StoryEditor
Crna kronikarekonstrukcija zločina

Za 9 minuta Damir nije mogao ubiti majku i ukloniti tragove

Piše PSD.
18. rujna 2013. - 15:15
Vrhovni sud “srušio” je sve činjenice i razloge na osnovi kojih je splitski pomorac Damir Vuković bio u ožujku ove godine osuđen, po drugi put, na petnaest godina zatvora zbog ubojstva svoje majke Ane Vuković (74) u siječnju 2010. godine. Vuković je već jednom bio osuđen na istu kaznu, no ta je presuda također ukinuta. Ana Vuković je, podsjetimo, ubijena u stanu u Vinkovačkoj ulici s dva hica u prsa nakon što je prethodno udarena tupo-tvrdim predmetom u glavu.

No, prema presudi Vrhovnog suda, i na drugom suđenju nije pravilno utvrđeno činjenično stanje te Vrhovni sud smatra da su razlozi presude i zaključci Županijskog suda koji su na njima utemeljeni “za sada nedostatni i preuranjeni”.

GSR čestice, otisak dlana

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivone Rupić (koje je sudilo nakon ukinuća prve presude suca Marka Pribisalića - op.a.) provelo je rekonstrukciju kretanja pokojne Ane Vuković i njezina sina Damira koji je tvrdio da je u trenutku ubojstva bio ispred trgovine na Brdima te zaključilo da je on mogao ubiti majku oko 10.53 sata kad je ona ušla u stan u Vinkovačkoj ulici te se vratiti na Brda oko 11.05 ili 11.10 sati.

Također, na osuđujuću presudu utjecala su i dva materijalna dokaza - GSR čestice pronađene na Vukovićevoj jakni, a koje nastaju isključivo od pucanja iz vatrenog oružja, za koje je sud zaključio da su na jaknu došle prilikom ubojstva, iako je on tvrdio da potječu s pogreba na kojem je bio, a na kojem je počasni plotun ispalio hice. Drugi je dokaz otisak dlana Damirove lijeve ruke nađenog na pločicama u kupaonici u stanu gdje je Ana ubijena za koji je zaključeno da je nastao u vrijeme ubojstva.

Vrhovni sud, pak, smatra da je prvostupanjski sud zanemario nekoliko činjenica koje dovode u pitanje opravdanost zaključaka. Tvrde da se nije uzelo u obzir što je sve pokojna Ana od ulaska u stan u 10.53 sati učinila i sve ono što je morao učiniti njezin ubojica, a za što je trebalo određeno vrijeme koje onda dovodi u pitanje mogućnost da je u tako kratkom vremenu Damir mogao ubiti majku i vratiti se na Brda.

Tijelo u kadi...

Naime, Ana je, kad je ušla u stan, odložila kišobran i ogrtač te je otvorila prozore. Također, napad na nju je, smatra Vrhovni sud, trajao neko vrijeme jer je ona prvo udarena u glavu, nakon čega je prostrijeljena. Tijelo je nađeno u kadi bez donje odjeće, a iskidana karirana suknja stavljena je u vedro na perilici rublja, dok su čizme odložene pokraj WC školjke.

Na mjestu ubojstva nije nađeno niti oružje, niti tupo-tvrdi predmet, a niti baloner, gaćice i čarape pokojničine. Vrhovni sud zaključuje kako “nema sumnje da je za sve navedene radnje (skidanje žrtve, odlaganje tijela u kadu, sklanjanje odjeće te uklanjanje predmeta i tragova prisutnosti počinitelja) trebalo određeno vrijeme” koje, pak, smanjuje ono kratko vrijeme koje je sin pokojne imao da se nakon ubojstva vrati na Brda.

On je, prema vještaku, od stana u Vinkovačkoj do trgovine na Brdima mogao doći iz tri pravca i za to bi mu trebalo, ovisno o pravcu, od 6 minuta i 21 sekunde do 7 minuta i 26 sekunda. No, Vrhovni sud smatra da je Damiru trebalo i određeno vrijeme da nakon svih obavljenih radnji iziđe iz stana, dođe do vozila kako bi uopće krenuo prema Brdima.

Što se tiče GSR čestica, Vrhovni sud je ustvrdio da je vještak Mirko Zebić prvo ustvrdio da se one mogu pronaći i na udaljenosti od 10 do 15 metara od mjesta ispaljivanja hica, da bi nakon vještačenja svog kolege Gordana Mršića promijenio mišljenje i priklonio se njegovu zaključku da GSR čestice nakon ispaljivanja padaju vrlo blizu i brzo na tlo. Vrhovni sud tvrdi da su zaključci Mršića samo teorijski dok se Zebić u prvom mišljenju pozivao na znanstveni rad koji se u novom suđenju treba prevesti s engleskog na hrvatski jezik.

U vezi s otiskom na pločicama, Vrhovni je sud zaključio da je otisak mogao nastati i prije dana ubojstva posebice jer se vještak nije mogao izjasniti o starosti otiska.
VLADIMIR URUKALO
snimio Joško Ponoš / CROPIX

‘Živjeli u skladnoj zajednici’

Vrhovni sud također smatra da se treba dodatno pozabaviti i motivima zbog kojih bi sin ubio majku, posebice jer su “optuženik i njegova supruga živjeli u osnovi u skladnoj životnoj zajednici s optuženikovom majkom”. Također, “ukupno ponašanje optuženika kritičnog dana, na temelju iskaza svjedoka, niti najmanje ne ukazuje na osobu koja se priprema ubiti majku i koja je to učinila”.

Sudac Prvan vodi novo suđenje

Vrhovni sud nalaže da se na novom suđenju, kojeg će doznajemo voditi sudac Mlađan Prvan, provedu svi već provedeni dokazi, da se razjasne sva sporna pitanja te da sud “savjesnom ocjenom svih izvednih dokaza, vodeći pri tome računa i o pravilu in dubio pro reo”, donese novu, na zakonu osnovanu odluku.
#DAMIRVUKOVIĆ

Izdvojeno

28. svibanj 2020 08:25