StoryEditor
Crna kronikaPONOVNI POČINITELJ

Zbog sedmerostrukog silovanja u Berlinu je osuđen srpski državljanin: isti zločin počinio je i ranije, a sada mu prijeti doživotni zatvor

Piše HINA
19. travnja 2021. - 19:30
Ilustracija kSergej Drechsler/Cropix

Pokrajinski sud u Berlinu osudio je u ponedjeljak srpskog državljanina Sinišu K. zbog sedmerostrukog silovanja koje je počinio na području Berlina prošle godine na 14 godina zatvora uz mogućnost doživotnog zatvora zbog posebne težine zločina.

- Optuženi posjeduje posebnu naklonost počinjavanju seksualnih kaznenih djela. Pritom se ne radi samo o zadovoljavanju seksualnosti nego i ispoljavanju moći i dominacije- stoji u obrazloženju presude 30-godišnjem Siniši K.

Njemu se predbacuje da je u lipnju i srpnju prošle godine na području Berlina silovao sedam, njemu nepoznatih, žena u starosnoj dobi između 14 i 28 godina.

Počinitelj je uhićen nakon što je prilikom jedne provale u spremište za vrtlarski pribor ostavio otiske prstiju. S obzirom na to da je prije toga u Srbiji već bio osuđen zbog silovanja i provala, policija je na temelju međunarodne datoteke pronašla počinitelja.

Osuđeni Siniša K. je već na samom početku suđenja priznao silovanja te izrazio kajanje.

Sud mu je unatoč tomu dosudio maksimalnu zatvorsku kaznu koja uključuje mogućnost neograničenog zadržavanja u zatvoru i nakon odsluženja kazne, što je specifičnost njemačkog pravnog sustava.

U presudi se objašnjava kako osuđeni "nije sposoban za terapiju" te da je djelovao "ciljano, promišljeno i kontrolirano" tako da se ne može govoriti o smanjenoj uračunljivosti kao olakotnoj okolnosti.

Osuđeni je i tijekom intenzivne javne potrage za njim počinio daljnja silovanja.

Roland Weber, odvjetnik jedne od žrtava, pozdravio je zatvorsku kazna sa zaključnim sigurnosnim pritvorom.

- Ovom presudom je odaslan jasan signal da jedan ovakav počinitelj mora računati s tim da će za svoja nedjela ostatak života provesti u zatvoru- rekao je Weber.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 02:45