StoryEditor
Crna kronikaodluka vrhovnog suda

Žalio se na uvjetnu kaznu pa dobio - zatvor: Zadranin silovao partnericu s kojom ima djecu; Žena krvavog uha vrištala i mlatarala nogama, padala na pod, a on izjavio da nije kriv jer su 'išli u pravcu pomirenja'

18. studenog 2019. - 23:22

Zadraninu koji se žalio na uvjetnu kaznu koju mu je odredio Županijski sud u Zadru zbog optužbe za silovanje žene s kojom ima djecu, Vrhovni sud RH kaznu je preinačio u - zatvorsku. Viši sud ga je odlučio smjestiti godinu dana “iza rešetaka”, nakon što se, uz tužiteljstvo, žalio na uvjetnu kaznu.

Iako nije porekao kako je ženi inkriminirane večeri u prosincu 2016. stavio ruku na usta, da je žena vrištala i više puta padala na pod, te da mu je uz sve to i zapeo prst u njezinu naušnicu zbog čega joj je uška bila ozlijeđena i krvarila, Zadranin se žalio na uvjetnu kaznu. Tražio je da ga se oslobodi krivnje jer žena, kako je rekao u obrani, tijekom spolnog odnosa niti u jednom trenutku nije rekla “nemoj” ili “neću”, iako je bila hladna i u odnosu nije uživala.

U obrani nije ni sporio kako je tog dana zbog nje bio živčan i ljut jer je sumnjao da ima drugu ljubavnu vezu, no pojasnio je da su te večeri “išli u pravcu pomirenja”, pa je na taj način i shvatio poziv da odu u drugu sobu gdje ju je oralno zadovoljio.

Na uvjetnu kaznu koju mu je odredio Županijski sud u Zadru žalilo se i odvjetništvo, smatrajući kako je izrečena sankcija neodgovarajuća i neprimjerena stupnju kaznene odgovornosti, imajući u vidu da je za inkriminirano kazneno djelo propisana kazna zatvora od tri do petnaest godina. Vrhovni sud je odbio žalbu Zadranina, a uvažio onu odvjetništva da je izrečena sankcija preblaga.

- S obzirom na to da je oštećenica reagirala na optuženikovo ponašanje vrištanjem, opiranjem i mlataranjem nogama, njezina reakcija kada je shvatila koliko je optuženik u svom naumu uporan i silovit, rezultirala je pozivom u sobu u kojoj se desio spolni čin, no ne radi dragovoljnog odnosa s optuženikom, već kako njihova djeca ne bi čuli i vidjeli nasilje koje se događa - navodi se u obrazloženju Vrhovnog suda koje potpisuje predsjednica Vijeća Ana Garačić.

Utvrđeno je tako kako je optuženikov žalbeni navod kako je žena dala pristanak za spolni čin, potpuno promašen i neživotan, te je krajnji čin nasilja koje je proveo nad oštećenicom. Ženina reakcija je bila rezultat slamanja njezina otpora, sve kako bi zaštitila djecu od neželjenog i traumatičnog iskustva koje bi mogli vidjeti.

Okolnost da nije odmah nakon događaja pozvala policiju upućuje na zaključak kako joj je, ponovno, glavna briga bila o djeci koju se bojala ostaviti nasamo s optuženikom.

- Nedvojbeno je kako je policiju obavijestila odmah izjutra kada je optuženik otišao na posao, nakon čega je i pregledana u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije, gdje su joj i utvrđene ozljede - stoji u obrazloženju Vrhovnog suda koji je Zadraninu odredio i da mora snositi troškove postupka u iznosu od 10.988 kuna, kao i troška paušala u iznosu od tisuću kuna, na što se on, također, prethodno žalio.

Drugostupanjski sud je potvrdio kako je optuženik izvršio spolnu radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem s oštećenom, bliskom osobom, bez njezina pristanka, te da je bio svjestan svih okolnosti i obilježja kaznenog djela čije izvršenje je i htio. 

 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 01:23