StoryEditor
Hrvatskameteorološki alarm

Evo i zime: prvi dani prosinca u Dalmaciju donose obilne kiše, a ako krećete put unutrašnjosti, računajte na snijeg. Prijeti i poledica...

1. prosinca 2020. - 18:44

S 1. prosincem počinje klimatološka zima (kalendarska počinje 21. prosinca), a već prve njene dane obilježit će zimski uvjeti - snijeg, susnježica, poledica, obilna kiša, jaka i olujna bura i jugo! - upozoravaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Najavljuju jaku i olujnu bura na sjevernom Jadranu, u Dalmaciji jako i olujno jugo i istočnjak. Na udare brzina vjetra mjestimice veća i od 90 kilometara na sat dok će u četvrtak bura na sjevernom Jadranu slabjeti.

- Prije srijede uglavnom će još biti suho, a u srijedu na Jadranu kiša, u zapadnim krajevima unutrašnjosti snijeg, najprije u gorju (u istočnim krajevima u srijedu većinom bez oborina, a zatim malo kiše). No po visini će ispred ciklone s juga postupno pritjecati topliji zrak zbog čega će snijeg postupno prijeći u zrnca, susnježicu i kišu, najprije u južnoj Lici i središnjim predjelima. Zbog hladnog tla i prizemnih slojeva zraka velika je vjerojatnost smrzavanja kiša na tlu te upozoravamo na veliku vjerojatnost nastanka poledice - kažu meteorolozi

Snježni pokrivač očekuje se osobito u Gorskome kotaru i sjevernoj Lici, gdje će do kraja četvrtka snježne oborine vjerojatno biti obilnije uz visine snijega na tlu ponegdje više i od 20 centimetara. Susnježica i snijeg u srijedu su mogući i u unutrašnjosti Istre i podno Velebita nošene burom.

Za Jadran najavljuju obilne kiše, u Dalmaciji i grmljavine, a nerijetko se tijekom dva dana očekuje ukupno i više od 50 milimetara. Upozoravaju da je u Dalmaciji lokalno moguće više i od 100 milimetara kiše uz mogućnost bujičnih i urbanih poplava te – u kombinaciji s jugom - plavljenja riva!

Iz Hrvatskih autocesta upozoravaju vozače na najavljene prve snježne padaline.

- Obzirom na to da se radi o prvim ovogodišnjim snježnim padalinama, apeliramo na vozače da spremni krenu na put te da svoju vožnju prilagode uvjetima na autocesti. Ekipe zimske službe HAC-a spremne su za zimske uvjete na autocestama, međutim u zimskim uvjetima da bi vožnja bila što sigurnija potrebna je dodatna odgovornost i samih korisnika - poručuju iz Hrvatskih cesta.

Preporuka je vozačima da pripreme svoja vozila za zimske uvjete i ne kreću na put bez adekvatne zimske opreme. Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti. Ne zaustavljati vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, već treba stati na odmorištu. Opreza treba biti i zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela. Ralice se ne pretječu.

- Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na mrežnoj stranici www.hac.hr ili www.hak.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu sve obavijesti šalju se putem prometnog servisa HAK-a, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422 - poruka je vozačima.

item - id = 1061175
related id = 0 -> 1128258
related id = 1 -> 1124934
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2021 07:20