StoryEditorOCM
Crna kronikaLJUBAV JE U ĆELIJI

Zavadlavu u zatvor stigli deseci ljubavnih pisama: osumnjičenom za trostruko ubojstvo pišu žene iz svih krajeva države, jedna ga pokušala i posjetiti

18. veljače 2020. - 07:30

Na splitski Županijski sud učestalo su počela pristizati pisma potpore i podrške upućena 25-godišnjem Filipu Zavadlavu, osumnjičenom za trostruko ubojstvo, koji se trenutno nalazi na vještačenju u u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Kako doznajemo, dosad je stiglo tridesetak pisama, a sve su ih poslale žene raznih dobi i iz raznih krajeva Hrvatske, ali i svijeta. Mladom ubojici tako su pisale žene iz Rijeke, Zagreba, Đakova, Osijeka, pa čak i iz australskog Sydneya.

"Dragi Filipe..." početak je gotovo svakog pisma u kojem mu pripadnice ljepšeg spola crtaju srca i mahom pišu da nije sam, daju mu bezrezervnu podršku, bodre ga da izdrži, govore mu kako se sve nepravedno prelomilo preko njega, nadaju se da će i on njima pisati, obećavaju mu da će ga zauvijek čekati i izražavaju nadu da će jednog dana zajedno uživati na slobodi.

Mlađan se i oženio

Sva ta pisma, a kako je krenulo očito će ih biti još, uglavnom šalju na zatvorsku bolnicu u Zagrebu i u Vrapče, da bi ih onda uprave tih institucija proslijedile na splitski sud sucu istrage zaduženom za taj slučaj, koji mora dati odobrenje da bi svako od pisama na kraju i završilo u Filipovim rukama.

Iako je dosad na sudu primljen samo jedan zahtjev ženske osobe za odobrenje posjeta Zavadlavu, koji je odbijen, nema sumnje da će ih, s obzirom na rastući broj "obožavateljica", uskoro biti i više. Zakon propisuje da zatvorenici kojima je određen istražni zatvor i osobe u prekršajnom zadržavanju imaju pravo na posjet članova obitelji, ali i drugih osoba kojima to dozvoli sudac istrage ili predsjednik sudskog vijeća. No, za razliku od članova obitelji, prvi uvjet da bi neka osoba koju zatvorenik ne poznaje, odnosno koja nije član njegove obitelji, uopće dobila dozvolu za posjet jest da sam zatvorenik to pismeno zatraži. No, i tad sve ovisi o procjeni suca.

U svijetu, kao i u Hrvatskoj, nije ovo prvi put da zatvorenici osuđeni ili osumnjičeni za najgora kaznena djela dobivaju pisma obožavateljica ili se čak njima i žene. U Hrvatskoj je svakako najpoznatiji slučaj nedavnog zatvorskog vjenčanja Srđana Mlađana, koji je osuđen na 27 godina zatvora za trostruko ubojstvo, pljačku banke i otmicu. Oženio se u listopadu prošle godine za 20-godišnju Zagrepčanku, koju je na vjenčanju u kaznionici u Lepoglavi prvi put i vidio. Njihova je ljubavna priča počela tako što je djevojka pisala pisma Mlađanu, a nakon nekoliko godina dopisivanja trostruki je ubojica predložio da se vjenčaju, što je djevojka i prihvatila.

Kako objasniti činjenicu da žene privlače ubojice? Pa i najgori monstrumi na svijetu, poput serijskih ubojica Richarda Ramireza, Charlesa Mansona ili Teda Bundyja imali su gomile obožavateljica koje su im pisale strastvena ljubavna pisma.

Napokon imaju kontrolu

Psihijatri su iskovali termin hibristofilija, što je naziv za seksualnu parafiliju (patološka sklonost koja se definira kao iskustvo intenzivne seksualne uzbuđenosti koju uzrokuju atipični predmeti, situacije, fantazije, ponašanje ili pojedinci - op.a.), preciznije - seksualnu sklonost prema osobama koje su počinile strašan zločin ili zločine.

Umjesto tog naziva kolokvijalno se često koristi naziv "sindrom Bonnie i Clyde" (Bonnie Parker i njezin partner Clyde Barrow jedan su od najpoznatijih ljubavnih kriminalnih parova u povijesti - op.a.).

- Iako ne postoji univerzalni profil žena koje se zaljubljuju u serijske ubojice i ozloglašene kriminalce u zatvorima, većina njih imala je problematično djetinjstvo - kaže profesorica Sheila Isenberg, autorica knjige "Žene koje vole muškarce koji ubijaju". Kako je kazala novinarima, sve žene koje je intervjuirala za knjigu u ranom su životu bile izložene nekoj vrsti zlostavljajućeg odnosa.

- Kada te žene stupe u ljubavni odnos s osuđenicima, one zapravo iskuse neku vrstu moći. To je njihova prilika za imati kontrolu, često prvi put u životu. One odlučuju i imaju slobodu doći i otići od muškarca kada požele. Započinjanje veze s osuđenim ubojicom takvim ženama stvara sigurnost jer, dok su oni iza rešetaka, one su slobodne - objasnila je Isenberg.

Jesu li svjesne?

- Sve što znam, znam iz medija i ne želim govoriti da osoba koja na takav način upozna zatvorenika ima neki poremećaj. Ne mora sve što je drukčije biti neka patologija. Mlada žena, baš kao i ostali građani, ima svoj izbor, želje... Ona ovdje nikome ne šteti, a njih dvoje su dvoje odraslih osoba koje su nešto svjesno napravile, dakle ušle u brak. A ako ćemo načelno govoriti o takvim slučajevima, mogu reći da muška i ženska psihologija nisu iste. Žena kada vidi takvu osobu preko televizije, koja je činila teške zločine, može misliti da će njezina ljubav i briga osobu promijeniti nabolje. Ona je u sebe ugradila uvjerenje, pa makar to bio i opasan zatvorenik, da će ga ona izvesti na pravi put. Ta mlada žena je sigurno bila očarana njime, a on joj je ponudio brak - rekao je dr. Ivan Urlić kad je u medije izašla priča o Mlađanovom vjenčanju, napominjući:

- Ovdje se jedino može postaviti pitanje je li djevojka do kraja svjesna u što se upušta, jer će ipak proći još godine dok on ne iziđe na slobodu, ali opet, to je njezin izbor - pojasno je svojedobno za Slobodnu Dalmaciju splitski psihijatar.

Hoće li i Zavadlavova zatvorska priča, kao i Mlađanova, završiti sretnim ljubavnim završetkom i brakom s nekom od njegovih novopečenih obožavateljica, ili će sve to ispasti prolazni hir, pokazat će se u godinama koje dolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 00:16