom slučaju, alkari se nadaju da će bivši premijer ipak ove godine doći ili u počasnu ložu ili možda na neko bolje mjesto na tribinama.

vito perić / epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 02:41