StoryEditorOCM
Crna kronikaslučaj koji je zgrozio sve

U petak presuda za horor u Podstrani: djevojka će patiti do kraja života, a mladom Splićaninu prijeti 20 godina zatvora

9. studenog 2016. - 09:44
kuca_podstrana3-211112

Nakon provedenih sedam medicinskih vještačenja, koja će koštati najmanje 70.000 kuna, četiri godine od stravična događaja u privatnoj kući u Podstrani, kada je splitska studentica zadobila teške tjelesne ozljede s doživotnim posljedicama, završeno je suđenje R.Š. (24), optuženome za pokušaj ubojstva i obljubu nemoćne osobe. Na Županijskom sudu u Splitu iznesene su završne riječi te je zakazana objava presude u petak.

Darija Mrduljaš Pervan, zamjenica županijskog državnog odvjetnika, u svojoj završnoj riječi ustrajala je na optužnom aktu koji R.Š. tereti za pokušaj ubojstva i obljubu nemoćne osobe. Prema kaznenom zakonu, za navedena kaznena djela zapriječene su zatvorske kazne od pet do 15 godina za prvo te od šest mjeseci do pet godina za drugo.

Njezinoj završnoj riječi pridružio se i Nediljko Ivančević, odvjetnik koji zastupa interese djevojke i njezine obitelji, koji također smatra da R.Š. treba biti kažnjen bezuvjetnom zatvorskom kaznom.

Djevojka se ne sjeća

Na suprotnoj strani mr. sc. Željko Gulišija, branitelj optuženoga, zastupa stajalište da se radi o nanošenju teških tjelesnih ozljeda iz nehaja. Za kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda s trajnim posljedicama zapriječeno je od jedne do osam godina zatvora, ali ako je djelo počinjeno iz nehaja, kazna je do 3 godine zatvora.

Od početka postupka R.Š. negira da je kriv na način kako stoji u optužnici, dok se djevojka ne sjeća što se događalo tog poslijepodneva.

Pravno i životno osjetljiv slučaj najviše se odužio zbog niza medicinskih vještačenja kojima je sudsko vijeće nastojalo utvrditi sve okolnosti koje su prethodile teškom, za život opasnom ozljeđivanju te način na koji je do njega došlo. Tog dana studentici je život spašen hitnom liječničkom intervencijom u KBC-u Split, gdje ju je operirao dr. Hrvoje Tomasović. Stravične ozljede, međutim, ostavile su posljedice na probavne i reproduktivne organe od kojih će nesretna djevojka patiti do kraja života.

Na pragu smrti

U privatnoj kući krajem studenog 2012. godine, osim nje i R.Š., tog poslijepodneva skupilo se i nekoliko njihovih prijatelja i poznanika obaju spolova. U jednom trenutku djevojka i R.Š. su ostali sami u prostoriji. Nakon nekog vremena prijatelji su se vratili do njih i zatekli R.Š. s krvavom podlakticom i studenticu bez svijesti u lokvi krvi. Tijekom istrage i suđenja napravljena su tri medicinska vještačenja o načinu nastanka njezinih ozljeda.

Sporno je bilo jesu li nanesene rukom ili mehaničkim sredstvom, što je bilo bitno za kvalifikaciju pokušaja ubojstva. U konačnici je kontrolno vještačenje zaključilo da je moguće da su ozljede nanesene rukom. Tužiteljstvo je tada izmijenilo činjenični opis u optužnici za pokušaj ubojstva i uz mehaničko sredstvo uvrstilo i mogućnost da je R.Š. rukom doveo djevojku na prag smrti.

Napravljeno je i psihijatrijsko vještačenja optuženoga R.Š. te čak tri vještačenja žrtve kako bi se utvrdilo je li pristala na odnos s njime te je li uopće bila u stanju dati pristanak zbog alkohola koji se konzumirao tog dana. U konačnici je zaključeno da nije bila u stanju dati pristanak. Nakon svega zaključen je dokazni postupak, iako je obrana ustrajavala na još jednom psihijatrijskom vještačenju.

Kronologija

studeni 2012. - teško ozlijeđena studentica:
prosinac 2012. - toksikološki nalaz utvrdio da je R.Š. bio pod utjecajem alkohola, ali ne i droge;
siječanj 2103. - ukinut istražni zavor nad R.Š., tada osumnjičenim za silovanje;
ožujak 2013. - vještaci iz Splita tvrde da je korišteno mehaničko sredstvo, R.Š. osumnjičen za pokušaj ubojstva i obljubu nemoćne osobe;
prosinac 2013. - vještaci iz Rijeke tvrde da su ozljede nanesene rukom;
lipanj 2014. - počelo suđenje
ožujak 2015. - vještaci iz Zagreba tvrde da su ozljede nanesene rukom;
rujan 2015. - ponovno otvorena glavna rasprava nakon što je već bilo zaključeno suđenje i naloženo novo psihijatrijsko vještačenje žrtve na zahtjev tužitelja;
veljača 2016. - napravljen drugi nalaz psihijatra koji se na raspravi složio s prvim da je djevojka dala pristanak na intimni odnos;
rujan 2016. - treći sudski vještak psihijatar na suđenju izjavio da je djevojka bila neubrojiva;
studeni 2016.- završne riječi i zakazana objava presude

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 14:12