StoryEditorOCM
Crna kronikamakinacijama oštetili kolege

Tri posrnula vatrogasca 'isisala' 400 tisuća kuna iz postrojbi: pronašli bezobzirne i kreativne načine za izvlačenje novaca

12. listopada 2016. - 16:11
vatrogasci_natjecanje16-050

Prema optužnicama Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, u tijeku su čak tri kaznena postupka zbog zlouporaba položaja i ovlasti protiv zapovjednika vatrogasnih postrojbi s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Na Županijskom sudu u Splitu održano je u utorak suđenje Bori Medvidoviću (54) iz Imotskog, optuženom da je kao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Imotskog gospodarskim kriminalitetom oštetio postrojbu za najmanje 79.598 kuna. Na ročištu je svjedočio zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Imotski.

Optužni akt tereti Boru Medvidovića da je od siječnja 2010. godine do kolovoza 2014. godine, kao zapovjednik JVP-a, neovlašteno platnim Ininim karticama vatrogasne postrojbe 48 puta platio po 200 kuna goriva za svoje osobno vozilo koje nije koristio u službene svrhe. Osim toga, optužnica navodi kako je u najmanje 34 navrata prodavačima na benzinskoj postaji ostavio platne kartice kojima su oni plaćali račune drugih kupaca, a od njih primljenu gotovinu predavali Bori Medvidoviću.

Također stoji i kako je najmanje deset puta za sebe kupio plin za domaćinstvo koji je platio istim karticama. Na opisane načine sa službenih kartica je potrošio 62.243 kune, navodi optužnica. U isto vrijeme je od autoservisera iz Imotskog naručio 14 automobilskih guma i više automobilskih dijelova vrijednih najmanje 22.085 kuna, koji se po tvorničkim karakteristikama nisu mogli ugraditi u vatrogasna vozila, već ih je nakon isporuke neosnovano za sebe zadržao.

Nakon što je od tako pribavljene koristi isplatio ukupno 4730 kuna za više zanatskih radova u vatrogasnoj postrojbi, stoji u optužnom aktu, preostali iznos od najmanje 79.598 kuna zadržao je za sebe i time oštetio JVP Imotski.

Peglanje kartica

Optuženi je u svojoj obrani tijekom postupka tvrdio kako nije kriv. Pred sudskim vijećem je svoj iskaz dao Ivica Čelan.

– Ja sam volonter u DVD-u Imotski, a optuženog Boru Medvidovića poznajem od 1997. godine, kada je došao za zapovjednika JVP-a Imotski. S Borom Medvidovićem nikada nisam išao na službena putovanja, a kada bi on putovao, koristio bi opel zafiru koja je u vlasništvu DVD-a Imotski. Ukoliko bi ostalo goriva, on bi snosio trošak goriva – rekao je svjedok.

Suđenje se nastavlja sredinom studenoga, za kada će se pozvati stalni sudski vještak za ekonomsko-financijske poslove.
Navedeni postupak protiv imotskog zapovjednika je u fazi glavne rasprave, dok je u onom protiv Ivice Stanišića (36), bivšeg predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Šolta, tek okončana faza istrage i podignuta optužnica.

Ivici Stanišiću se stavlja na teret da je od kraja travnja 2011. do kraja travnja 2015. godine, kao predsjednik DVD-a, postupao u nakani da se nezakonito okoristi u velikom iznosu. Kao odgovorna osoba, bio je ovlašten koristiti bankovnu karticu DVD-a i u više je navrata na bankomatu neosnovano podigao novac s računa udruge u ukupnom iznosu od 83.760 kuna te ga zadržao za sebe, stoji u optužnici. Radi prikrivanja prisvajanja novca, Stanišić je izdao nalog blagajnici udruge za izradu blagajničkih isplatnica u kojima je neistinito prikazao kako je taj novac iskorišten za potrebe te udruge, navodi optužni akt.

Na istom sudu na kojem su te dvije optužnice, već je provedena glavna rasprava po trećoj i izrečena je nepravomoćna presuda vezano uz makinacije u vatrogasnom društvu. U ožujku ove godine na uvjetnu kaznu od godine dana zatvora uz rok kušnje od tri godine osuđen je Dražen Glavina (58), zapovjednik DVD-a Makarska, zbog zlouporabe položaja kojom je sebi pribavio 265.862 kune.

Navedeno je kako je Glavina od početka siječnja 2011. do kraja rujna 2013. godine, u 76 navrata, izdao nalog blagajnici DVD-a da napravi isplatnice i tako mu omogući isplatu novca iz blagajne. Isplatnice su bile na ime naknade troška kupljenoga goriva, čime je Glavina, prema optužnici, neistinito prikazao da je gorivo na benzinskoj crpki kupio za potrebe društva, stoji u optužnici.


Prisvojili su različite iznose:

BORO MEDVIDOVIĆ (IMOTSKI) – tereti se da je oštetio postrojbu za najmanje 79.598 kuna

IVICA STANIŠIĆ (ŠOLTA) – tereti se da je stavio u džep 83.760 kuna

DRAŽEN GLAVINA(MAKARSKA) – na mućkama s gorivom uzeo 265.862 kune

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 09:00