StoryEditorOCM
Crna kronikaJE LI DJEVOJKA PRISTALA NA ODNOS?

Vještaci se razišli, za silovanje na tulumu strave u Podstrani prijeti mu od 1 do 25 godina zatvora

14. travnja 2016. - 09:00

U petak će se na Županijskom sudu u Splitu suočenjem dvoje psihijatara, dr. Jasminke Šarić i dr. Ivana Urlića, nastaviti suđenje R.Š. (24), optuženom za pokušaja ubojstva i obljubu bez pristanka kolegice studentice u privatnoj kući u Podstrani krajem 2012. godine.

Nakon nemilih zbivanja tog poslijepodneva djevojka je zadobila teške, za život opasne ozljede te je spašena od smrti hitnom liječničkom intervencijom. Suđenje je počelo 2014. godine, ali kako se radi o životno i pravno osjetljivom i kompliciranom slučaju, nije do danas okončano, a proveden je niz medicinskih vještačenja, kako za fizičke, tako i za psihičke posljedice.

Rušenje optužnice

Ne očekuje se ni da će se u petak okončati dokazni postupak i glavna rasprava privesti kraju, jer sudski vještaci psihijatri koji će svjedočiti imaju suprotne nalaze i mišljenja. Ako ostanu pri svojim pisanim nalazima i ne usuglase mišljenja, sudsko će vijeće morati naložiti novo, treće vještačenje, tzv. nadvještačenje, koje će morati procijeniti dva suprotna stajališta i donijeti prevagu za jedno od njih.

O psihijatrijskoj ocjeni stanja žrtve prije i u trenutku nanošenja ozljeda ovisi i optužnica, koja se zasniva upravo na tome da djevojka nije željela intimni odnos sa sada optuženim R.Š. Iz te je postavke Županijsko državno odvjetništvo u Splitu zaključilo kako se radilo o obljubi bez pristanka, koja je dovela i do pokušaja ubojstva.
Ako se ne dokaže da se radilo o intimnom odnosu na koji djevojka nije pristala, urušio bi se i drugi dio optužnice koji ga tereti za pokušaj ubojstva. Besmisleno je, naime, graditi optužbu za pokušaj ubojstva ako se utvrdi da je odnos bio sporazuman.

Žrtvu je prvo pregledala i napisala nalaz i vještačenje dr. Jasminka Šarić, prema čijem je mišljenju djevojka bila neubrojiva zbog gubitka krvi od ozljeda. To bi značilo da je u vrijeme stupanja u odnos s optuženim bila ubrojiva te je time i pristala na intimnosti.

U prilog tom nalazu idu i iskazi svjedoka, prijatelja i prijateljica optuženoga koji su bili u kući tog poslijepodneva i koji su kazali kako su njih dvoje željeli ostati sami, zbog čega su svi drugi otišli u drugu prostoriju i ostavili ih nasamo.

Međutim, kako se te večeri konzumirao alkohol i marihuana te je djevojka izjavila kako se ne sjeća ničega, tužiteljstvo je zatražilo novo vještačenje žrtve. Sud je stoga odredio da dr. Ivan Urlić napravi novi nalaz o stanju djevojke tog poslijepodneva. Nalaz je i napravljen početkom ove godine, a prema njemu djevojka nije željela intimnosti i do njih je došlo bez njezina pristanka.

Količina alkohola

Na njezin smanjen otpor utjecala je i konzumacija alkohola, zbog koje nije bila u stanju oduprijeti se, ali niti dati pristanak, kako i tvrdi tužiteljstvo. Psihijatar je to ustvrdio nakon razgovora s djevojkom i procjene okolnosti, a točna količina alkohola koju je imala u krvi tog dana nije nikada utvrđena jer joj se nakon dolaska u bolnicu spašavao život i nije se uzimala krv za analizu opijata.

Kako je uobičajeno da sudski vještaci i nakon suočenja ostanu pri svojim prvotnim mišljenjima, vjerojatno je da će biti potrebno novo vještačenje. Ako, pak, dr. Urlić prikloni svoje mišljenje nalazu dr. Šarić, to će značiti lakšu kvalifikaciju za optuženoga te osudu za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, za što je kazna od jedne do osam godina zatvora.

S druge strane, ako dr. Šarić prihvati stav dr. Urlića, optuženi će se suočiti s mogućim kaznama zatvora za pokušaj ubojstva, za što je zaprijećeno od pet do 15 godina zatvora, te za obljubu bez pristanka, za što može dobiti od jedne do 10 godina zatvora.
 

Dva stava

Nalaz dr. Šarić znači lakšu kvalifikaciju za optuženoga te osudu za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, za što je kazna od jedne do osam godina zatvora.

Stav dr. Urlića donosi optužbu za pokušaj ubojstva, za što je zaprijećeno od pet do 15 godina zatvora, te za obljubu bez pristanka – od jedne do 10 godina zatvora

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 08:46